Jakie słodycze na Wielkanoc - alternatywa dla czekoladowego zająca
Już na kilka tygodni przed świętami sklepowe półki zaczynają uginać się od czekoladowych jaj i zajęcy. Za każdą kolorową folią kryje się ten sam mleczno-czekoladowy smak z pustym środkiem. Zamiast sztucznych słodyczy na kilogramy warto postawić na własny deser. Zastanawiasz się, jakie słodycze podać na Wielkanoc? Sprawdź dwa proste przepisy na słodkości z prawdziwego zdarzenia.
Jakie przygotować słodycze na Wielkanoc? Przepis na paschę
Zastanawiasz się, jakie przygotować słodycze na Wielkanoc w tym roku? Najlepiej postawić na sprawdzone tradycyjne receptury. Pascha to kremowa uczta na bazie twarogu, można ją porównać do sernika z bakaliami. To prosty i szybki przepis z gwarancją wyjątkowego smaku. Jak ją zrobić? Na początek prezentujemy listę potrzebnych składników:
Lista składników:
- twaróg - 500 g,
- żółtka - 4 sztuki,
- śmietana 30% - pół szklanki,
- masło - 100 g,
- migdały - 60 g,
- pomarańcza - 1 sztuka,
- cukier puder - 150 g,
- rodzynki - 70 g,
Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!
Słodycze wielkanocne - pascha krok po kroku
Słodycze wielkanocne to ulubiony punkt w menu wielu osób. Jak przygotować pyszną paschę krok po kroku? Nie jest to trudne zadanie. Oto prosty przepis:
- Na początku należy ucierać żółtka z cukrem pudrem przez około 5 minut, następnie dodać śmietanę i całość ubić przy pomocy miksera.
- Tak powstałą masę podgrzewamy w małym garnku i następnie studzimy.
- Teraz czas posiekać orzechy na drobno, sparzyć pomarańczę wrzątkiem, zetrzeć skórkę i wymieszać ją z migdałami i rodzynkami.
- Na koniec mielimy twaróg dwukrotnie, następnie odsączamy wodę. Powstałą wcześniej masę miksujemy z serem, dodajemy też masło i ponownie miksujemy. W kolejnym kroku dodajemy bakalie i całość przekładamy do gazy, którą następnie przekładamy na sito i dociskamy talerzykiem. Po kilku godzinach można paschę postawić na stole. Dekorujemy ją startą skórką pomarańczy.
Pomysły na słodycze wielkanocne - sernik wiedeński
Najlepsze pomysły na słodycze wielkanocne? Z pewnością będzie to tradycyjny sernik wiedeński, czyli ciasto, które wszystkim smakuje. Jest to nasza kolejna propozycja na bazie twarogu, wymagająca dedykowanej oprawy w postaci borówek. O szczegółach piszemy poniżej.
Lista składników:
- twaróg - 1 kg,
- mąka ziemniaczana - 2 łyżki,
- jajka - 6 sztuk,
- masło - 120 g,
- cytryna - 1 sztuka,
- mąka pszenna - 1 łyżka,
- cukier - 220 g,
- borówka - 300 g,
Przygotowanie:
- Na początek mieszamy miękkie masło z cukrem i ucieramy.
- Następnie dodajemy jajka i miksujemy przy pomocy miksera.
- W kolejnym kroku dodajemy twaróg, mąkę pszenną i ziemniaczaną, skórkę z cytryny i wszystko razem ponownie miksujemy.
- Masę należy przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połowę borówek i pieczemy przez około 70 minut w 160 stopniach.
- Na koniec otwieramy drzwiczki piekarnika i studzimy sernik.
Sernik wiedeński warto polać własnoręcznie przygotowaną masą czekoladową (tu znajdziesz przepis na polewę czekoladową). Przed samym podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce, i na koniec udekorować górę drugą połową borówek.
Słodycze na Wielkanoc - propozycje
Jeśli zastanawiasz się, jakie jeszcze słodycze przygotować na Wielkanoc, mamy dla ciebie kilka sprawdzonych propozycji:
Zobacz też: Ciasto na mazurek na Wielkanoc - sprawdzony przepis na prostą bazę i dodatki. Jak zrobić efektowne ciasto?