Żurek, żur i barszcz biały - to typowe dania serwowane na śniadanie wielkanocne. Choć bardzo do siebie podobne, różnią się intensywnością kwaśnego smaku oraz dodatkami. Żurek i żur powstają na zakwasie z mąki żytniej, który sprawia, że zupy mają bardziej intensywny aromat. Barszcz biały, przygotowywany w oparciu o zakwas z mąki pszennej, jest łagodniejszy i delikatny.
Jeśli chcemy zaskoczyć naszych domowników wyśmienitym smakiem dania, warto samodzielnie przygotować zakwas. Na żur i żurek - jak już wspomnieliśmy wcześniej - przygotowujemy zakwas z mąki żytniej. Poniżej szczegółowa lista składników:
Choć mogłoby się wydawać, że przygotowanie zakwasu to skomplikowana procedura, to nic bardziej mylnego. Przepis na zakwas na żur wielkanocny przygotujesz zgodnie z następującą instrukcją:
Czasem zdarza się, że nasz zakwas na żurek pokrywa biała piana. Niewielka jej ilość nie powinna być powodem do niepokoju, ponieważ jest to efekt naturalnego procesu fermentacji. Jeśli jednak zakwas ma nieprzyjemny zapach, a ponadto na jego powierzchni uwidacznia się pleśń, to należy go wyrzucić. Pleśń pojawia się najczęściej z następujących powodów:
Zobacz też: Jajka faszerowane awokado z mięsnym dodatkiem. Teściowa chciała mi zapłacić za ten przepis
Warto zatem dowiedzieć się także, jak zrobić zakwas na barszcz biały. Do jego przygotowania będą potrzebne:
Przygotowanie:
Co jest lepsze na Wielkanoc żurek czy barszcz biały? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.