Jedną z najczęściej serwowanych przekąsek na zimno w okresie wielkanocnym są oczywiście jajka. Na co dzień spożywamy je zazwyczaj z majonezem, ale okres świąteczny rządzi się swoimi prawami w kuchni. Wówczas sam majonez nie wystarczy. Wzbogacamy jego smak m.in. o chrzan, musztardę oraz drobno posiekane ogórki konserwowe. Dodajemy do niego także grzyby marynowane, a czasem kapary. Tak oto powstaje smakowity i aromatyczny sos tatarski.
Nic nie smakuje tak dobrze do wielkanocnych przekąsek na zimno, jak sos tatarski. Tradycyjny dip przygotowujemy w oparciu o następujące składniki:
Wielkanoc już tuż, tuż. Jak przygotować smakowity sos tatarski? Przepis tradycyjny wykonasz w zaledwie chwilę. Wystarczy:
Receptur na sos tatarski jest całkiem sporo, bo niemal każdy kucharz dodaje od siebie jakieś składniki, dzięki którym danie idealnie trafia w jego gusta smakowe. Wiele przepisów na klasyczny sos tatarski ma w swoim składzie marynowane grzyby. Mogą to być np. pieczarki, podgrzybki lub nawet maślaki. Dodatek grzybów sprawia, że sos ma bardziej kwaśny smak i chrupiące składniki w środku.
Jeśli zależy Ci na tym, aby przygotować mniej kaloryczny sos tatarski, przepis łatwo zmodyfikować. Wystarczy, że część majonezu zastąpisz jogurtem naturalnym. Taka wersja będzie zdrowsza.
Niezależnie od tego, czy planujemy serwować sos tatarski do jajka, pieczonego mięsa czy wędliny, to zawsze warto dodać do niego kapary. Doskonale wzbogacają one smak sosu, nadając mu pikantności i bardziej złożonego aromatu. Kapary ponadto świetnie przełamują smak majonezu i dobrze współgrają z marynowanymi pieczarkami.
Zobacz też: Sałatka z selerem jest popisowym daniem mojej siostry. Zjemy ją w święta - już nie mogę się doczekać
Do tego popularnego dodatku do przekąsek wielkanocnych świetnie pasuje także ugotowane jajko. W sosie tatarskim sprawdza się ono idealnie, ponieważ sprawia, że ma bardziej kremową konsystencję i delikatny smak. Jajko należy bardzo drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami. W zależności od indywidualnych preferencji można dodać całe jajko bądź zdecydować się na samo białko lub samo żółtko.
Dzisiejsza kuchnia lubi innowacyjność i nietypowe połączenia. Tym nurtem może podążać także receptura na sos tatarski. Przepisy, które hołdują nowoczesnemu podejściu do tego popularnego dipu, opierają się na nieoczywistych dodatkach, wśród których można wymienić m.in.:
Robisz sos tatarski tylko na Wielkanoc? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.