Szynka w galarecie - z czym będzie najlepsza?
Szynka w galarecie to tradycyjna potrawa, którą serwuje się podczas Wielkanocy. Potrawa może mieć różną formę. Zwłaszcza popularne są nadziewane roladki, które zalewa się przygotowaną wcześniej galaretą. Z czym można podawać szynkę w galarecie? Mogą być to między innymi warzywa, serek naturalny, zioła, jajka, sery, sosy (np. czosnkowy lub chrzanowy), grzanki. W artykule znajdziecie kilka przykładowych przepisów na szynkę w galarecie.
Roladki z szynki w galarecie - szynka z chrzanem. Przepis dla ceniących konkretne smaki!
Roladki z szynki w galarecie z dodatkiem chrzanu to topowa wielkanocna potrawa, której smak od razu przywodzi nam rodzinne wspomnienia podczas niezwykłych świąt. Przekonajcie się sami, jak prosto można przyrządzić tradycyjną szynkę. Oto i przepis:
Składniki:
- 10 plastrów szynki dobrej jakości
- 200 g serka o kremowej konsystencji
- chrzan
- 250 ml rosołu
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- ulubione przyprawy
- marchewka
Wykonanie:
- Serek wymieszaj z dodatkiem chrzanu.
- Dopraw opcjonalnie solą i pieprzem.
- Posmaruj szynkę serkiem.
- Zwiń w roladki.
- Marchewkę obierz, pokrój na plastry.
- Ułóż marchewkowe plasterki na półmisku, dołóż szynkę.
- Podgrzej bardzo mocno rosół. Zdejmij z ognia i wymieszaj z żelatyną. Kiedy delikatnie przestygnie, zalej nią roladki.
- Odstaw do lodówki.
Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem
Szynka w galarecie z jajkiem - wielkanocne warianty na świątecznym stole
Szynka w galarecie z jajkiem to połączenie, które pozornie może wydawać się sprzeczne, ale nic bardziej mylnego. Smak jajek w galarecie i wysokogatunkowego mięsa uzupełnia się nawzajem. Możemy być pewni, że taka przystawka świąteczna będzie strzałem w dziesiątkę. Tutaj podajemy przepis na to kulinarne arcydzieło:
Przepis na szynkę w galarecie z dodatkiem jajka:
Składniki:
- około 5 pełnych łyżeczek żelatyny
- 15 - 20 plastrów szynki
- natka pietruszki
- około 6 jaj
- woda - około pół litra
- 1 kostka rosołowa domowej roboty (tu znajdziesz przepis)
Jak zrobić szynkę w galarecie na Wielkanoc? Oto prosty przepis:
- Umyj jajka, a następnie ugotuj na twardo.
- Później obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.
- W kolejnym kroku zagotuj wodę i umieść w niej domową kostkę rosołową. Po zagotowaniu ściągnij z ognia. Wsyp żelatynę, wymieszaj do rozpuszczenia.
- Plastry szynki posmaruj z jednej strony chrzanem i włóż do środka ugotowane jajko.
- Zwiń w ruloniki.
- Ułóż je na półmisku i zalej przygotowaną masą z żelatyny.
- Szynkę w galarecie można podawać z cytryną.
Zobacz też: Sałatki na Święta Wielkanocne siostry Anastazji - top przepisy, które zrobią furorę na świątecznym stole