Potrawy świąteczne na Wielkanoc, które można mrozić - mięsa, pasztety, żurek i wiele innych
Potrawy świąteczne na Wielkanoc, które można mrozić, pozwolą nam na przygotowanie świątecznych dań wcześniej lub przechowanie w przypadku, gdy zrobimy zbyt dużo jedzenie. Mięsa, pasztety i żurek na święta to dania, które zazwyczaj robimy w większej ilości. Dobra wiadomość jest taka, że możemy je mrozić. Ważne jest jednak to, aby żurek nie posiadał w sobie śmietany. Do mrożenia możemy użyć woreczków strunowych lub pojemników do przechowywania żywności. Najlepiej, aby przed mrożeniem poporcjować wielkanocne mięsa i pasztety. Nie tylko ułatwi to samo przechowywanie, ale i późniejszego spożywania.
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt
Potrawy na Wielkanoc, które można przygotować wcześniej. Zrób je wcześniej, a będziesz mieć więcej czasu w święta
Potrawy na Wielkanoc, które można przygotować wcześniej to świetna opcja dla zabieganych i tych, którzy chcą sobie odpocząć w święta. Dzięki mrożeniu wcześniej zrobionych wielkanocnych dań będziemy posiadali więcej czasu w okresie przedświątecznym. Co pozwoli nam jeszcze lepiej rozłożyć prace lub odpocząć. Sprawdź koniecznie nasz mini poradnik:
Dania, które można przygotować wcześniej to między innymi:
- Mazurek. Charakterystyczne ciasto z chrupiącym spodem i smakowitym środkiem można wykonać na raty. Spód można upiec nawet pięć dni przed Wielkanocą. Pamiętajmy jednak, że samą masę, należy zrobić i nałożyć dzień przed ucztą wielkanocną.
- Babka wielkanocna. To kolejne ciasto, które można przygotować wcześniej. Babkę wielkanocną można zrobić w Wielki Piątek.
- Sałatka jarzynowa. Warto wiedzieć, że większość sałatek to dania na Wielkanoc, które można przygotować wcześniej i zamrozić. Ważne jest jednak to, aby nie dodawać majonezu, jogurtu ani śmietany do potrawy przed mrożeniem. Wymienione składniki dodajemy przed podaniem sałatki.
- Mięsa pieczone. To kolejne potrawy wielkanocne, które można przyrządzić nieco wcześniej. Jeżeli decydujemy się na mięso w marynacie, możemy zacząć przygotowania już dwa dni przed Wielkanocą. Wówczas smak mięsa trzymanego tak długo w marynacie (maksymalnie dwa dni), będzie jeszcze wspanialszy. Zamarynowane mięso można także zamrozić podobnie jak upieczone.
Zobacz też: Takie jajka są sto razy lepsze niż faszerowane, a mało kto robi je na Wielkanoc