Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to must have na świątecznym stole. Najlepiej smakuje z tym składnikiem

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to prawdziwy klasyk, który można przygotować w kilka chwil z podstawowych składników. Szukasz pomysłu na prosty i smaczny dodatek? Sprawdź poniższy przepis oraz listę produktów.

Sałatka z jajka i tuńczyka - idealne połączenie 

Jajko pojawia się niemal w każdej z wielkanocnej potraw: od sałatek przez barszcz biały po jajka faszerowane. Wszystko za sprawą wyjątkowego smaku, który jest zarówno idealną bazą jak i dodatkiem. Sałatka z jajka i tuńczyka może być kremowa lub podzielona na smaczne piętra. Można ją serwować w salaterkach lub na chrupiących kromkach. Ta druga opcja szczególnie spodoba się dzieciom, które zajęte poszukiwaniem czekoladowych jaj, nie mają czasu na siedzenie przy stole. Dorośli docenią ucztę dla oka, sałatka z tuńczykiem warstwowa pozwala na kolorystyczną ekspresję. W dalszej części artykułu znajdziesz dwa przepisy:

  • kremowa sałatka z jajek i tuńczyka, 
  • warstwowa sałatka z jajkami i tuńczykiem.

Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem - aksamitna pasta  

Wielkanocną pastę można przygotować błyskawicznie i to bez większych problemów. Do świątecznych przygotowań warto zaangażować najmłodszych, którzy będą mogli później z dumą ustawić własnoręcznie przygotowaną potrawę na białym obrusie. Przepis na prostą sałatkę z tuńczykiem i jajkiem znajdziesz poniżej.

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Sałatka z jajkami i tuńczykiem - co będzie potrzebne? 

Oto składniki na sałatkę z jajkiem i tuńczykiem:

  • tuńczyk w sosie własnym - 1 opakowanie, 
  • ogórki kiszone - 3 małe sztuki, 
  • szczypiorek - 1 pęczek (to obowiązkowy dodatek do sałatki z tuńczykiem i jajkiem), 
  • jajka ugotowane na twardo - 2 sztuki, 
  • majonez - 2 łyżki, 
  • pieprz i sól.

Sałatka z jajek i tuńczyka - jak przygotować pastę? 

Jak zrobić sałatkę z jajek i tuńczyka na Wielkanoc? Z tuńczyka należy odlać zalewę i następnie przy pomocy widelca rozdrobnić w misce. W kolejnym kroku dodajemy posiekany drobno szczypiorek jajka oraz ogórki. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy wszystkie składniki. 

Sałatka z tuńczykiem i jajkami warstwowa krok po kroku 

Po aksamitnej paście czas na soczystą zieleń. Wiosna lubi żywe kolory. Różnobarwne piętra warto od razu robić w przezroczystej salaterce, to prosty patent na ucztę dla oka. Poniżej znajdziesz listę składników oraz prosty przepis na pyszną sałatkę na święta.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - pełna lista składników 

Oto składniki potrzebne do przygotowania warstwowej sałatki z tuńczykiem i jajkiem:

  • jajka na twardo - 5 sztuk, 
  • zielony groszek - 1 puszka, 
  • kukurydza - 1 puszka, 
  • tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka, 
  • żółty, tarty ser - 20 dag, 
  • posiekany szczypiorek - 2 łyżki, 
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki, 

Składniki na sos: 

  • majonez - 3 łyżki, 
  • jogurt naturalny - 3 łyżki, 
  • musztarda - 1 łyżka,
  • sól i pieprz.

Warstwowa sałatka wielkanocna - jak przygotować? 

Jak zrobić warstwową sałatkę wielkanocną? Oto prosty przepis:

  • Zaczynamy od sosu, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i na koniec doprawić solą i pieprzem. 
  • Następnie po obraniu jajek białka oddzielamy od żółtek i ścieramy na tarce. 
  • Produkty z puszki odsączamy z wody.
  • W przezroczystej salaterce układamy kolejno: białka, groszek, tuńczyka, szczypiorek, kukurydzę, ser, sos, żółtka i na górze natkę pietruszki. 

Zobacz też: Szybkie ciasto z galaretką na Wielkanoc i nie tylko. Najlepszy deser na świąteczny stół

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.