żurek

  • Prosty żurek w chlebie

    Prosty żurek w chlebie

    Na każdego Jurka mówi się żurek. Ciekawe, czy jak ktoś ma na imię Jurek to z założenia umie przygotować żurek? Jurków prosimy o kontakt z redakcją w tej sprawie. Chcemy rozwiązać ten dylemat. Resztę zapraszamy do zakasania rękawów i przygotowania...

  • Żurek

    Żurek

    To zupa tajemnica. Z jednej strony, jest super popularna i zamówisz ją w każdym zajeździe na trasie. Z drugiej, w domu jesz ją tylko raz w roku - na Wielkanoc. Kto wie, może nasz przepis zmieni twoje przyzwyczajenia? Bo na ten smak nie dasz rady...

Więcej o:

żurek

  • Żurek wegetariański - czy można przygotować żurek bezmięsny?

    Jak zrobić żurek wegetariański? Jeśli podczas śniadania wielkanocnego przy stole mają pojawić się osoby, które z jakiegoś powodu nie jedzą mięsa, warto dowiedzieć się, jak zrobić żurek wegetariański. Dla wielu miłośników tej potrawy wykluczenie mięsnych składników wydaje się niemożliwe. Mówi się

  • Żurek na maślance - genialny sposób na rozgrzewający klasyk

    Letnie upały już za nami, nadchodzą chłodne dni, a to oznacza, że warto przypomnieć sobie receptury na szybkie rozgrzewające dania. My mamy dla was przepis na bardzo łatwo w przygotowaniu żurek na maślance. Sprawdźcie, jak go przyrządzić. Żurek na maślance - przepis Składniki: 1,5 litra maślanki

  • Bałkański żurek według Magdy Gessler to hit. Jak go zrobić? [PRZEPIS]

    Bałkański żurek według Magdy Gessler To prosta zupa, którą przygotujemy w naprawdę krótkim czasie. Wystarczą w zasadzie trzy kroki, czyli sporządzenie wywaru, przygotowanie pulpecików i drobna zupowa "kosmetyka". Zanim jednak zdradzimy, jak przygotować bałkański żurek według Magdy Gessler

  • Żurek a barszcz biały. Czy znasz różnicę?

    Jaka jest różnica między żurkiem a barszczem białym- sekretny składnik Barszcz biały i żurek to nazwy często stosowane wymiennie. Tymczasem zarówno barszcz jak i żurek, co prawda wyglądają bardzo podobnie, ale różnią się metodą przygotowania, która wpływa na smak. Podczas gdy żurek przygotowuje

  • Żurek wielkanocny - jak zrobić?

    Żurek wielkanocny można podawać tradycyjnie na talerzu lub w niewielkim okrągłym chlebku. Aromatyczna zupa z dodatkiem majeranku najlepiej smakuje na domowym zakwasie. Jeśli zawsze korzystaliście z gotowego zakwasu lub zupy z torebki, spróbujcie w tym roku przygotować ten składnik samodzielnie

  • Żurek

    plasterki i przekrój na pół i dodaj z powrotem do zupy. Dolej zakwas na żurek. Na początku dodaj 250 ml zakwasu, spróbuj zupy i w razie potrzeby dolej więcej według uznania. Po dodaniu zakwasu gotuj zupę jeszcze 15 minut. Na koniec dodaj chrzan, majeranek oraz śmietankę i dopraw zupę solą i pieprzem

  • Prosty żurek w chlebie

    powrotem do zupy. Dolej zakwas na żurek. Na początku dodaj 250 ml zakwasu, spróbuj zupy i w razie potrzeby dolewaj więcej według uznania. Po dodaniu zakwasu gotuj zupę jeszcze 15 minut.Na koniec dodaj chrzan, majeranek oraz śmietankę i dopraw solą i pieprzem. Pogotuj jeszcze 5 minut i zdejmij z ognia