Jajka z tym mega farszem to coś, za co pokochają cię bliscy. Wzbogaciliśmy je o soczysty dodatek

Jajka faszerowane to klasyka wśród wielkanocnych przystawek. Są tanie i smakują prawie każdemu - czego chcieć więcej? W artykule znajdziesz kilka inspiracji, które ubogacą świąteczne menu. Przepisy są mega proste, szybkie i ciekawe.

Jajka faszerowane z szynką i szczypiorkiem - prosto i pysznie

Jajka faszerowane z szynką i szczypiorkiem to jedna z klasycznych przystawek, jakie goszczą na naszych stołach podczas Wielkanocy. Mimo swojej prostoty są naprawdę pyszne. Zaletą tego przepisu jest to, że cechuje się dużą uniwersalnością - możemy go dowolnie modyfikować. My na przykład wzbogaciliśmy klasyczną świąteczną przystawkę o soczysty dodatek w postaci czerwonej papryki.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 100 g szynki
  • 1 papryka czerwona
  • sól, pieprz
  • szczypior
  • majonez
  • odrobina śmietany
  • rzodkiewki do dekoracji

Wykonanie:

  • Jajka ugotuj, ostudź, obierz ze skorupek i przekrój na pół.
  • Żółtka wyciągnij i rozgnieć widelcem.
  • Szynkę pokrój na drobno.
  • Paprykę umyj, pozbądź się gniazd nasiennych i posiekaj na drobno.
  • Połącz ze sobą żółtka, paprykę i szynkę. Dodaj majonez, śmietanę i przyprawy. Wymieszaj.
  • Napełnij farszem białka.
  • Udekoruj jajka pokrojonymi rzodkiewkami i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt

Jajka faszerowane szynką i chrzanem - szybki przepis

Jajka faszerowane szynką i chrzanem to przystawka, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. W poniższej recepturze potrzebnych jest nam tylko kilka składników. Proporcje można dowolnie modyfikować. Oto prosty przepis na szybką świąteczną przystawkę:

Składniki:

  • 1 słoiczek chrzanu
  • 6 jaj
  • 100 g szynki - dowolnej
  • majonez
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  • Przygotowania rozpocznij od ugotowania jajek. Następnie ostudź je i obierz ze skorupek. Przekrój wzdłuż i wyciągnij żółtka.
  • Posiekaj żółtka.
  • Szynkę pokrój na drobno.
  • Posiekaj natkę pietruszki.
  • Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki poza białkami (zostaw też trochę natki pietruszki do dekoracji). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Tak przygotowany farsz przełóż do białek.
  • Posyp natką pietruszki.

Jajka faszerowane szynką, żółtym serem i ananasem. Lepsze niż sałatka!

Jajka faszerowane szynką i żółtym serem, ananasem to ukłon w stronę egzotyki. Jeżeli szukasz czegoś innego na wielkanocny stół, to musisz sprawdzić ten przepis. Proporcje można dowolnie modyfikować.

Składniki:

  • 6 jaj
  • kilka plastrów ananasa
  • 100-150 g szynki
  • majonez 
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Ugotuj jaja na twardo. Ostudź je, obierz ze skorupek, przekrój na pół, wyciągnij żółtko i rozgnieć je widelcem.
  • Szynkę oraz ser żółty pokrój na drobno.
  • Podobnie zrób z ananasem.
  • Dopraw przyprawami. Dodaj majonez.
  • Wymieszaj powyższe składniki.
  • Białka napełnij przygotowanym farszem.

Zobacz też:To zapomniane przez wielu ciasto gości zawsze na moim stole wielkanocnym i bożonarodzeniowym

Więcej o: