Sałatki na święta wielkanocne Ewy Wachowicz. Wykorzystaj warzywa ze świątecznego rosołu
Sałatki na święta wielkanocne Ewy Wachowicz podbijają internet. Kulinarną ekspertkę pokochały miliony. Nie tylko za wspaniałe przepisy, ale także osobowość twórczyni. Nic więc dziwnego, że po jej przepisy sięga tak wiele osób. Zwłaszcza przy takich szczególnych okazjach, jakimi są między innymi święta wielkanocne. Poniżej przepis na polską sałatkę. Jej ogromną zaletą jest to, że możemy wykonać ją na bazie warzyw z rosołu. To się nazywa zero waste w kuchni!
Polska sałatka na święta wielkanocne wg Ewy Wachowicz:
Składniki:
- marchewki z rosołu
- pietruszki
- seler
- 2 ziemniaki
- groszek konserwowy
- 4-5 ogórków konserwowych
- pieprz, sól
Składniki na sos:
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka musztardy
Sałatka jarzynowa fot. Kamil Gozdan / Agencja Wyborcza.pl
Wykonanie:
- Wykonaj sos. Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku.
- Wszystkie warzywa z rosołu pokrój w kostkę.
- Odcedź groszek i dodaj do miski.
- Ziemniaki ugotuj na miękko, przestudź i pokrój.
- Ogórki odcedź z zalewy i pokrój.
- Warzywa połącz z sosem. Dopraw opcjonalnie do smaku.
Lekkie sałatki na święta - kolorowa sałatka z cytrusami
Lekkie sałatki na święta są dobre nie tylko ze względów smakowych, ale także tych zdrowotnych. Święta wielkanocne to czas hucznego świętowania, a co za tym idzie, nierzadko suto zastawionych stołów, a tym samym obciążonych żołądków. Lekkie sałatki są zatem na wagę złota, zwłaszcza te kolorowe - bogate w warzywa. Wiosna zawitała także na naszych talerzach! Przejdźmy zatem do wykonania. Oto przepis na sałatkę wg Ewy Wachowicz.
Składniki:
- mix kolorowych sałat
- 2-3 pomarańcze
- pomelo
- papryki: marynowana i grillowania
- marynowane buraczki: ważne, aby były małej wielkości, będą podawane w całości
Składniki na sos:
- ocet balsamiczny
- oliwa
- sól, pieprz
- miód
Sałatka z burakiem Fot. Einladung_zum_Essen/Pixabay
Wykonanie:
- Sałaty opłucz, osusz, przełóż do miski.
- Pokrój cytrusy na plastry (coś na wzór filetów).
- Pokrój paprykę.
- Połącz wszystkie składniki.
- Wykonaj sos. Połącz dokładnie składniki na sos i wymieszać.
- Wlej do sałatki i delikatnie połącz.
Zobacz wideo
Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej
Wykwintne sałatki na święta - sałatka z pstrągiem: czyli sałatkowych inspiracji ciąg dalszy
Wykwintne sałatki na święta wielkanocne można przyrządzić z dodatkiem ryby. Smacznie, zdrowo, lekko, ale pożywnie. Przekonajcie się, jak wykonuje je kulinarna ekspertka. Poniżej jedna receptura krok po kroku:
Składniki:
- wędzony filet z pstrąga
- 1 pomarańcza - jeżeli nie możesz spożywać pomarańczy, wypróbuj grejpfruta
- rukola
- prażone orzechy + migdały
Składniki na sos:
- sól
- kolorowy pieprz
- sok z połówki cytryny
- połowa szklanki oleju z pestek winogron
- 1-2 łyżeczki musztardy miodowej
sałatka z wędzoną rybą fot. shutterstock
Wykonanie:
- Opłucz i osusz rukolę. Wrzuć do miski.
- Dodaj cytrusy pokrojone w filety.
- Rybę podziel na mniejsze kawałeczki.
- Dodaj wszystko do naczynia.
- Dorzuć posiekane orzechy i migdały. Zmiksuj.
- Wykonaj sos: wszystkie składniki na sos połącz i polej nimi sałatkę.
- Sałatka gotowa! Można podawać ją do stołu.
*Proporcje są tutaj kwestią umowną, można je modyfikować według indywidualnych potrzeb.
Zobacz też: Biała kiełbasa - wielkanocne przepisy dla wyjątkowych gości. Olśnij rodzinę podczas świąt