Szynka w galarecie w świątecznym wydaniu. Przepis, który wzbogaci wielkanocne menu

Szynka w galarecie to danie, którego nie może zabraknąć podczas Wielkanocy. Szynkę można przyrządzić na wiele różnych sposobów, z dodatkiem chrzanu będzie niezwykle wyrazista, z serkiem nieco łagodniejsza. Sprawdź, jak możesz ją przygotować.

Szynka w galarecie - z czym będzie najlepsza?

Szynka w galarecie to tradycyjna potrawa, którą serwuje się podczas Wielkanocy. Potrawa może mieć różną formę. Zwłaszcza popularne są nadziewane roladki, które zalewa się przygotowaną wcześniej galaretą. Z czym można podawać szynkę w galarecie? Mogą być to między innymi warzywa, serek naturalny, zioła, jajka, sery, sosy (np. czosnkowy lub chrzanowy), grzanki. W artykule znajdziecie kilka przykładowych przepisów na szynkę w galarecie.

Roladki z szynki w galarecie - szynka z chrzanem. Przepis dla ceniących konkretne smaki!

Roladki z szynki w galarecie z dodatkiem chrzanu to topowa wielkanocna potrawa, której smak od razu przywodzi nam rodzinne wspomnienia podczas niezwykłych świąt. Przekonajcie się sami, jak prosto można przyrządzić tradycyjną szynkę. Oto i przepis:

Składniki:

  • 10 plastrów szynki dobrej jakości
  • 200 g serka o kremowej konsystencji
  • chrzan
  • 250 ml rosołu
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • ulubione przyprawy
  • marchewka

Wykonanie:

  1. Serek wymieszaj z dodatkiem chrzanu.
  2. Dopraw opcjonalnie solą i pieprzem.
  3. Posmaruj szynkę serkiem.
  4. Zwiń w roladki.
  5. Marchewkę obierz, pokrój na plastry.
  6. Ułóż marchewkowe plasterki na półmisku, dołóż szynkę.
  7. Podgrzej bardzo mocno rosół.  Zdejmij z ognia i wymieszaj z żelatyną. Kiedy delikatnie przestygnie, zalej nią roladki.
  8. Odstaw do lodówki.
Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem

Szynka w galarecie z jajkiem - wielkanocne warianty na świątecznym stole

Szynka w galarecie z jajkiem to połączenie, które pozornie może wydawać się sprzeczne, ale nic bardziej mylnego. Smak jajek w galarecie i wysokogatunkowego mięsa uzupełnia się nawzajem. Możemy być pewni, że taka przystawka świąteczna będzie strzałem w dziesiątkę. Tutaj podajemy przepis na to kulinarne arcydzieło:

Przepis na szynkę w galarecie z dodatkiem jajka:

Składniki:

  • około 5 pełnych łyżeczek żelatyny
  • 15 - 20 plastrów szynki
  • natka pietruszki
  • około 6 jaj
  • woda - około pół litra
  • 1 kostka rosołowa domowej roboty (tu znajdziesz przepis)

Jak zrobić szynkę w galarecie na Wielkanoc? Oto prosty przepis:

  1. Umyj jajka, a następnie ugotuj na twardo.
  2. Później obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.
  3. W kolejnym kroku zagotuj wodę i umieść w niej domową kostkę rosołową. Po zagotowaniu ściągnij z ognia. Wsyp żelatynę, wymieszaj do rozpuszczenia.
  4. Plastry szynki posmaruj z jednej strony chrzanem i włóż do środka ugotowane jajko.
  5. Zwiń w ruloniki.
  6. Ułóż je na półmisku i zalej przygotowaną masą z żelatyny.
  7. Szynkę w galarecie można podawać z cytryną.

Zobacz też: Sałatki na Święta Wielkanocne siostry Anastazji - top przepisy, które zrobią furorę na świątecznym stole

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.