• Link został skopiowany

Co dodać do sosu tatarskiego, żeby był jeszcze lepszy? Lista jest długa

Sos tatarski to popularny dodatek do wielu dań. Na stołach wielkanocnych pojawia się bardzo często, bo pasuje do wielu serwowanych w tym czasie przekąsek. Warto przygotować go na kilka godzin przed podaniem - wówczas mamy pewność, że smaki fajnie się przegryzą i stworzą idealną kompozycję.
Jajka w sosie tatarskim
Fot. Shutterstock - from my point of view / New Africa - Shutterstock

Jedną z najczęściej serwowanych przekąsek na zimno w okresie wielkanocnym są oczywiście jajka. Na co dzień spożywamy je zazwyczaj z majonezem, ale okres świąteczny rządzi się swoimi prawami w kuchni. Wówczas sam majonez nie wystarczy. Wzbogacamy jego smak m.in. o chrzan, musztardę oraz drobno posiekane ogórki konserwowe. Dodajemy do niego także grzyby marynowane, a czasem kapary. Tak oto powstaje smakowity i aromatyczny sos tatarski. 

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Sos tatarski - tradycyjny dodatek do dań na zimno. Jakie składniki będą potrzebne?

Nic nie smakuje tak dobrze do wielkanocnych przekąsek na zimno, jak sos tatarski. Tradycyjny dip przygotowujemy w oparciu o następujące składniki:

  • 200 ml majonezu 
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz (opcjonalnie)

Sos tatarski - przepis tradycyjny. Jak go przygotować na święta?

Wielkanoc już tuż, tuż. Jak przygotować smakowity sos tatarski? Przepis tradycyjny wykonasz w zaledwie chwilę. Wystarczy:

  • Drobno posiekać ogórki i cebulę
  • Wymieszać je z pozostałymi składnikami
  • Doprawić według uznania
  • I gotowe!
Sos tatarski
Sos tatarski fot.istock/Olena Beisiuk

Klasyczny sos tatarski - wersja z marynowanymi grzybami 

Receptur na sos tatarski jest całkiem sporo, bo niemal każdy kucharz dodaje od siebie jakieś składniki, dzięki którym danie idealnie trafia w jego gusta smakowe. Wiele przepisów na klasyczny sos tatarski ma w swoim składzie marynowane grzyby. Mogą to być np. pieczarki, podgrzybki lub nawet maślaki. Dodatek grzybów sprawia, że sos ma bardziej kwaśny smak i chrupiące składniki w środku.  

Sos tatarski - przepis na lżejszą wersję dipu. Majonez zastąp jogurtem naturalnym

Jeśli zależy Ci na tym, aby przygotować mniej kaloryczny sos tatarski, przepis łatwo zmodyfikować. Wystarczy, że część majonezu zastąpisz jogurtem naturalnym. Taka wersja będzie zdrowsza.  

Sos tatarski do jajka z dodatkiem kaparów - wersja dla tych, którzy lubią słony i pikantny smak 

Niezależnie od tego, czy planujemy serwować sos tatarski do jajka, pieczonego mięsa czy wędliny, to zawsze warto dodać do niego kapary. Doskonale wzbogacają one smak sosu, nadając mu pikantności i bardziej złożonego aromatu. Kapary ponadto świetnie przełamują smak majonezu i dobrze współgrają z marynowanymi pieczarkami.

 Zobacz też: Sałatka z selerem jest popisowym daniem mojej siostry. Zjemy ją w święta - już nie mogę się doczekać

Jajko w sosie tatarskim z jajkiem - połączenie, które idealnie się uzupełnia

Do tego popularnego dodatku do przekąsek wielkanocnych świetnie pasuje także ugotowane jajko. W sosie tatarskim sprawdza się ono idealnie, ponieważ sprawia, że ma bardziej kremową konsystencję i delikatny smak. Jajko należy bardzo drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami. W zależności od indywidualnych preferencji można dodać całe jajko bądź zdecydować się na samo białko lub samo żółtko.

Sos tatarski - przepisy z nutą nowoczesności. Nietypowe dodatki do dipu 

Dzisiejsza kuchnia lubi innowacyjność i nietypowe połączenia. Tym nurtem może podążać także receptura na sos tatarski. Przepisy, które hołdują nowoczesnemu podejściu do tego popularnego dipu, opierają się na nieoczywistych dodatkach, wśród których można wymienić m.in.:

  • rozgniecione awokado polane sokiem cytrynowym - sprawia, że sos jest bardziej kremowy i ma ciekawy kolor;
  • tarty chrzan - podkręca smak sosu;
  • papryczkę chili - opcja dla wielbicieli pikantnych smaków, taka wersja świetnie sprawdzi się do dań z grilla, kebabu lub niedzielnego mielonego.

Robisz sos tatarski tylko na Wielkanoc? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: