Sałatka z mango i awokado. Ta sałatka smakuje jak powitanie wiosny!
Sałatka z mango i awokado nie gości często na wielkanocnym stole. Jeśli zależy Ci na orzeźwiającym smaku na święta, który zaskoczy wszystkich biesiadników, to zdecydowanie polecamy poniższy przepis. Nasza sałatka dodatkowo jest wzbogacona o zieloną rukolę, dzięki czemu jest pełna witamin i składników odżywczych.
Składniki:
- kilka garści rukoli
- sól, pieprz
- 1 mango
- 1 awokado
- 100 g sera camembert
- 1/2 granatu
- garść orzechów włoskich
Składniki na sos mango do sałatki:
- połówka mango
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
- Zacznij od umycia rukoli.
- Awokado umyj i przekrój na pół. Pozbądź się pestki. Wyciągnij miąższ i pokrój go w kostkę.
- Ser pokrój w kostkę.
- Jedno mango umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Orzechy posiekaj na drobno.
- Wyciągnij miąższ granatu.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki na sałatkę, dopraw i wymieszaj.
- Połącz składniki na sos i zblenduj.
- Polej sosem sałatkę i wymieszaj. Odstaw do lodówki. Wyciągnij przed podaniem.
Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką
Tajska sałatka z mango - powitaj orient na Twoim talerzu
Tajska sałatka z mango to kolejna niecodzienna propozycja na Wielkanoc. Mogłoby się wydawać, że tego typu sałatka nie będzie pasowała do świątecznego menu. Jednak nic bardziej mylnego - będzie świeżo, wiosennie, odświętnie i pysznie.
Składniki:
- 2 łyżki sosu chilli
- odrobina soku z limonki
- 2 łyżki oliwy
- 12 obranych krewetek
- 1 mango
- rukola
- sól, pieprz
- masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
- Przygotowania rozpocznij od usmażenia krewetek. Pamiętaj, aby przewrócić je na drugą stronę.
- Rukolę umyj i osusz.
- Mango umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Przygotuj sos z oliwy, soku z limonki, sosu chilli, soli i pieprzu
- Połącz krewetki, pokrojone mango, rukolę i wymieszaj.
- Polej sałatkę przygotowanym sosem.
Sałatka meksykańska z czerwoną cebulą - to połączenie smaków może Cię zaskoczyć!
Sałatka meksykańska z czerwoną cebulą z awokado i mango zaskoczy Cię wyjątkowym smakiem. Co więcej, przygotowanie takiej sałatki jest naprawdę proste. Oto sprawdzony przepis na nowoczesną sałatkę na święta wielkanocne:
Składniki:
- 1 awokado
- 1 mango
- 1 limonka - możesz użyć cytryny
- połówka czerwonej cebuli
- 1 papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- oliwa
- 1 łyżka syropu klonowego
- liście świeżej kolendry
- odrobina chilli
Wykonanie:
- Mango umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Awokado umyj, osusz. Następnie przekrój na pół i usuń pestkę. Wyciągnij miąższ i pokrój.
- Przełóż mango i awokado do miski. Polej sokiem z limonki i oliwą.
- Dodaj odcedzone zawartości puszek.
- Cebulę obierz i posiekaj na drobno.
- Paprykę umyj, osusz, usuń nasiona i pokrój na drobno.
- Liście kolendry umyj, osusz i posiekaj.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki, dopraw sałatkę i wymieszaj.
Zobacz też: Jajka faszerowane nie muszą być nudne. Lubiana przez wszystkich ryba z pewnością podkręci ich smak