żurek
-
Jak zapomnisz, będzie klapa. Żurek bez tego jest jak Bolek bez Lolka
Żurek to niekwestionowany symbol Wielkanocy i większość Polaków nie wyobraża sobie tego dnia bez solidnej porcji esencjonalnej i kwaśnej zupy. Kiedyś żurek uchodził za "bieda-zupę", jednak smak jest bogatszy, niż niejeden właściciel ziemski w...
-
Bosacka sprawdziła, jaki zakwas ląduje w świątecznym garnku. "Zwracajmy na to uwagę"
Polacy dzielą się na dwa świąteczne obozy. Jedni nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez żurku, inni stawiają na barszcz biały. Niezależnie od wyboru zupy, ważna jest jej jakość. Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę sklepowe gotowce i zakwasy. I co się...
-
Jeden łyk tego żurku i rodzina będzie cię nosić na rękach. Finalistka MasterChefa pokazała przepis
Żurek to jedna z najstarszych i najbardziej charakterystycznych zup kuchni polskiej - kwaśna, treściwa, sycąca i nieodłącznie związana ze świętami wielkanocnymi. Jego historia sięga średniowiecza, a nazwa pochodzi od staropolskiego słowa "żur"...
-
TestujemyMagda Gessler sprzedaje jajka za 41 zł. Spróbowałyśmy ich. "U babci lepsze"
Produkty sezonowe (słynne pączki za 23 zł) oraz oferta świąteczna od Magdy Gessler zwykle wzbudzają spore zainteresowanie. Postanowiłyśmy sprawdzić, jak smakują potrawy, które można zamówić u niej na Wielkanoc. Wybór jest szeroki, dlatego nie...
-
Myślisz, że zakwas z butelki się nie psuje? Zanim wlejesz do żuru, zwróć uwagę na te rzeczy
Święta już za pasem, więc coraz częściej myślimy o wielkanocnym menu. Wiele osób robi zapasy z wyprzedzeniem, jednak pamiętajmy, że nie każdy produkt może spokojnie poczekać na swoją kolej. Jak poznać zepsuty zakwas na żurek? Zwróć uwagę na te...
-
Żurek jest kwaśny, że aż zęby bolą? Wszystko przez jeden błąd. Łatwo odkręcisz wpadkę
Wielkanoc bez żurku w wielu domach nie istnieje. Chyba każdy zna jego charakterystyczny, lekko kwaskowy smak. Czasem zdarza się, że będzie intensywny aż do przesady. Co zrobić, gdy żurek jest zbyt kwaśny? Nie wpadaj w panikę. Mamy rozwiązanie.
-
AI wskazała najlepszą polską zupę. Król niedzielnych obiadów tym razem spadł z tronu
Która zupa z Polski jest na pierwszym miejscu? Zapytałam o to sztuczną inteligencję przy okazji gotowania jarzynowej na poniedziałkowy obiad, a jej odpowiedź lekko mnie zaskoczyła. Byłam wręcz pewna, że wygra rosół, jednak stało się zupełnie inaczej.
-
Kiedy zrobić zakwas na świąteczny żurek i barszcz biały? Pamiętaj, aby nie przegapić terminu
W zależności od danego regionu Polski, na stołach świątecznych w okresie wielkanocnym króluje barszcz biały lub żurek. Za charakterystyczny smak obu zup odpowiada zakwas, czyli mieszanina mąki i wody, która poddawana jest procesowi fermentacji....
-
Biała kiełbasa na święta, która nie pęka i zawsze wychodzi. Przepis jak z mistrzowskiej kuchni
Biała kiełbasa to jeden z kulinarnych symboli Wielkanocy. Można ją serwować na różne sposoby. Białą kiełbasę parzymy, pieczemy, gotujemy lub grillujemy. Jest nieodłącznym składnikiem żuru wielkanocnego, ale może także stanowić element innych...
-
Zakwas na żurek. Czy można go już robić na Wielkanoc? Musisz wiedzieć dwie rzeczy
Zakwas na żurek to jeden z tych produktów, które muszą znaleźć się w naszym domu podczas przygotowań do Wielkanocy. Oczywiście można go kupić niemal w każdym sklepie, ale wiadomo, że to, co domowe, zawsze jest najlepsze. Jak zrobić zakwas na żurek...
-
Ta zupa to żurek na sterydach. Niegdyś popularna teraz bardzo rzadko gości na polskich stołach
Ta mało popularna zupa może stanowić doskonałą konkurencję dla tradycyjnego żurku. Można przygotować ją zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem boczku czy kiełbasy.
-
Przepis na żurek z wyjątkowym dodatkiem. Śląskie gospodynie nigdy o tym nie zapominają
Żurek to nasza narodowa duma i z pewnością wiele osób uważa, ze to najpyszniejsza polska zupa. Podstawą jest oczywiście dobry, żytni zakwas oraz biała kiełbasa, ale to nie wystarczy, żeby żurek smakował wybitnie. Liczy się jeszcze jeden dodatek, a...
-
Żurek bez tego będzie nijaki. Dwa składniki to świętość. Nie każdy o tym pamięta
Żurek to jedna ze sztandarowych polskich zup i łączy w sobie wszystko, co Polacy uwielbiają: kwaśny smak, mnóstwo wkładki i natychmiastowe nasycenia nawet największych głodomorów. Przepis na żurek jest bardzo prosty, jednak bez dwóch składników mo...
-
Raz zrobiłam ten żurek i mąż nie daje mi spokoju. Wciąż nastawiam nowy zakwas i gotuję zupę
To wyjątkowa, lekko kwaśna zupa, która nie wymaga skomplikowanych składników ani godzin spędzonych w kuchni. Jeśli wcześniej nie była twoim popisowym daniem, najwyższa pora to zmienić. Jak zrobić żurek? Przepis jest banalny i bez problemu sobie z...
-
Takiego żuru nigdy nie jedliście. Jeden dodatek w opolskiej wersji zmienia wszystko
Każdy region Polski ma własne tradycje kulinarne, dzięki czemu panuje duża różnorodność smaków. Z pozoru potrawy są podobne, jednak kiedy głębiej przyjrzymy się ich przygotowaniu, znajdziemy subtelne różnice. Czy wiesz, co jest potrzebne do żurku?...
-
Lubisz tę zupę? Rzadko doceniamy, a Rozkoszny się zachwyca. "Totalnie odjechana"
Rozkoszny, autor książek kulinarnych i od niedawna również juror programu "MasterChef Nastolatki" zdradził, które danie naszej rodzimej kuchni jest jego zdaniem najmniej doceniane. Porównał je nawet do "polskiego ramenu". I wcale nie chodzi o rosół.
-
Do żurku dodaje tylko taką kiełbasę. Żaden inny smak i aromat jej nie przebije
Nie ma Wielkanocny bez kultowego żurku, ale ten specjał można przygotowywać przez cały rok. Tradycyjna zupa lubuje się jednak w kolorowych dodatkach takich jak jajko, zielenina i oczywiście wkładka mięsna. Tu kluczową rolę odgrywa wybór odpowiedni...
-
Został ci żurek? Zrób to, zanim włożysz do lodówki. Będziecie się zajadać 3 dni i nic się nie zmarnuje
Jak przechowywać żurek po świętach, by długo zachował smak i się nie zepsuł? Samo włożenie gara zupy do lodówki może nie wystarczyć. O czym trzeba pamiętać? Prosty trik przedłuży jego świeżość. Ciesz się pysznym smakiem nawet kilka dni po świętach.
-
Żurek wyszedł zbyt kwaśny? Wszystko przez jeden błąd. Wystarczy pół łyżeczki, żeby go uratować
Wielkanoc nie może obejść się bez żurku. Ta tradycyjna potrawa jest esencjonalna, aromatyczna, ale powinna mieć także charakterystyczny kwaskowy posmak. Czasem zdarza się jednak, że żurek wyjdzie zbyt kwaśny. Czy można go uratować?
-
Jak zrobić najlepszy żurek? Zapamiętaj te trzy zasady, a pobijesz nawet Gessler
Żurek na Wielkanoc to świętość tego pokroju, co barszcz na Wigilię lub rosół na weselu czy stypie. Żurek uchodzi za najlepszą polską zupę i wydawać by się mogło, że trudno go zepsuć. Cóż, teoretycznie tak, ale jeśli chcesz zrobić najlepszy żurek...
-
Żurek będzie smaczniejszy, gdy podasz go z tym. Zrobi efekt wow i cała rodzina będzie o nim mówić
Żurek to danie popisowe wielu z nas, a do tego element obowiązkowy Wielkanocy. Jednak pomimo wszystko zawsze można zrobić go lepiej i w tym pomoże ten składnik. Zrób go już dziś, by nie spieszyć się z nim w sobotę. Każdy będzie zachwycony takim...
-
Robię najlepszy żurek na Wielkanoc w rodzinie. Nie zapominam o ważnym składniku - to rada babci Heli
Żurek na Wielkanoc to już niemal świętość, a jak wiadomo, świętości należy szanować. Przepis na żurek opanowałam do perfekcji i robię go najlepiej w całej rodzinie. Dodaję mnóstwo pysznych składników, ale jeden robi prawdziwą robotę. Tego nauczyła...
-
Wielkanocny żurek nie musi pływać tylko w chlebie. Te miseczki przyciągają uwagę i są... jadalne
Chcesz zrobić wrażenie na wielkanocnych gościach? Zamiast po raz kolejny serwować żurek w chlebie, postaw na apetyczne i spektakularne miseczki z piękną dekoracją w postaci różnorodnych nasion. Tak podana zupa zostanie zapamiętana na długo, a nawe...
-
Żurek idealny na Wielkanoc. Pamiętaj o tych składnikach, a nie zabraknie chętnych po dokładkę
Marzysz o idealnym i esencjonalnym żurku na Wielkanoc? Zupa wyjdzie jak u babci jeśli zadbasz o odpowiednie składniki i proporcję jednak warto postawić także na nietypowe dodatki. Kilka łyżeczek doda zupie charakteru i sprawi, że każdy poprosi o...
-
Polka przygotowała amerykańskiemu mężowi test wielkanocnych dań. Ocena była surowa
Wielkanocne smakołyki można spróbować nie tylko w polskich domach, ale i na całym świecie, gdzie tylko Polacy zdołali dotrzeć i zamieszkać. Tym razem wielki test przebiegł w Stanach Zjednoczonych, gdzie polka przygotowała swojemu amerykańskiemu...
-
Przetestuj przepis na żurek, który po spotkaniu rozjedzie się w kilku kopiach
Żurek na zakwasie to prawdziwy ukłon w stronę tradycji. Ten niepowtarzalny smak przechodzi z pokolenia na pokolenie i cieszy się coraz większym uznaniem. Chcesz oczarować swoich gości? Przetestuj przepis, który po spotkaniu rozjedzie się w kilku...
-
Jaką kiełbasę dodać do żurku na Wielkanoc? Masz do wyrobu kilka, tylko jedna się sprawdzi
Wielkanoc depcze nam po piętach i już w niebawem staniemy przed wielkim garem z nadzieją ugotowania najlepszego żurku świata. My pomożemy, bo od czego jest Haps.pl. Jaka biała kiełbasa jest najlepsza do żurku? Odpowiedź brzmi: najlepsza. Tylko, co...
-
To źle wpłynie na smak żurku. Magda Gessler przestrzega, by nie dodawać tego składnika
Żurek wielkanocny to w wielu domach punkt obowiązkowy. Każdy robi go trochę inaczej, po swojemu, korzystając często z przepisu, który jest w rodzinie od pokoleń. Magda Gessler przestrzega jednak przed popularnymi błędami, które być może popełniamy...
-
Przepis na żurek Roberta Makłowicza? Jeden składnik robi robotę. Nawet teściowa będzie się zajadać
Zastanawiasz się jaki żurek podać na Wielkanoc? Wiemy, jak sprawić, aby świąteczna zupa miała wyrazisty smak i wspaniały aromat. Robert Makłowicz dodaje do niej jeden tajemniczy składnik. Goście będą prosić o dokładkę.
-
Zrób go już dziś, by zdążyć przed Wielkanocą. Dzięki temu twój żurek będzie najlepszy na świecie
Żurek to danie wielkanocne, które jest elementem obowiązkowym tych świąt. Jednak by go zrobić, trzeba mieć zakwas. Ten składnik dostępny jest w sklepach, lecz zawsze lepiej zrobić go samodzielnie. By nie przeszukiwać internetu w poszukiwaniu...
-
Klasyczny żurek do tej zupy się nie umywa. Wachowicz poleca kujawski przysmak
Zastanawiasz się jak zrobić żurek wielkanocny? W te święta warto postawić na inną zupę. Ewa Wachowicz poleca kiszok. Prosta w przygotowaniu, nie tylko doskonale smakuje, ale także pięknie prezentuje się w ozdobnej misie na świątecznym stole.
-
Gdy tak podasz białą kiełbasę, rodzina nie poprosi o nic innego. Takiego sposobu nie znasz
Wielkanoc to nie tylko jajka, a także inne smaczne propozycje jak kiełbasa, biały barszcz lub żurek. Te produkty z pewnością pojawią się na stole, ale my polecamy ich niekonwencjonalne połączenia. Sprawdź ten przepis i zobacz, jak można przygotowa...
-
Potrawy wielkanocne, które można mrozić. Zrób je już teraz, a w święta sobie podziękujesz
Potrawy wielkanocne, które można mrozić, pozwolą zaoszczędzić czas i pieniądze. Nikomu nie trzeba powtarzać, że w okresie przedświątecznym czeka nas dużo pracy. Na szczęście niektóre potrawy możemy przygotować wcześniej i zamrozić.
-
Biała kiełbasa to królowa świąt wielkanocnych. Jeden szczegół może dodać jej mnóstwa walorów smakowych
Biała kiełbasa na Wielkanoc to pozycja obowiązkowa. Można serwować ją solo, w sosie lub żurku. Przedstawiamy przepisy, które zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Biała kiełbaska będzie przepyszna!
-
Jak zrobić zakwas na żurek? Będzie kwaśny i pyszny, ale ważny jest trik z czosnkiem
Wielkanoc założyła wygodne buty i już do nas biegnie. To najlepszy moment, żeby zrobić zakwas na żurek. Jak się do tego zabrać? To nic prostszego. Jednak żeby wyszedł tak pyszny, jak spod babcinej ręki, robię jedną rzecz, a dotyczy ona czosnku.
-
Tak robi żurek Ewa Wachowicz. Białą kiełbasę zastępuje czymś innym. To nie koniec zaskoczeń
Ewa Wachowicz dla wielu osób jest kulinarnym guru. Bez wątpienia wiedzą ma ogromną i chętnie z niej korzysta, decydując się na pewne nietuzinkowe połączenia lub zmiany w klasycznych przepisach. Tak właśnie zrobiła z tradycyjną zupą wielkanocną....
-
Tak żurek gotuje Jakub Kuroń. Zdradza, co zrobić, by był jeszcze lepszy. "Doda wędzony aromat"
Żurek wielkanocny to, jak sama nazwa wskazuje, nieodłączny element tych wiosennych świąt. Podczas gdy królową sałatek można nazywać jarzynową, tak tę zupę można uznać za królową nad królowymi. Według wielu osób wygrywa bowiem ze wszystkimi...
-
Jak zrobić żurek doskonały? Spróbowałam tych rad i wyszedł obłędny w smaku
Przed nami Wielkanoc, a jak święta to i swojski, wyborny żurek z białą kiełbasą. Tradycyjną zupę która bazuje na zakwasie i hojnej porcji wędzonki warto jednak wzbogacić o solidną porcję dodatków. W składzie nie może zabraknąć kolorowych warzyw,...
-
Żurek z wędzonką i białą kiełbasą to prawdziwe niebo w gębie. Ten staropolski przepis smakuje jak u babci
Tradycyjny żurek na wędzonce to potrawa, którą śmiało można przyrządzić nawet poza Wielkanocą. Zupa zrobiona na zakwasie z dodatkiem białej kiełbasy smakuje wręcz uzależniającą. Z pewnością nie raz zagości u nas na stole.
-
Przepis na wyśmienity żurek w chlebie z jajkiem i kiełbasą. Wystarczy dobre pieczywo i zakwas z butelki
Żurek to jedna z najbardziej lubianych przez Polaków zup. Choć kojarzy się raczej z Wielkanocą, to warto przypomnieć sobie ten smak również w ciągu roku. Zapomnij jednak o nudnym podawaniu zupy w misce. Tym razem postaw na miseczki chlebowe, które...