Nowoczesna sałatka z tym składnikiem to świąteczny rarytas. Słodki dodatek daje kopa

Świąteczna sałatka musi mieć to coś. Nasza propozycja jest wyjątkowa, dzięki specjalnemu składnikowi i na pewno będzie popisową przystawką na wielkanocnym stole. Co prawda nie jest ona w najmniejszym calu tradycyjna, ale miło zaskoczy Was smakiem.

Sałatka z mango i awokado. Ta sałatka smakuje jak powitanie wiosny!

Sałatka z mango i awokado nie gości często na wielkanocnym stole. Jeśli zależy Ci na orzeźwiającym smaku na święta, który zaskoczy wszystkich biesiadników, to zdecydowanie polecamy poniższy przepis. Nasza sałatka dodatkowo jest wzbogacona o zieloną rukolę, dzięki czemu jest pełna witamin i składników odżywczych. 

Składniki:

  • kilka garści rukoli
  • sól, pieprz
  • 1 mango
  • 1 awokado
  • 100 g sera camembert
  • 1/2 granatu
  • garść orzechów włoskich

Składniki na sos mango do sałatki:

  • połówka mango
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

  • Zacznij od umycia rukoli.
  • Awokado umyj i przekrój na pół. Pozbądź się pestki. Wyciągnij miąższ i pokrój go w kostkę.
  • Ser pokrój w kostkę.
  • Jedno mango umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  • Orzechy posiekaj na drobno.
  • Wyciągnij miąższ granatu.
  • Połącz ze sobą wszystkie składniki na sałatkę, dopraw i wymieszaj.
  • Połącz składniki na sos i zblenduj.
  • Polej sosem sałatkę i wymieszaj. Odstaw do lodówki. Wyciągnij przed podaniem.
Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Tajska sałatka z mango - powitaj orient na Twoim talerzu

Tajska sałatka z mango to kolejna niecodzienna propozycja na Wielkanoc. Mogłoby się wydawać, że tego typu sałatka nie będzie pasowała do świątecznego menu. Jednak nic bardziej mylnego - będzie świeżo, wiosennie, odświętnie i pysznie.

Składniki:

  • 2 łyżki sosu chilli
  • odrobina soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • 12 obranych krewetek
  • 1 mango
  • rukola
  • sól, pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

  • Przygotowania rozpocznij od usmażenia krewetek. Pamiętaj, aby przewrócić je na drugą stronę.
  • Rukolę umyj i osusz.
  • Mango umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  • Przygotuj sos z oliwy, soku z limonki, sosu chilli, soli i pieprzu
  • Połącz krewetki, pokrojone mango, rukolę i wymieszaj.
  • Polej sałatkę przygotowanym sosem.

Sałatka meksykańska z czerwoną cebulą - to połączenie smaków może Cię zaskoczyć!

Sałatka meksykańska z czerwoną cebulą z awokado i mango zaskoczy Cię wyjątkowym smakiem. Co więcej, przygotowanie takiej sałatki jest naprawdę proste. Oto sprawdzony przepis na nowoczesną sałatkę na święta wielkanocne:

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 mango
  • 1 limonka - możesz użyć cytryny
  • połówka czerwonej cebuli
  • 1 papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • oliwa
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • liście świeżej kolendry
  • odrobina chilli

Wykonanie:

  • Mango umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  • Awokado umyj, osusz. Następnie przekrój na pół i usuń pestkę. Wyciągnij miąższ i pokrój.
  • Przełóż mango i awokado do miski. Polej sokiem z limonki i oliwą.
  • Dodaj odcedzone zawartości puszek.
  • Cebulę obierz i posiekaj na drobno.
  • Paprykę umyj, osusz, usuń nasiona i pokrój na drobno.
  • Liście kolendry umyj, osusz i posiekaj.
  • Połącz ze sobą wszystkie składniki, dopraw sałatkę i wymieszaj.

Zobacz też: Jajka faszerowane nie muszą być nudne. Lubiana przez wszystkich ryba z pewnością podkręci ich smak

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.