• Link został skopiowany

Kiedy zrobić zakwas na świąteczny żurek i barszcz biały? Pamiętaj, aby nie przegapić terminu

W zależności od danego regionu Polski, na stołach świątecznych w okresie wielkanocnym króluje barszcz biały lub żurek. Za charakterystyczny smak obu zup odpowiada zakwas, czyli mieszanina mąki i wody, która poddawana jest procesowi fermentacji. Należy go nastawić odpowiednio wcześniej. Pamiętaj, aby nie przegapić terminu.
Żurek - tradycyjna polska zupa podawana na zakwasie żytnim, bez dodatku śmietany
Liliowiec /Shutterstock

Żurek, żur i barszcz biały - to typowe dania serwowane na śniadanie wielkanocne. Choć bardzo do siebie podobne, różnią się intensywnością kwaśnego smaku oraz dodatkami. Żurek i żur powstają na zakwasie z mąki żytniej, który sprawia, że zupy mają bardziej intensywny aromat. Barszcz biały, przygotowywany w oparciu o zakwas z mąki pszennej, jest łagodniejszy i delikatny.

Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]

Zakwas na żur świąteczny. Przygotuj potrzebne składniki

Jeśli chcemy zaskoczyć naszych domowników wyśmienitym smakiem dania, warto samodzielnie przygotować zakwas. Na żur i żurek - jak już wspomnieliśmy wcześniej - przygotowujemy zakwas z mąki żytniej. Poniżej szczegółowa lista składników:

  • 115 g mąki żytniej razowej (typ 720 lub 2000)
  • 750 ml przegotowanej wody
  • 5 ząbków czosnku
  • przyprawy: 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu czarnego

Przepis na zakwas na żur. Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami

Choć mogłoby się wydawać, że przygotowanie zakwasu to skomplikowana procedura, to nic bardziej mylnego. Przepis na zakwas na żur wielkanocny przygotujesz zgodnie z następującą instrukcją:

  • Do wyparzonego słoika wlewamy wodę
  • Dodajemy mąkę, obrany czosnek i przyprawy
  • Dokładnie mieszamy
  • Słoik przykrywamy gazą lub ściereczką lnianą (nie należy go szczelnie zamykać, bo musi być zapewniony dostęp powietrza)
  • Słoik umieszczamy w ciepłym, zacienionym miejscu
  • Raz dziennie mieszamy zakwas, używając do tego drewnianej łyżki lub patyczka
  • Tak przygotowany zakwas jest gotowy do użycia po 7-8 dniach.

Zakwas na żurek ma białą pianę. O czym to może świadczyć?

Czasem zdarza się, że nasz zakwas na żurek pokrywa biała piana. Niewielka jej ilość nie powinna być powodem do niepokoju, ponieważ jest to efekt naturalnego procesu fermentacji. Jeśli jednak zakwas ma nieprzyjemny zapach, a ponadto na jego powierzchni uwidacznia się pleśń, to należy go wyrzucić. Pleśń pojawia się najczęściej z następujących powodów:

  • niezbyt dokładnie umyty słoik
  • przedostanie się zanieczyszczeń do środka w czasie mieszania zakwasu
  • brak odpowiednich warunków fermentacji.

Zobacz też: Jajka faszerowane awokado z mięsnym dodatkiem. Teściowa chciała mi zapłacić za ten przepis

Zakwas na barszcz biały na bazie mąki pszennej. Dowiedz się, jak zrobić

Warto zatem dowiedzieć się także, jak zrobić zakwas na barszcz biały. Do jego przygotowania będą potrzebne:

  • 1 l przegotowanej wody
  • 150 g mąki pszennej graham
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 czubata łyżka suszonego majeranku

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku
  • Zalewamy wodą i dokładnie mieszamy
  • Słoik nakrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce
  • Codziennie mieszamy zawartość słoika
  • Zakwas będzie gotowy do użycia po tygodniu.

Co jest lepsze na Wielkanoc żurek czy barszcz biały? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: