Miłośnicy ziołolecznictwa zapewne doskonale wiedzą, czym jest i jak wygląda trybula. Właściwości lecznicze rośliny znane były już w czasach średniowiecza, kiedy prym wiodła medycyna ludowa.
Zobacz wideo Zioła w domowej kuchni - jak przedłużyć ich żywotność, hodować i mrozić
Trybula - właściwości lecznicze rośliny
Zanim dowiemy się, na jakie dolegliwości stosowano trybulę, warto poznać kilka podstawowych informacji na temat samej rośliny:
- trybula ogrodowa to roślina jednoroczna z rodziny selerowatych (baldaszkowatych)
- w środowisku naturalnym można ją spotkać w Azji oraz wielu krajach Europy
- jej wiotkie, pierzaste liście w kolorze jasnozielonym przypominają liście znanej wszystkim pietruszki zwyczajnej
- roślina osiąga ok. 50 cm wysokości
- kwiaty trybuli ogrodowej mają biały kolor i formują się w baldachy
- roślina kwitnie od maja do czerwca
- pod koniec lata jej liście przebarwiają się zazwyczaj na purpurowo
Pora odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie właściwości lecznicze ma trybula. A te są dosyć szerokie i różnorodne:
- napar z trybuli ogrodowej działa moczopędnie
- wzmacnia odporność, a także może być stosowany jako środek wykrztuśny
- trybula ogrodowa wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego, przyczyniając się do łagodzenia wzdęć i pobudzenia procesów trawiennych
Trybula - zastosowanie w kuchni
Wiemy już, jakie właściwości lecznicze ma trybula. Zastosowanie w kuchni również jest szerokie, choć należy przyznać, że roślina nie cieszy się zbyt dużą popularnością, a jej uprawa ogrodowa należy raczej do rzadkości. A trybula może być nie tylko smacznym, ale też zdrowym dodatkiem do wielu dań:
- młode liście trybuli ogrodowej są bardzo bogate w witaminę C, można dodawać je do surówek lub kanapek
- trybulę można wykorzystać jako składnik zupy warzywnej, jednak aby roślina zachowała swój smak, warto dodać ją dopiero na końcowym etapie gotowania
- smak trybuli ogrodowej dobrze komponuje się m.in. z pomidorami, marchewką i selerem - warto dodać posiekane zioło jako dodatek do sałatek z wymienionych wyżej warzyw
- jej smak dobrze koresponduje także z różnymi rodzajami sera
- może być wykorzystana także do przygotowania domowego masła ziołowego
- trybula świetnie sprawdzi się jako składnik mieszanki aromatycznych ziół (np. w połączeniu z estragonem, bazylią i tymiankiem), którą można wykorzystać np. do marynowania mięsa
- trybula często jest wykorzystywana jako zamiennik pietruszki, jednak w odróżnieniu od swojej kuzynki, niezbyt nadaje się do suszenia i najlepiej spożywać ją na świeżo (lub ewentualnie zamrozić).
Zobacz też: Nikt nie przyzna się, że lubi. Ale po cichu coraz więcej Polaków się nimi zajada. Przepis na idealny obiad
Wymagania stanowiskowe trybuli ogrodowej
Właściwości lecznicze i szerokie możliwości wykorzystania w kuchni, mogą skłonić niektóre osoby do podjęcia próby uprawy trybuli w swoim ogrodzie. Kto wie - może zagości tam na stałe? Przed tym jednak warto dowiedzieć się, jakie wymagania stanowiskowo-glebowe ma roślina i jak należy ją pielęgnować. Poniżej kilka wskazówek:
- roślina najlepiej rośnie w żyznej i dobrze przepuszczalnej glebie
- może być wysiewana zarówno do gruntu, jak i do doniczek
- nasiona wysiewa się pod koniec marca
- po dwóch miesiącach od wysiewu możliwy jest już zbiór pierwszych liści, jeżeli jednak chcemy korzystać z aromatycznych liści trybuli aż do jesieni, to warto co kilka tygodni powtarzać wysiew
- roślina może być wysiewana bezpośrednio do gruntu, ponieważ jest dosyć odporna na spadki temperatury
- nasiona najlepiej wymieszać z piaskiem (są bardzo drobne), a podczas wysiewu zachować odstępy co 10 cm
- trybula preferuje stanowiska półcieniste, ale powinna poradzić sobie także w miejscu słonecznym
- pędy kwiatostanowe warto usuwać od razu po ich pojawieniu się, dzięki czemu możemy przedłużyć żywotność rośliny i ułatwić rozwój liści
Sadzisz na wiosnę zioła w ogrodzie? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.