• Link został skopiowany

Możesz pomylić z pietruszką. Ma dużo wit. C, a jej smak współgra z pomidorami, marchewką i selerem

Ta roślina znana jest od bardzo dawna, a jej właściwości prozdrowotne kiedyś były szeroko wykorzystywane w ziołolecznictwie. Dziś uprawiana jest głównie przez pasjonatów, którzy wykorzystują liście rośliny m.in. jako dodatek do zup, składnik surówek oraz aromatyczną przyprawę.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Miłośnicy ziołolecznictwa zapewne doskonale wiedzą, czym jest i jak wygląda trybula. Właściwości lecznicze rośliny znane były już w czasach średniowiecza, kiedy prym wiodła medycyna ludowa. 

Zobacz wideo Zioła w domowej kuchni - jak przedłużyć ich żywotność, hodować i mrozić

Trybula - właściwości lecznicze rośliny 

Zanim dowiemy się, na jakie dolegliwości stosowano trybulę, warto poznać kilka podstawowych informacji na temat samej rośliny:

  • trybula ogrodowa to roślina jednoroczna z rodziny selerowatych (baldaszkowatych)
  • w środowisku naturalnym można ją spotkać w Azji oraz wielu krajach Europy
  • jej wiotkie, pierzaste liście w kolorze jasnozielonym przypominają liście znanej wszystkim pietruszki zwyczajnej
  • roślina osiąga ok. 50 cm wysokości
  • kwiaty trybuli ogrodowej mają biały kolor i formują się w baldachy
  • roślina kwitnie od maja do czerwca
  • pod koniec lata jej liście przebarwiają się zazwyczaj na purpurowo

Pora odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie właściwości lecznicze ma trybula. A te są dosyć szerokie i różnorodne:

  • napar z trybuli ogrodowej działa moczopędnie
  • wzmacnia odporność, a także może być stosowany jako środek wykrztuśny
  • trybula ogrodowa wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego, przyczyniając się do łagodzenia wzdęć i pobudzenia procesów trawiennych 

Trybula - zastosowanie w kuchni 

Wiemy już, jakie właściwości lecznicze ma trybula. Zastosowanie w kuchni również jest szerokie, choć należy przyznać, że roślina nie cieszy się zbyt dużą popularnością, a jej uprawa ogrodowa należy raczej do rzadkości. A trybula może być nie tylko smacznym, ale też zdrowym dodatkiem do wielu dań:

  • młode liście trybuli ogrodowej są bardzo bogate w witaminę C, można dodawać je do surówek lub kanapek
  • trybulę można wykorzystać jako składnik zupy warzywnej, jednak aby roślina zachowała swój smak, warto dodać ją dopiero na końcowym etapie gotowania 
  • smak trybuli ogrodowej dobrze komponuje się m.in. z pomidorami, marchewką i selerem - warto dodać posiekane zioło jako dodatek do sałatek z wymienionych wyżej warzyw
  • jej smak dobrze koresponduje także z różnymi rodzajami sera
  • może być wykorzystana także do przygotowania domowego masła ziołowego
  • trybula świetnie sprawdzi się jako składnik mieszanki aromatycznych ziół (np. w połączeniu z estragonem, bazylią i tymiankiem), którą można wykorzystać np. do marynowania mięsa
  • trybula często jest wykorzystywana jako zamiennik pietruszki, jednak w odróżnieniu od swojej kuzynki, niezbyt nadaje się do suszenia i najlepiej spożywać ją na świeżo (lub ewentualnie zamrozić).

Zobacz też: Nikt nie przyzna się, że lubi. Ale po cichu coraz więcej Polaków się nimi zajada. Przepis na idealny obiad

Wymagania stanowiskowe trybuli ogrodowej

Właściwości lecznicze i szerokie możliwości wykorzystania w kuchni, mogą skłonić niektóre osoby do podjęcia próby uprawy trybuli w swoim ogrodzie. Kto wie - może zagości tam na stałe? Przed tym jednak warto dowiedzieć się, jakie wymagania stanowiskowo-glebowe ma roślina i jak należy ją pielęgnować. Poniżej kilka wskazówek:

  • roślina najlepiej rośnie w żyznej i dobrze przepuszczalnej glebie
  • może być wysiewana zarówno do gruntu, jak i do doniczek
  • nasiona wysiewa się pod koniec marca
  • po dwóch miesiącach od wysiewu możliwy jest już zbiór pierwszych liści, jeżeli jednak chcemy korzystać z aromatycznych liści trybuli aż do jesieni, to warto co kilka tygodni powtarzać wysiew
  • roślina może być wysiewana bezpośrednio do gruntu, ponieważ jest dosyć odporna na spadki temperatury
  • nasiona najlepiej wymieszać z piaskiem (są bardzo drobne), a podczas wysiewu zachować odstępy co 10 cm
  • trybula preferuje stanowiska półcieniste, ale powinna poradzić sobie także w miejscu słonecznym
  • pędy kwiatostanowe warto usuwać od razu po ich pojawieniu się, dzięki czemu możemy przedłużyć żywotność rośliny i ułatwić rozwój liści 

Sadzisz na wiosnę zioła w ogrodzie? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: