Schabowe wydają się prostym i mało angażującym daniem. Jeżeli robimy je na szybko, bo np. brak nam czasu, to rzeczywiście tak jest. W takiej sytuacji najczęściej posypujemy mięso solą i pieprzem, panierujemy i smażymy. Warto jednak poświęcić trochę czasu na wcześniejsze marynowanie mięsa. Klasycznie kotlety schabowe marynuje się w mleku z dodatkiem cebuli, ale świetnym pomysłem jest także marynata na bazie jogurtu z dużą ilością aromatycznych ziół.
Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]
Kotlety schabowe - marynata to podstawa
Marynowanie mięsa przed poddaniem go obróbce termicznej jest bardzo ważnym etapem przygotowywania potrawy. Choć mogłoby się wydawać, że zasada ta nie obowiązuje w przypadku dania takiego, jak kotlety schabowe, marynata może jednak zdziałać cuda i bardzo wzbogacić smak kotletów. Nie warto z niej rezygnować m.in. z następujących powodów:
- marynata rozluźnia włókna mięsa, sprawiając, że staje się ono bardziej kruche i delikatne
- dzięki marynacie możemy wzbogacić smak kotletów o ulubione aromaty
- marynata zatrzymuje soki wewnątrz i dzięki temu chroni mięso przed utratą wilgoci
- marynowanie mięsa sprawia, że możemy tworzyć unikatowe smaki, które doskonale trafiają w nasze gusta
Zobacz też: Pierogi z dudkami biją na głowę ruskie i inne. Smak farszu zapamiętuje się do końca życia. Kto jadł, ten wie
W czym marynować schab?
Zatem, w czym marynować schab? Nasza propozycja to marynata z jogurtu naturalnego, wzbogacona o mieszankę aromatycznych ziół i przypraw. Na sześć sztuk średniej wielkości kotletów, będą potrzebne następujące składniki:
- 500 ml jogurtu kremowego naturalnego
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżka musztardy
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki (z wyjątkiem świeżego rozmarynu) umieszczamy w blenderze
- Blendujemy przez kilka/kilkanaście sekund, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły
- Każdy kawałek schabu (rozbitego) moczymy w marynacie, upewniając się, że mięso jest równomiernie nią pokryte z obu stron
- Kotlety umieszczamy w misce, na wierzch kładziemy gałązki świeżego rozmarynu
- Miskę luźno owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin
- Kotlety wyjmujemy z lodówki godzinę przed smażeniem
- Osuszamy z nadmiaru marynaty, najlepiej za pomocą ręcznika papierowego
- Kotlety obtaczamy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Rada: do bułki tartej można dodać nasiona czarnuszki - nie tylko wzbogacają smak, ale także mają wiele korzyści prozdrowotnych
- Smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu
Marynata do schabu - tradycyjna receptura
Przytoczony wyżej przepis podąża za nowoczesnymi trendami w kuchni. Tradycyjna marynata do schabu opiera się na innych składnikach. Być może słyszeliście od swoich babć, że dawniej schab marynowano w mleku z dużą ilością cebuli.
Przygotowana w oparciu o te składniki marynata wpływa zarówno na konsystencję mięsa, jak i jego smak. Mleko sprawia, że schabowe są miękkie i delikatne, a za sprawą cebuli stają się jeszcze bardziej aromatyczne. Jaki jest najlepszy sposób na marynowanie kotletów schabowych w mleku i cebuli?
- Kotlety rozbijamy tłuczkiem na plastry o grubości 5-6 mm (schabowe można owinąć folią spożywczą, aby zminimalizować ryzyko przerwania struktur mięsa)
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka
- Na 6 kotletów wystarczy użyć 2 średniej wielkości cebul i 2-3 szklanki mleka
- W naczyniu układamy na przemian warstwę cebuli i jednego kotleta (zaczynamy od cebuli)
- Całość zalewamy mlekiem i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin
- Kotlety wyjmujemy z lodówki (odpowiednio wcześniej przed smażeniem, aby mięso nie było zbyt zimne), a następnie dokładnie osuszamy, panierujemy i smażymy
Marynujesz schabowe? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.