Przygotowując stół wielkanocny dla domowników i gości, często przykładamy bardzo dużą uwagę do detali. Doniczka z owsem lub rzeżuchą postawiona w centralnym miejscu to obowiązkowy element dekoracji. Wraz z figurką baranka lub zajączka, wprowadzają świąteczną atmosferę. Do dekoracji naszych stołów możemy użyć jednak także… jedzenia. Jak? Na przykład tworząc galaretki w kształcie jajek, które kuszą feerią kolorów. Zielony groszek, żółta kukurydza, czerwona papryka - wszystko zatopione w klarownym bulionie z dodatkiem żelatyny.
Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem
Jak zrobić galaretki w skorupkach po jajkach? To wcale nie jest takie trudne
Święta już tuż, tuż. Czy wiesz, jak zrobić galaretki w skorupkach po jajkach na Wielkanoc? Przepis nie jest co prawda trudny, ale wymaga czasu, precyzji i cierpliwości. Zaczynamy od przygotowania składników. Będą potrzebne:
- 10 jajek,
- 1 marchewka,
- 1 papryka czerwona,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 1/2 puszki groszku konserwowego,
- 1 pietruszka,
- niewielki kawałek selera,
- kilka gałązek kopru (może być również natka pietruszki,
- 2 udka z kurczaka,
- 25 g żelatyny,
- przyprawy: sól, 4 ziarna pieprzu czarnego, 2 duże liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego.
Zobacz też: Ekspresowa krówka bez pieczenia do kawy. Bardzo słodkie ciasto na weekend
Galaretki w skorupkach po jajkach - przepis krok po kroku
Jak z powyższych składników przygotować dekoracyjne galaretki w skorupkach po jajkach? Przepis jest prosty. Oto, co trzeba zrobić:
- Zaczynamy od przygotowania wywaru: w garnku umieszczamy udka z kurczaka oraz warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera.
- Wrzucamy także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach (sól dodajemy pod koniec gotowania).
- Zalewamy zimną wodą (tak, aby składniki były dobrze zanurzone).
- Wywar zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małej mocy palnika przez 30-40 minut do miękkości warzyw i mięsa (ugotowane warzywa najlepiej wyjąć z garnka wtedy, gdy są już miękkie, mięso prawdopodobnie będzie potrzebowało więcej czasu).
- W czasie gotowania bulionu kroimy paprykę w drobną kostkę.
- Z bulionu wyławiamy marchewkę i również kroimy.
- Mięso oddzielamy od kości i również kroimy na mniejsze kawałki.
- Pozostałą zawartość garnka przecedzamy przez gazę, aby pozbyć się resztek warzyw i uzyskać klarowny bulion.
- Do ciepłego wywaru dodajemy żelatynę i bardzo dokładnie mieszamy, aż się rozpuści.
- Przygotowujemy foremki: jajka myjemy i delikatnie uderzamy np. łyżeczką, aby pozbyć się skorupki z wierzchu (w ten sposób robimy otwory, przez które będziemy wkładać składniki do środka).
- Zawartość jajek przelewamy do miseczki (wykorzystujemy np. do jajecznicy lub świątecznych wypieków).
- Przygotowane w ten sposób skorupki jajek delikatnie wyparzamy wrzątkiem.
- Skorupki umieszczamy np w kieliszkach do jajek i każdą z nich napełniamy mięsem i pozostałymi składnikami (groszek, kukurydza, marchewka, papryka, gałązki koperku lub posiekany koperek/natka pietruszki) do wysokości 3/4 skorupki.
- Do każdej wydmuszki wlewamy także przestudzony bulion z żelatyną.
- Jajka wstawiamy do lodówki, aby galaretka mogła stężeć.
- Zdejmujemy skorupki, a gotowe galaertki układamy np. na półmisku do serwowania jajek.
Jakie jest twoje ulubione wielkanocne danie? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.