Sałatka z selerem jest popisowym daniem mojej siostry. Zjemy ją w święta - już nie mogę się doczekać

Sałatka z selerem to typowa przystawka, którą serwuje się podczas świąt Wielkiej Nocy. Jest mega chrupiąca, apetyczna i zdrowa. Sałatkę można przygotować zarówno ze świeżego selera, jak i konserwowego.

Sałatka z selerem naciowym, jajkiem i kukurydzą - wiosna na talerzu

Sałatka z selerem naciowym i jajkiem to wielkanocny klasyk. Jednak danie tego typu można serwować cały rok. Najlepiej smakuje w okresie wiosenno-letnim, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw z naszego ogródka. Przepis jest moim autorskim pomysłem. Jeżeli chodzi natomiast o proporcje, to zostawiam Wam dowolność, bo możne jest modyfikować. Poniżej sposób wykonania.

Składniki:

  • seler naciowy
  • 1-2 puszki kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • sól, pieprz
  • majonez
  • 1-2 łyżki śmietany
  • kawałek szynki konserwowej
  • 4 jaja

Wykonanie:

  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
  • Seler naciowy dobrze umyj, osusz i pokrój.
  • Groszek i kukurydzę odcedź z zalewy.
  • Szynkę pokrój w kostkę.
  • Dodaj majonez, śmietanę i przyprawy.
  • Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.
Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Sałatka z selera konserwowego z szynką i jajkiem jest popisowym daniem mojej siostry

Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą to danie, które świetnie sprawdzi się zarówno podczas wielkanocnego śniadania, jak i w ciągu dnia, kiedy apetyty gości wejdą na wyższy poziom. Bez tej sałatki nie ma świętowania Wielkanocy w moim domu. Sprawdźcie koniecznie - receptura znajduje się poniżej.

Sałatka z selera ze słoika z jajkiem - przepis:

Składniki:

  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • około 100 g sera w kawałku
  • 1 puszka ananasa
  • sól, pieprz
  • majonez
  • 100 g szynki konserwowej
  • 4 jaja

Wykonanie:

  • Ugotuj jaja, ostudź, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę.
  • Szynkę i ser pokrój w kostkę.
  • Ananasa wyciągnij z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Selera odcedź z zalewy. Pokrój na kilka części. Ważne jest to, aby nie były one zbyt małe.
  • Kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Połącz ze sobą wszystkie składniki.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Dodaj majonez.
  • Całość wymieszaj.
  • Odłóż do lodówki na kilka godzin. Pamiętaj o przykryciu.

Sałatka z selera konserwowego z szynką, jajkiem i ogórkiem. Sprawdź, jak możesz ją zrobić

Sałatka z selera konserwowego z szynką, jajkiem i ogórkiem to kolejna efektowna, ale zarazem mega prosta świąteczna przystawka. Co ważne, taka sałatka jest bardzo soczysta. Przekonajcie się sami, jaka jest dobra. Oto sprawdzona receptura:

Składniki:

  • 1 słoik selera
  • majonez
  • sól, pieprz
  • 200 g szynki konserwowej
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 4 jaja

Wykonanie:

  • Jaja ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
  • Ogórki pokrój w kostkę.
  • Szynkę pokrój w kostkę.
  • Selera odsącz z zalewy i pokrój.
  • Połącz ze sobą wszystkie składniki.
  • Dopraw odpowiednio przyprawami.
  • Dodaj majonez w takiej ilości, jaką uważasz za słuszną.
  • Wymieszaj dobrze sałatkę. Odstaw ją do lodówki na kilka godzin, aby smaki dobrze się przegryzły.

Zobacz też: Dania na Wielkanoc 2024. Sprawdź, co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole i dobrze zaplanuj zakupy

Więcej o: