Sałatka z brokułem i jajkiem oraz kukurydzą
Sałatka z brokułem, jajkiem i kukurydzą jest na tyle treściwa, że zdecydowanie może nam posłużyć jako wielkanocne śniadanie. Szybka sałatka z jajkiem to duża oszczędność czasu, ale i znaczne obniżenie przedświątecznego stresu, bo nie musisz się już martwić o pyszne jedzenie. Poniżej znajdziesz sposób wykonania.
Szybka sałatka z jajkiem i brokułem:
Składniki:
- pół brokuła
- 4-5 jaj
- 100 g kukurydzy
- sól, pieprz do smaku
- połowa sałaty rzymskiej
- starty parmezan - ilość wedle uznania
Składniki na sos:
- kilka łyżek majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 2-3 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire (lub sojowego)
- sól, pieprz, czosnek suszony
Wykonanie:
- Brokuła umyj i podziel na mniejsze części.
- Ugotuj brokuła na parze. Następnie przepłucz zimną wodą.
- Ugotuj jaja na twardo, obierz ze skorupek i pokrój na ćwiartki.
- Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Sałatę rzymską dokładnie umyj, osusz i posiekaj na drobno.
- Umieść sałatę w misce.
- Dodaj do sałaty pozostałe składniki na sałatkę (poza serem) i przypraw. Całość wymieszaj.
- Połącz ze sobą składniki na sos.
- Polej sosem i posyp parmezanem sałatkę.
Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką
Sałatki z jajkiem i porem pani Joli
Sałatki z jajkiem i porem na Wielkanoc według pani Joli to zawsze dobra opcja. Przepis jest sprawdzony i będzie smakować nawet najbardziej wymagającym gościom. Sałatka jest tak apetyczna, że aż ślinka cieknie od samego patrzenia. W przepisie można wykorzystać zarówno ogórki kiszone, jak i konserwowe. Osobiście polecamy kiszone, ale składniki można dostosować do swoich potrzeb. Oto przepis:
Sałatka z jajkiem, majonezem i porem:
Składniki:
- 5-6 jaj
- 1 por
- 4-5 ogórków kiszonych
- 1 puszka kukurydzy
- 100 g żółtego sera
- 1 jabłko
- majonez - kilka łyżek
- 1 łyżeczka chrzanu
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Jajka ugotuj, ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
- Umyj jabłka i pokrój.
- Pokrój też ogórki i ser.
- Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Pora obierz, umyj i posiekaj.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki.
- Dopraw do smaku i wymieszaj.
Sałatka z jajek na twardo z tuńczykiem
Sałatka z jajek na twardo z tuńczykiem to kolejna przystawka, którą warto zaserwować na Wielkanoc. Lekka sałatka z jajkiem z dodatkiem pysznego chlebka z masełkiem to majstersztyk! Jak ją zrobić? Oto prosty przepis:
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 5-6 jaj
- 6 ogórków kiszonych
- 1-2 puszki kukurydzy
- posiekany szczypior
- majonez - ilość wedle uznania
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
- Dołóż odsączonego z zalewy tuńczyka i odsączoną kukurydzę do jajek.
- Ogórki odsącz, pokrój w kostkę i dołóż do pozostałych składników.
- Szczypiorek umyj, posiekaj i dołóż do miski.
- Dopraw do smaku, dodaj majonez i wymieszaj.
Zobacz też: Topowe mięsa na Wielkanoc. Z tymi przepisami nie wyjdą suche i nawet teściowa będzie sypać komplementami