• Link został skopiowany

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to must have na święta. Najlepiej smakuje z dodatkiem specyficznej cebuli

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to smaczna przekąska, którą warto przygotować na świąteczny stół. Jest pyszna, zdrowa i kolorowa, a idealnie dobrane składniki tworzą ciekawą kompozycję smakową. Dodatek czerwonej cebuli sprawia, że sałatka jest bardziej wyrazista i jeszcze barwniejsza. Koniecznie wypróbuj tę wersję.
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
istock / kornyeyeva

Wielkanoc to czas, kiedy na naszych stołach królują jajka pod różnymi postaciami. Ugotowane na twardo jajka najczęściej faszerujemy lub używamy do przygotowania smakowitych sałatek. My proponujemy warstwową sałatkę z jajkiem i tuńczykiem. Pięknie wygląda w szklanej salaterce, a ponadto skrywa w sobie wiele cennych składników odżywczych. 

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Sałatka z jajka i tuńczyka. Postaw na składniki najwyższej jakości

Do przygotowania smakowitych sałatek używamy różnego rodzaju produktów, dlatego jest to danie, które wyróżnia się dużą różnorodnością. Jeśli chcemy, aby nasza sałatka z jajka i tuńczyka zachwyciła domowników i gości, warto postawić na najwyższej jakości składniki. Najlepiej wybierać tuńczyka w kawałkach, ponieważ w opinii dietetyków jest on znacznie zdrowszy niż ten rozdrobniony.  

Sałatka z jajek i tuńczyka - bogactwo smaków i składników mineralnych

Każdy wie, że podstawą diety zarówno na co dzień, jak i od święta, powinny być produkty bogate w cenne witaminy i minerały. Tych dostarcza właśnie pyszna sałatka z jajek i tuńczyka. Dlaczego?

  • tuńczyk jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, żelaza, fosforu i wapnia;
  • jajka zawierają witaminy A, E, D, K, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, cynk, selen i luteinę.

Sałatka z jajkami i tuńczykiem - przygotuj potrzebne składniki 

Poniżej lista składników niezbędnych do przygotowania naszej wersji sałatki z jajkami i tuńczykiem na Wielkanoc:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 puszki tuńczyka
  • 1 duży ogórek sałatkowy
  • 2 cebule czerwone
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • majonez
  • sól, pieprz 

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i jajkami. Dowiedz się, jak przygotować przekąskę

Sałatki, do których przygotowania używamy różnokolorowych składników, świetnie wyglądają w szklanych salaterkach. Warstwowa sałatka z tuńczykiem i jajkami może udekorować także twój świąteczny stół. Jej przygotowanie jest bajecznie proste:

  • Jajka obieramy ze skorupek;
  • Jajka i ogórka kroimy w kostkę;
  • Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy pod bieżącą wodą;
  • Tuńczyka wyjmujemy z puszki i dzielimy na mniejsze kawałki;
  • Cebulę kroimy w piórka;
  • Tak przygotowane składniki układamy w salaterce. Jak? Szczegóły poniżej. 

 Zobacz też: Co dodać do sosu tatarskiego, żeby był jeszcze lepszy? Lista jest długa

Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem - jak układać warstwy? 

Poszczególne warstwy w naszej prostej sałatce z tuńczykiem i jajkiem przedstawiają się następująco:

  • jajko
  • tuńczyk
  • kukurydza
  • czerwona fasola
  • ogórek
  • czerwona cebula 

Wierzch sałatki oraz wszystkie warstwy oprószamy solą i pieprzem oraz smarujemy majonezem. Sałatkę warto przygotować dzień przed podaniem - dzięki temu poszczególne smaki dobrze się ze sobą przegryzą, tworząc smakowity efekt.  

Która sałatka na święta twoim zdaniem jest najlepsza? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: