żurek
-
Raz zrobiłam ten żurek i mąż nie daje mi spokoju. Wciąż nastawiam nowy zakwas i gotuję zupę
To wyjątkowa, lekko kwaśna zupa, która nie wymaga skomplikowanych składników ani godzin spędzonych w kuchni. Jeśli wcześniej nie była twoim popisowym daniem, najwyższa pora to zmienić. Jak zrobić żurek? Przepis jest banalny i bez problemu sobie z...
-
Takiego żuru nigdy nie jedliście. Jeden dodatek w opolskiej wersji zmienia wszystko
Każdy region Polski ma własne tradycje kulinarne, dzięki czemu panuje duża różnorodność smaków. Z pozoru potrawy są podobne, jednak kiedy głębiej przyjrzymy się ich przygotowaniu, znajdziemy subtelne różnice. Czy wiesz, co jest potrzebne do żurku?...
-
Lubisz tę zupę? Rzadko doceniamy, a Rozkoszny się zachwyca. "Totalnie odjechana"
Rozkoszny, autor książek kulinarnych i od niedawna również juror programu "MasterChef Nastolatki" zdradził, które danie naszej rodzimej kuchni jest jego zdaniem najmniej doceniane. Porównał je nawet do "polskiego ramenu". I wcale nie chodzi o rosół.
-
Do żurku dodaje tylko taką kiełbasę. Żaden inny smak i aromat jej nie przebije
Nie ma Wielkanocny bez kultowego żurku, ale ten specjał można przygotowywać przez cały rok. Tradycyjna zupa lubuje się jednak w kolorowych dodatkach takich jak jajko, zielenina i oczywiście wkładka mięsna. Tu kluczową rolę odgrywa wybór odpowiedni...
-
Został ci żurek? Zrób to, zanim włożysz do lodówki. Będziecie się zajadać 3 dni i nic się nie zmarnuje
Jak przechowywać żurek po świętach, by długo zachował smak i się nie zepsuł? Samo włożenie gara zupy do lodówki może nie wystarczyć. O czym trzeba pamiętać? Prosty trik przedłuży jego świeżość. Ciesz się pysznym smakiem nawet kilka dni po świętach.
-
Żurek wyszedł zbyt kwaśny? Wszystko przez jeden błąd. Wystarczy pół łyżeczki, żeby go uratować
Wielkanoc nie może obejść się bez żurku. Ta tradycyjna potrawa jest esencjonalna, aromatyczna, ale powinna mieć także charakterystyczny kwaskowy posmak. Czasem zdarza się jednak, że żurek wyjdzie zbyt kwaśny. Czy można go uratować?
-
Jak zrobić najlepszy żurek? Zapamiętaj te trzy zasady, a pobijesz nawet Gessler
Żurek na Wielkanoc to świętość tego pokroju, co barszcz na Wigilię lub rosół na weselu czy stypie. Żurek uchodzi za najlepszą polską zupę i wydawać by się mogło, że trudno go zepsuć. Cóż, teoretycznie tak, ale jeśli chcesz zrobić najlepszy żurek...
-
Żurek będzie smaczniejszy, gdy podasz go z tym. Zrobi efekt wow i cała rodzina będzie o nim mówić
Żurek to danie popisowe wielu z nas, a do tego element obowiązkowy Wielkanocy. Jednak pomimo wszystko zawsze można zrobić go lepiej i w tym pomoże ten składnik. Zrób go już dziś, by nie spieszyć się z nim w sobotę. Każdy będzie zachwycony takim...
-
Robię najlepszy żurek na Wielkanoc w rodzinie. Nie zapominam o ważnym składniku - to rada babci Heli
Żurek na Wielkanoc to już niemal świętość, a jak wiadomo, świętości należy szanować. Przepis na żurek opanowałam do perfekcji i robię go najlepiej w całej rodzinie. Dodaję mnóstwo pysznych składników, ale jeden robi prawdziwą robotę. Tego nauczyła...
-
Wielkanocny żurek nie musi pływać tylko w chlebie. Te miseczki przyciągają uwagę i są... jadalne
Chcesz zrobić wrażenie na wielkanocnych gościach? Zamiast po raz kolejny serwować żurek w chlebie, postaw na apetyczne i spektakularne miseczki z piękną dekoracją w postaci różnorodnych nasion. Tak podana zupa zostanie zapamiętana na długo, a nawe...
- Choć znany składnik psuje szarlotkę, dodajemy go na potęgę. To duży błąd
- Przebija jajecznicę i omlet i staje się najlepszym śniadaniem. Połącz te warzywa
- Bądź pierwszy na stoku! Gwarantują doskonałe warunki jazdy i dni pełne słońcaMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Grzybiarze niesłusznie omijają. Te grzyby są lepsze od podgrzybków
- Naleśniki mogą się schować. Placuszki z wkładką są 100 razy lepsze
- Są o niebo lepsze od klasycznych cynamonek. Mięciutkie i aromatyczne
- Babciny sposób na kaszel. Syrop z cebuli stawał nam w gardle, z tym dodatkiem jest nawet smaczny
- Jak jeść topinambur? Pomysłów jest bez liku. Od puree do surówki
-
Smak jesieni zamknięty w słoiku. Najlepszy przepis na kompot z dyni
- Rosół z makaronem jest passe. Zrób to i wrzuć prosto do miski
-
Żurek idealny na Wielkanoc. Pamiętaj o tych składnikach, a nie zabraknie chętnych po dokładkę
Marzysz o idealnym i esencjonalnym żurku na Wielkanoc? Zupa wyjdzie jak u babci jeśli zadbasz o odpowiednie składniki i proporcję jednak warto postawić także na nietypowe dodatki. Kilka łyżeczek doda zupie charakteru i sprawi, że każdy poprosi o...
-
Polka przygotowała amerykańskiemu mężowi test wielkanocnych dań. Ocena była surowa
Wielkanocne smakołyki można spróbować nie tylko w polskich domach, ale i na całym świecie, gdzie tylko Polacy zdołali dotrzeć i zamieszkać. Tym razem wielki test przebiegł w Stanach Zjednoczonych, gdzie polka przygotowała swojemu amerykańskiemu...
-
Przetestuj przepis na żurek, który po spotkaniu rozjedzie się w kilku kopiach
Żurek na zakwasie to prawdziwy ukłon w stronę tradycji. Ten niepowtarzalny smak przechodzi z pokolenia na pokolenie i cieszy się coraz większym uznaniem. Chcesz oczarować swoich gości? Przetestuj przepis, który po spotkaniu rozjedzie się w kilku...
-
Jaką kiełbasę dodać do żurku na Wielkanoc? Masz do wyrobu kilka, tylko jedna się sprawdzi
Wielkanoc depcze nam po piętach i już w niebawem staniemy przed wielkim garem z nadzieją ugotowania najlepszego żurku świata. My pomożemy, bo od czego jest Haps.pl. Jaka biała kiełbasa jest najlepsza do żurku? Odpowiedź brzmi: najlepsza. Tylko, co...
-
To źle wpłynie na smak żurku. Magda Gessler przestrzega, by nie dodawać tego składnika
Żurek wielkanocny to w wielu domach punkt obowiązkowy. Każdy robi go trochę inaczej, po swojemu, korzystając często z przepisu, który jest w rodzinie od pokoleń. Magda Gessler przestrzega jednak przed popularnymi błędami, które być może popełniamy...
-
Przepis na żurek Roberta Makłowicza? Jeden składnik robi robotę. Nawet teściowa będzie się zajadać
Zastanawiasz się jaki żurek podać na Wielkanoc? Wiemy, jak sprawić, aby świąteczna zupa miała wyrazisty smak i wspaniały aromat. Robert Makłowicz dodaje do niej jeden tajemniczy składnik. Goście będą prosić o dokładkę.
-
Zrób go już dziś, by zdążyć przed Wielkanocą. Dzięki temu twój żurek będzie najlepszy na świecie
Żurek to danie wielkanocne, które jest elementem obowiązkowym tych świąt. Jednak by go zrobić, trzeba mieć zakwas. Ten składnik dostępny jest w sklepach, lecz zawsze lepiej zrobić go samodzielnie. By nie przeszukiwać internetu w poszukiwaniu...
-
Klasyczny żurek do tej zupy się nie umywa. Wachowicz poleca kujawski przysmak
Zastanawiasz się jak zrobić żurek wielkanocny? W te święta warto postawić na inną zupę. Ewa Wachowicz poleca kiszok. Prosta w przygotowaniu, nie tylko doskonale smakuje, ale także pięknie prezentuje się w ozdobnej misie na świątecznym stole.
-
Gdy tak podasz białą kiełbasę, rodzina nie poprosi o nic innego. Takiego sposobu nie znasz
Wielkanoc to nie tylko jajka, a także inne smaczne propozycje jak kiełbasa, biały barszcz lub żurek. Te produkty z pewnością pojawią się na stole, ale my polecamy ich niekonwencjonalne połączenia. Sprawdź ten przepis i zobacz, jak można przygotowa...
-
Potrawy wielkanocne, które można mrozić. Zrób je już teraz, a w święta sobie podziękujesz
Potrawy wielkanocne, które można mrozić, pozwolą zaoszczędzić czas i pieniądze. Nikomu nie trzeba powtarzać, że w okresie przedświątecznym czeka nas dużo pracy. Na szczęście niektóre potrawy możemy przygotować wcześniej i zamrozić.
-
Biała kiełbasa to królowa świąt wielkanocnych. Jeden szczegół może dodać jej mnóstwa walorów smakowych
Biała kiełbasa na Wielkanoc to pozycja obowiązkowa. Można serwować ją solo, w sosie lub żurku. Przedstawiamy przepisy, które zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Biała kiełbaska będzie przepyszna!
-
Jak zrobić zakwas na żurek? Będzie kwaśny i pyszny, ale ważny jest trik z czosnkiem
Wielkanoc założyła wygodne buty i już do nas biegnie. To najlepszy moment, żeby zrobić zakwas na żurek. Jak się do tego zabrać? To nic prostszego. Jednak żeby wyszedł tak pyszny, jak spod babcinej ręki, robię jedną rzecz, a dotyczy ona czosnku.
-
Tak robi żurek Ewa Wachowicz. Białą kiełbasę zastępuje czymś innym. To nie koniec zaskoczeń
Ewa Wachowicz dla wielu osób jest kulinarnym guru. Bez wątpienia wiedzą ma ogromną i chętnie z niej korzysta, decydując się na pewne nietuzinkowe połączenia lub zmiany w klasycznych przepisach. Tak właśnie zrobiła z tradycyjną zupą wielkanocną....
-
Tak żurek gotuje Jakub Kuroń. Zdradza, co zrobić, by był jeszcze lepszy. "Doda wędzony aromat"
Żurek wielkanocny to, jak sama nazwa wskazuje, nieodłączny element tych wiosennych świąt. Podczas gdy królową sałatek można nazywać jarzynową, tak tę zupę można uznać za królową nad królowymi. Według wielu osób wygrywa bowiem ze wszystkimi...
-
Jak zrobić żurek doskonały? Spróbowałam tych rad i wyszedł obłędny w smaku
Przed nami Wielkanoc, a jak święta to i swojski, wyborny żurek z białą kiełbasą. Tradycyjną zupę która bazuje na zakwasie i hojnej porcji wędzonki warto jednak wzbogacić o solidną porcję dodatków. W składzie nie może zabraknąć kolorowych warzyw,...
-
Żurek z wędzonką i białą kiełbasą to prawdziwe niebo w gębie. Ten staropolski przepis smakuje jak u babci
Tradycyjny żurek na wędzonce to potrawa, którą śmiało można przyrządzić nawet poza Wielkanocą. Zupa zrobiona na zakwasie z dodatkiem białej kiełbasy smakuje wręcz uzależniającą. Z pewnością nie raz zagości u nas na stole.
-
Przepis na wyśmienity żurek w chlebie z jajkiem i kiełbasą. Wystarczy dobre pieczywo i zakwas z butelki
Żurek to jedna z najbardziej lubianych przez Polaków zup. Choć kojarzy się raczej z Wielkanocą, to warto przypomnieć sobie ten smak również w ciągu roku. Zapomnij jednak o nudnym podawaniu zupy w misce. Tym razem postaw na miseczki chlebowe, które...
-
Przełam klasyczną zupę składnikiem, który znajdziesz w lesie. Na stole nie zagrzeje długo miejsca
Niektórym zupom bardzo trudno się oprzeć i można je wykonywać prawie codziennie. Gdy spróbujesz tej wersji znanego dania też będziesz miał ochotę jeść ją każdego dnia. Teraz jest idealny czas na jej wykonanie, ponieważ w lasach możemy znaleźć wiel...
-
Tak zrobisz żurek jak u babci. Jego wyśmienity smak zachwyca i nie pozwala oderwać się od talerza
Żurek jak u babci to doskonały pomysł na rozgrzewającą zupę o wspaniałym smaku i aromacie. Do jego przygotowania niezbędne będą boczek, biała kiełbasa, marchew i przyprawy. Jak przyrządzić tradycyjne danie kuchni polskiej?
-
Niedawno ją jedliśmy, dziś jest drugą najlepszą zupą świata. "Gdzie jest moja pomidorowa?"
Polskie zupy znalazły się w ogólnoświatowym rankingu TasteAtlas, w którym jest sto najlepiej ocenianych zup na świecie. Jedna z naszych tradycyjnych zup została szczególnie doceniona i zajęła miejsce na podium. O jakiej zupie mowa? Całkiem niedawn...
-
Czy barszcz i żurek można wekować? Sprawdź, jak najlepiej przechowywać świąteczne zupy
Święta przeminęły, teraz czas na zabezpieczenie pozostałych dań, aby szybko się nie popsuły. Jeśli wielkanocne zupy nadal oblegają twoją lodówkę, lub myślisz o ich wyrzuceniu my mamy na nie sposób. Dzięki niemu nie muszą zostać zjedzone od razu.
-
Które potrawy wielkanocne można zamrozić? Pasztet - wiadomo, ale z jarzynową i żurkiem uważaj
Jeśli po wielkanocnym ucztowaniu zostanie ci trochę smakołyków, a dodatkowo każdy ledwo rusza się z przejedzenia, pewnie zastanawiasz się, co z tym zrobić. Dojadać na siłę? Nie ma opcji. Wyrzucić? Bez przesady... Najlepszym pomysłem wydaje się...
-
Boisz się, że po Wielkanocy zostanie nadmiar żurku? Przechowuj go w ten sposób, a będzie świeży jeszcze długo
Przygotowując uroczystości na kilka osób często, ciężko określić, ile jedzenia należy przygotować. Z tego powodu najczęściej w lodówce zostają nam resztki. Jak przechowywać żurek, by nie stracił świeżości w 3 dni? Zastosuj się do tych metod
-
Chleb do żurku - sprytna misa z pieczywa, która gwarantuje spektakularny efekt. Ważne jest wypiekanie
Chleb do żurku to spektakularna metoda na serwis tradycyjnej, wielkanocnej zupy. Do przygotowania misy potrzebujesz jedynie odpowiedniego rodzaju pieczywa. Całość wymaga jednak starannej pracy i wypiekania we właściwej temperaturze. Tak podane dan...
-
Żurek w 30 minut to nie żart. Smakuje lepiej niż od babci, a to dzięki odpowiednim proporcjom
W Wielkanoc nic nie smakuje lepiej niż domowy żurek. Ten wykonasz bez długiego stania przy garnkach, dzięki czemu oszczędzisz sporo czasu. Idealnie sprawdzi się wtedy, gdy do śniadania wielkanocnego nie zostaje za wiele czasu.
-
Najlepszy żurek wielkanocny? Nie popełniaj błędu i nie dodawaj tych produktów!
Żurek wielkanocny to najważniejszy element, zbliżających się świąt. Zależy nam, aby przygotowane danie było pyszne, jednak czasem popełniamy pewien błąd, który wpływa nie tylko na smak, ale również na jakość tradycyjnej potrawy. Sprawdź, czy nie...
-
Robert Sowa zdradza przepis na żurek wielkanocny. Może konkurować z Magdą Gessler i Ewą Wachowicz
Wielkanocnego żurku nie może zabraknąć na świątecznym stole. To tradycyjna zupa, którą znamy i kochamy od pokoleń. Jak zrobić żurek idealny? Robert Sowa zdradza, jak go przygotować krok po kroku, by smakował całej rodzinie.
-
Przepis na idealny żurek na Wielkanoc. O tym tajnym składniku, który odmienia smak, wie niewielu
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc to ostatnia szansa na zdobycie idealnego przepisu. Żurku nie może zabraknąć na świątecznym stole, więc podpowiadamy, jak go przygotować, by zaskoczyć gości. Niewiele osób jednak dodaje ten tajny składnik...
-
Poszła do śniadaniówki i zdradziła jak zrobić żurek do słoików. Postoi nawet 2 razy dłużej niż zwykle
Wielkanocny żurek może zostać wykonany w nadmiarze, a to oznacza, że trzeba coś z nim zrobić. Aby nie marnować i nie wyrzucać dobrego jedzenia, umieść go w słoikach. Finalistka "MasterChefa" podpowiada, jak zrobić to w najlepszy sposób.
-
Przepis na katastrofę. Wystarczy odrobina tych produktów, by zepsuć nawet najlepszy żurek wielkanocny
Nie ma Wielkanocy bez żurku. Tradycyjna zupa to jednak przede wszystkim najlepszej jakości składniki i sprawdzony przepis rodem z babcinego zeszytu. Jak się jednak okazuje, drobny błąd może wszystko zniweczyć, a niektóre produkty zepsują nawet...