Wielkanoc to czas, kiedy na naszych stołach królują jajka pod różnymi postaciami. Ugotowane na twardo jajka najczęściej faszerujemy lub używamy do przygotowania smakowitych sałatek. My proponujemy warstwową sałatkę z jajkiem i tuńczykiem. Pięknie wygląda w szklanej salaterce, a ponadto skrywa w sobie wiele cennych składników odżywczych.
Do przygotowania smakowitych sałatek używamy różnego rodzaju produktów, dlatego jest to danie, które wyróżnia się dużą różnorodnością. Jeśli chcemy, aby nasza sałatka z jajka i tuńczyka zachwyciła domowników i gości, warto postawić na najwyższej jakości składniki. Najlepiej wybierać tuńczyka w kawałkach, ponieważ w opinii dietetyków jest on znacznie zdrowszy niż ten rozdrobniony.
Każdy wie, że podstawą diety zarówno na co dzień, jak i od święta, powinny być produkty bogate w cenne witaminy i minerały. Tych dostarcza właśnie pyszna sałatka z jajek i tuńczyka. Dlaczego?
Poniżej lista składników niezbędnych do przygotowania naszej wersji sałatki z jajkami i tuńczykiem na Wielkanoc:
Sałatki, do których przygotowania używamy różnokolorowych składników, świetnie wyglądają w szklanych salaterkach. Warstwowa sałatka z tuńczykiem i jajkami może udekorować także twój świąteczny stół. Jej przygotowanie jest bajecznie proste:
Zobacz też: Co dodać do sosu tatarskiego, żeby był jeszcze lepszy? Lista jest długa
Poszczególne warstwy w naszej prostej sałatce z tuńczykiem i jajkiem przedstawiają się następująco:
Wierzch sałatki oraz wszystkie warstwy oprószamy solą i pieprzem oraz smarujemy majonezem. Sałatkę warto przygotować dzień przed podaniem - dzięki temu poszczególne smaki dobrze się ze sobą przegryzą, tworząc smakowity efekt.
Która sałatka na święta twoim zdaniem jest najlepsza? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!