• Link został skopiowany

Jajka faszerowane pieczarkami w 3 wariantach. Mięsny składnik doda charakteru

Jajka faszerowane pieczarkami to typowa przekąska na zimno serwowana na wielkanocnym stole. Można je przygotować w różnych wariantach - podstawowym lub wzbogaconym o smakowite dodatki, jak np. ser żółty lub czerwona papryka. Udekorowane kiełkami rzeżuchy lub gałązkami świeżego kopru, prezentują się niezwykle efektownie, czym zachęcają do skosztowania.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock / czarny_bez

Jajka to jeden z głównych symboli Wielkanocy, nic zatem dziwnego, że w okresie świątecznym goszczą na naszych stołach w różnych wariantach. Zarówno starsi, jak i młodsi zajadają się jajkami z pieczarkowym nadzieniem. Farsz można przygotować na różne sposoby. Tradycyjna wersja bazuje na podsmażonych pieczarkach z dodatkiem cebuli. Jeżeli zależy nam na większej chrupkości i innowacyjnym smaku, to do nadzienia warto dodać także odrobinę boczku. 

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami w wersji podstawowej? Przygotuj składniki 

Najprostszy i opierający się na minimalnej liczbie składników - taki jest właśnie podstawowy przepis na tę smakowitą świąteczną przekąskę. Jak zrobić? Jajka faszerowane pieczarkami przygotujesz z następujących składników:

  • 6 jajek
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku 

Jajka faszerowane z pieczarkami - przepis krok po kroku. Przygotowanie zajmuje chwilę 

Poniżej instrukcja, jak przygotować jajka faszerowane z pieczarkami:

  • Jajka gotujemy na twardo
  • Ugotowane jajka studzimy i obieramy
  • Jajka kroimy wzdłuż na połówki, wyciągamy żółtka i umieszczamy je w misce
  • Pieczarki i cebulę drobno kroimy
  • Na patelni rozgrzewamy masło
  • Wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy także pieczarki
  • Smażymy do momentu, aż z pieczarek odparuje woda
  • Zdejmujemy z ognia, a następnie przekładamy do miski z żółtkami
  • Dodajemy majonez i przyprawy, opcjonalnie także musztardę
  • Składniki dokładnie mieszamy
  • Farszem nadziewamy połówki jajek
  • Przed podaniem dekorujemy np. posiekaną natką pietruszki  

Zobacz też: Która śmietana ubije się na sztywno 30 czy 36%? Dlaczego domowa bita śmietana nie wychodzi?

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami i chrupiącym boczkiem 

Dodatek chrupiącego boczku sprawia, że jajka faszerowane pieczarkami mają zupełnie wyjątkowy smak i konsystencję. Smakowitą przekąskę przygotujesz z następujących składników:

  • 6 ugotowanych jajek
  • 200 g pieczarek
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku 

Przygotowanie:

  • Jajka obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż na połówki i wyjmujemy żółtka
  • Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu (tłuszcz wytopi się z boczku) do momentu, aż stanie się chrupiący
  • Cebulę i pieczarki drobno kroimy
  • Cebulę podsmażamy na maśle
  • Po chwili dodajemy pieczarki i smażymy razem do momentu, aż pieczarki stracą objętość i odparuje z nich woda
  • W misce mieszamy ze sobą rozgniecione żółtka, pieczarki z cebulą, boczek, majonez oraz posiekaną natkę pietruszki
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Tak przygotowanym farszem nadziewamy połówki jajek i układamy na półmisku
  • Podajemy np. z majonezem lub sosem tatarskim 

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami - wersja dla miłośników ostrych smaków 

Osoby, które preferują wyraziste smaki, na pewno powinny wypróbować przepis na jajka faszerowane pieczarkami z dodatkiem musztardy sarepskiej. Do przygotowania przekąski używamy następujących składników:

  • 6 ugotowanych jajek
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku 

Przygotowanie:

  • Jajka obieramy i kroimy na połówki
  • Wyjmujemy żółtka i wkładamy do miski
  • Cebulę i czosnek drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę z czosnkiem
  • Po chwili dodajemy drobno posiekane pieczarki
  • Smażymy, a gdy z pieczarek odparuje nadmiar wody, zdejmujemy patelnię z ognia
  • Zawartość patelni przekładamy do miski z żółtkami
  • Dodajemy majonez, posiekany szczypiorek, musztardę oraz przyprawy - sól i pieprz
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie nadziewamy farszem połówki jajek
  • Dla podkręcenia ostrego smaku, serwujemy z tartym chrzanem

Jakie jajka faszerowane lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: