Sałatka z selerem naciowym, jajkiem i kukurydzą - wiosna na talerzu
Sałatka z selerem naciowym i jajkiem to wielkanocny klasyk. Jednak danie tego typu można serwować cały rok. Najlepiej smakuje w okresie wiosenno-letnim, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw z naszego ogródka. Przepis jest moim autorskim pomysłem. Jeżeli chodzi natomiast o proporcje, to zostawiam Wam dowolność, bo możne jest modyfikować. Poniżej sposób wykonania.
Składniki:
- seler naciowy
- 1-2 puszki kukurydzy
- 1 puszka groszku
- sól, pieprz
- majonez
- 1-2 łyżki śmietany
- kawałek szynki konserwowej
- 4 jaja
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
- Seler naciowy dobrze umyj, osusz i pokrój.
- Groszek i kukurydzę odcedź z zalewy.
- Szynkę pokrój w kostkę.
- Dodaj majonez, śmietanę i przyprawy.
- Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.
Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej
Sałatka z selera konserwowego z szynką i jajkiem jest popisowym daniem mojej siostry
Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą to danie, które świetnie sprawdzi się zarówno podczas wielkanocnego śniadania, jak i w ciągu dnia, kiedy apetyty gości wejdą na wyższy poziom. Bez tej sałatki nie ma świętowania Wielkanocy w moim domu. Sprawdźcie koniecznie - receptura znajduje się poniżej.
Sałatka z selera ze słoika z jajkiem - przepis:
Składniki:
- 1 słoik selera konserwowego
- 1 puszka kukurydzy
- około 100 g sera w kawałku
- 1 puszka ananasa
- sól, pieprz
- majonez
- 100 g szynki konserwowej
- 4 jaja
Wykonanie:
- Ugotuj jaja, ostudź, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę.
- Szynkę i ser pokrój w kostkę.
- Ananasa wyciągnij z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
- Selera odcedź z zalewy. Pokrój na kilka części. Ważne jest to, aby nie były one zbyt małe.
- Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Dodaj majonez.
- Całość wymieszaj.
- Odłóż do lodówki na kilka godzin. Pamiętaj o przykryciu.
Sałatka z selera konserwowego z szynką, jajkiem i ogórkiem. Sprawdź, jak możesz ją zrobić
Sałatka z selera konserwowego z szynką, jajkiem i ogórkiem to kolejna efektowna, ale zarazem mega prosta świąteczna przystawka. Co ważne, taka sałatka jest bardzo soczysta. Przekonajcie się sami, jaka jest dobra. Oto sprawdzona receptura:
Składniki:
- 1 słoik selera
- majonez
- sól, pieprz
- 200 g szynki konserwowej
- 3-4 ogórki kiszone
- 4 jaja
Wykonanie:
- Jaja ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
- Ogórki pokrój w kostkę.
- Szynkę pokrój w kostkę.
- Selera odsącz z zalewy i pokrój.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki.
- Dopraw odpowiednio przyprawami.
- Dodaj majonez w takiej ilości, jaką uważasz za słuszną.
- Wymieszaj dobrze sałatkę. Odstaw ją do lodówki na kilka godzin, aby smaki dobrze się przegryzły.
Zobacz też: Dania na Wielkanoc 2024. Sprawdź, co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole i dobrze zaplanuj zakupy