Jajko pojawia się niemal w każdej z wielkanocnej potraw: od sałatek przez barszcz biały po jajka faszerowane. Wszystko za sprawą wyjątkowego smaku, który jest zarówno idealną bazą jak i dodatkiem. Sałatka z jajka i tuńczyka może być kremowa lub podzielona na smaczne piętra. Można ją serwować w salaterkach lub na chrupiących kromkach. Ta druga opcja szczególnie spodoba się dzieciom, które zajęte poszukiwaniem czekoladowych jaj, nie mają czasu na siedzenie przy stole. Dorośli docenią ucztę dla oka, sałatka z tuńczykiem warstwowa pozwala na kolorystyczną ekspresję. W dalszej części artykułu znajdziesz dwa przepisy:
Wielkanocną pastę można przygotować błyskawicznie i to bez większych problemów. Do świątecznych przygotowań warto zaangażować najmłodszych, którzy będą mogli później z dumą ustawić własnoręcznie przygotowaną potrawę na białym obrusie. Przepis na prostą sałatkę z tuńczykiem i jajkiem znajdziesz poniżej.
Oto składniki na sałatkę z jajkiem i tuńczykiem:
Jak zrobić sałatkę z jajek i tuńczyka na Wielkanoc? Z tuńczyka należy odlać zalewę i następnie przy pomocy widelca rozdrobnić w misce. W kolejnym kroku dodajemy posiekany drobno szczypiorek jajka oraz ogórki. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy wszystkie składniki.
Po aksamitnej paście czas na soczystą zieleń. Wiosna lubi żywe kolory. Różnobarwne piętra warto od razu robić w przezroczystej salaterce, to prosty patent na ucztę dla oka. Poniżej znajdziesz listę składników oraz prosty przepis na pyszną sałatkę na święta.
Oto składniki potrzebne do przygotowania warstwowej sałatki z tuńczykiem i jajkiem:
Składniki na sos:
Jak zrobić warstwową sałatkę wielkanocną? Oto prosty przepis:
Zobacz też: Szybkie ciasto z galaretką na Wielkanoc i nie tylko. Najlepszy deser na świąteczny stół