Babka wielkanocna majonezowa to przepis, który może zadziwić! Ciasto z majonezem? Szokujące, ale prawdziwe. Musimy Was jednak uspokoić, że majonez nie jest wyczuwalny w cieście, a jednocześnie poprawia konsystencję babki i jej smak.
istock
REKLAMA
REKLAMA
Babka majonezowa Ewy Wachowicz - tak prosta, a jaka pyszna!
Babka majonezowa Ewy Wachowicz to nie lada gratka dla miłośników kulinarnych wariacji. Zwłaszcza dla tych, którzy lubią wypiekowe szaleństwa. Nieoczywiste połączenia produktów to kwintesencja tego przepisu. Sprawdzoną recepturę na wielkanocną babkę majonezową znajdziecie poniżej.
Oddziel żółtka od białek. Z białej wykonaj pianę na sztywno. Dołóż cukier.
Dodawaj stopniowo żółtka.
Ubijaj dalej. Dodaj majonez.
Mąkę przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie zmiksuj.
Tak przygotowaną masę przełóż do formy.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!
Babka majonezowa ze skórką cytrynową
Babka majonezowa z nutką cytrynowej skórki to prawdziwy rarytas. Ciasto znakomicie sprawdzi się podczas Wielkanocy. Poniżej podajemy przepis krok po kroku:
Składniki:
4 jaja
około 2/3 szklanki majonezu
około 2/3 szklanki białego cukru - najlepiej drobnego + 1 łyżka cukru waniliowego
2-3 łyżeczki startej cytrynowej skórki
90 g mąki pszennej + 90 g mąki ziemniaczanej
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
* Składniki powinny być przechowywane w pokojowej temperaturze.
Babka majonezowaFot. Emilia_Baczynska/Pixabay
Wykonanie:
Rozdziel żółtka od białek.
Z białek ubij pianę na sztywno.
Zacznij dodawać stopniowo cukier.
Dołóż cytrynową skórkę i cukier waniliowy.
Przejdź do dodawania stopniowo żółtek.
Ubij wszystko na puszystą masę.
W oddzielnym naczyniu umieść przesiane mąki i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj.
Połącz obie zawartości misek.
Zmiksuj. Dodaj majonez i ponownie zmiksuj na gładką masę.
Przygotuj formę. Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Piecz przez 45 minut.