Jajka faszerowane z szynką i szczypiorkiem - prosto i pysznie
Jajka faszerowane z szynką i szczypiorkiem to jedna z klasycznych przystawek, jakie goszczą na naszych stołach podczas Wielkanocy. Mimo swojej prostoty są naprawdę pyszne. Zaletą tego przepisu jest to, że cechuje się dużą uniwersalnością - możemy go dowolnie modyfikować. My na przykład wzbogaciliśmy klasyczną świąteczną przystawkę o soczysty dodatek w postaci czerwonej papryki.
Składniki:
- 5 jajek
- 100 g szynki
- 1 papryka czerwona
- sól, pieprz
- szczypior
- majonez
- odrobina śmietany
- rzodkiewki do dekoracji
Wykonanie:
- Jajka ugotuj, ostudź, obierz ze skorupek i przekrój na pół.
- Żółtka wyciągnij i rozgnieć widelcem.
- Szynkę pokrój na drobno.
- Paprykę umyj, pozbądź się gniazd nasiennych i posiekaj na drobno.
- Połącz ze sobą żółtka, paprykę i szynkę. Dodaj majonez, śmietanę i przyprawy. Wymieszaj.
- Napełnij farszem białka.
- Udekoruj jajka pokrojonymi rzodkiewkami i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt
Jajka faszerowane szynką i chrzanem - szybki przepis
Jajka faszerowane szynką i chrzanem to przystawka, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. W poniższej recepturze potrzebnych jest nam tylko kilka składników. Proporcje można dowolnie modyfikować. Oto prosty przepis na szybką świąteczną przystawkę:
Składniki:
- 1 słoiczek chrzanu
- 6 jaj
- 100 g szynki - dowolnej
- majonez
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Przygotowania rozpocznij od ugotowania jajek. Następnie ostudź je i obierz ze skorupek. Przekrój wzdłuż i wyciągnij żółtka.
- Posiekaj żółtka.
- Szynkę pokrój na drobno.
- Posiekaj natkę pietruszki.
- Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki poza białkami (zostaw też trochę natki pietruszki do dekoracji). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Tak przygotowany farsz przełóż do białek.
- Posyp natką pietruszki.
Jajka faszerowane szynką, żółtym serem i ananasem. Lepsze niż sałatka!
Jajka faszerowane szynką i żółtym serem, ananasem to ukłon w stronę egzotyki. Jeżeli szukasz czegoś innego na wielkanocny stół, to musisz sprawdzić ten przepis. Proporcje można dowolnie modyfikować.
Składniki:
- 6 jaj
- kilka plastrów ananasa
- 100-150 g szynki
- majonez
- 100 g sera żółtego
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Ugotuj jaja na twardo. Ostudź je, obierz ze skorupek, przekrój na pół, wyciągnij żółtko i rozgnieć je widelcem.
- Szynkę oraz ser żółty pokrój na drobno.
- Podobnie zrób z ananasem.
- Dopraw przyprawami. Dodaj majonez.
- Wymieszaj powyższe składniki.
- Białka napełnij przygotowanym farszem.
Zobacz też:To zapomniane przez wielu ciasto gości zawsze na moim stole wielkanocnym i bożonarodzeniowym