Ta świąteczna sałatka z jajkiem jest tak pyszna, że powinna zostać zakazana. Robi się ją 15 minut

Sałatka z jajkiem na Wielkanoc to dla wielu osób numer jeden. Co ważne, można ją dowolnie modyfikować, aby smakowała nam jak najlepiej. Szukasz inspiracji na szybkie, pyszne i pięknie wyglądające dania na wielkanocny stół? Mamy dla ciebie kilka smakowitych propozycji. Sałatki są mega proste w wykonaniu - zajrzyj koniecznie.

Sałatka z brokułem i jajkiem oraz kukurydzą

Sałatka z brokułem, jajkiem i kukurydzą jest na tyle treściwa, że zdecydowanie może nam posłużyć jako wielkanocne śniadanie. Szybka sałatka z jajkiem to duża oszczędność czasu, ale i znaczne obniżenie przedświątecznego stresu, bo nie musisz się już martwić o pyszne jedzenie. Poniżej znajdziesz sposób wykonania.

Szybka sałatka z jajkiem i brokułem:

Składniki:

  • pół brokuła
  • 4-5 jaj
  • 100 g kukurydzy
  • sól, pieprz do smaku
  • połowa sałaty rzymskiej
  • starty parmezan - ilość wedle uznania

Składniki na sos:

  • kilka łyżek majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire (lub sojowego)
  • sól, pieprz, czosnek suszony

Wykonanie:

  • Brokuła umyj i podziel na mniejsze części.
  • Ugotuj brokuła na parze. Następnie przepłucz zimną wodą.
  • Ugotuj jaja na twardo, obierz ze skorupek i pokrój na ćwiartki.
  • Kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Sałatę rzymską dokładnie umyj, osusz i posiekaj na drobno.
  • Umieść sałatę w misce.
  • Dodaj do sałaty pozostałe składniki na sałatkę (poza serem) i przypraw. Całość wymieszaj.
  • Połącz ze sobą składniki na sos. 
  • Polej sosem i posyp parmezanem sałatkę.
Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Sałatki z jajkiem i porem pani Joli

Sałatki z jajkiem i porem na Wielkanoc według pani Joli to zawsze dobra opcja. Przepis jest sprawdzony i będzie smakować nawet najbardziej wymagającym gościom. Sałatka jest tak apetyczna, że aż ślinka cieknie od samego patrzenia. W przepisie można wykorzystać zarówno ogórki kiszone, jak i konserwowe. Osobiście polecamy kiszone, ale składniki można dostosować do swoich potrzeb. Oto przepis:

Sałatka z jajkiem, majonezem i porem:

Składniki:

  • 5-6 jaj
  • 1 por
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 1 puszka kukurydzy
  • 100 g żółtego sera
  • 1 jabłko
  • majonez - kilka łyżek
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • Jajka ugotuj, ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
  • Umyj jabłka i pokrój.
  • Pokrój też ogórki i ser. 
  • Kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Pora obierz, umyj i posiekaj.
  • Połącz ze sobą wszystkie składniki.
  • Dopraw do smaku i wymieszaj.

Sałatka z jajek na twardo z tuńczykiem

Sałatka z jajek na twardo z tuńczykiem to kolejna przystawka, którą warto zaserwować na Wielkanoc. Lekka sałatka z jajkiem z dodatkiem pysznego chlebka z masełkiem to majstersztyk! Jak ją zrobić? Oto prosty przepis:

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 5-6 jaj
  • 6 ogórków kiszonych
  • 1-2 puszki kukurydzy
  • posiekany szczypior
  • majonez - ilość wedle uznania
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
  • Dołóż odsączonego z zalewy tuńczyka i odsączoną kukurydzę do jajek.
  • Ogórki odsącz, pokrój w kostkę i dołóż do pozostałych składników.
  • Szczypiorek umyj, posiekaj i dołóż do miski.
  • Dopraw do smaku, dodaj majonez i wymieszaj.

Zobacz też: Topowe mięsa na Wielkanoc. Z tymi przepisami nie wyjdą suche i nawet teściowa będzie sypać komplementami

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.