Jajka to jeden z głównych symboli Wielkanocy, nic zatem dziwnego, że w okresie świątecznym goszczą na naszych stołach w różnych wariantach. Zarówno starsi, jak i młodsi zajadają się jajkami z pieczarkowym nadzieniem. Farsz można przygotować na różne sposoby. Tradycyjna wersja bazuje na podsmażonych pieczarkach z dodatkiem cebuli. Jeżeli zależy nam na większej chrupkości i innowacyjnym smaku, to do nadzienia warto dodać także odrobinę boczku.
Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem
Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami w wersji podstawowej? Przygotuj składniki
Najprostszy i opierający się na minimalnej liczbie składników - taki jest właśnie podstawowy przepis na tę smakowitą świąteczną przekąskę. Jak zrobić? Jajka faszerowane pieczarkami przygotujesz z następujących składników:
- 6 jajek
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
- przyprawy: sól, pieprz do smaku
Jajka faszerowane z pieczarkami - przepis krok po kroku. Przygotowanie zajmuje chwilę
Poniżej instrukcja, jak przygotować jajka faszerowane z pieczarkami:
- Jajka gotujemy na twardo
- Ugotowane jajka studzimy i obieramy
- Jajka kroimy wzdłuż na połówki, wyciągamy żółtka i umieszczamy je w misce
- Pieczarki i cebulę drobno kroimy
- Na patelni rozgrzewamy masło
- Wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy także pieczarki
- Smażymy do momentu, aż z pieczarek odparuje woda
- Zdejmujemy z ognia, a następnie przekładamy do miski z żółtkami
- Dodajemy majonez i przyprawy, opcjonalnie także musztardę
- Składniki dokładnie mieszamy
- Farszem nadziewamy połówki jajek
- Przed podaniem dekorujemy np. posiekaną natką pietruszki
Zobacz też: Która śmietana ubije się na sztywno 30 czy 36%? Dlaczego domowa bita śmietana nie wychodzi?
Przepis na jajka faszerowane pieczarkami i chrupiącym boczkiem
Dodatek chrupiącego boczku sprawia, że jajka faszerowane pieczarkami mają zupełnie wyjątkowy smak i konsystencję. Smakowitą przekąskę przygotujesz z następujących składników:
- 6 ugotowanych jajek
- 200 g pieczarek
- 100 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Jajka obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż na połówki i wyjmujemy żółtka
- Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu (tłuszcz wytopi się z boczku) do momentu, aż stanie się chrupiący
- Cebulę i pieczarki drobno kroimy
- Cebulę podsmażamy na maśle
- Po chwili dodajemy pieczarki i smażymy razem do momentu, aż pieczarki stracą objętość i odparuje z nich woda
- W misce mieszamy ze sobą rozgniecione żółtka, pieczarki z cebulą, boczek, majonez oraz posiekaną natkę pietruszki
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Tak przygotowanym farszem nadziewamy połówki jajek i układamy na półmisku
- Podajemy np. z majonezem lub sosem tatarskim
Przepis na jajka faszerowane pieczarkami - wersja dla miłośników ostrych smaków
Osoby, które preferują wyraziste smaki, na pewno powinny wypróbować przepis na jajka faszerowane pieczarkami z dodatkiem musztardy sarepskiej. Do przygotowania przekąski używamy następujących składników:
- 6 ugotowanych jajek
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- przyprawy: sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Jajka obieramy i kroimy na połówki
- Wyjmujemy żółtka i wkładamy do miski
- Cebulę i czosnek drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę z czosnkiem
- Po chwili dodajemy drobno posiekane pieczarki
- Smażymy, a gdy z pieczarek odparuje nadmiar wody, zdejmujemy patelnię z ognia
- Zawartość patelni przekładamy do miski z żółtkami
- Dodajemy majonez, posiekany szczypiorek, musztardę oraz przyprawy - sól i pieprz
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie nadziewamy farszem połówki jajek
- Dla podkręcenia ostrego smaku, serwujemy z tartym chrzanem
Jakie jajka faszerowane lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.