Słodycze na Wielkanoc, czyli coś, co każdy lubi. Przepis na paschę i sernik wiedeński

Słodycze na Wielkanoc w wersji homemade to nie tylko gwarancja naturalnych składników, ale też wyjątkowego smaku. Szukasz prostych patentów na niezwykłe desery? Sprawdź nasze propozycje.

Jakie słodycze na Wielkanoc - alternatywa dla czekoladowego zająca 

Już na kilka tygodni przed świętami sklepowe półki zaczynają uginać się od czekoladowych jaj i zajęcy. Za każdą kolorową folią kryje się ten sam mleczno-czekoladowy smak z pustym środkiem. Zamiast sztucznych słodyczy na kilogramy warto postawić na własny deser. Zastanawiasz się, jakie słodycze podać na Wielkanoc? Sprawdź dwa proste przepisy na słodkości z prawdziwego zdarzenia. 

Jakie przygotować słodycze na Wielkanoc? Przepis na paschę 

Zastanawiasz się, jakie przygotować słodycze na Wielkanoc w tym roku? Najlepiej postawić na sprawdzone tradycyjne receptury. Pascha to kremowa uczta na bazie twarogu, można ją porównać do sernika z bakaliami. To prosty i szybki przepis z gwarancją wyjątkowego smaku. Jak ją zrobić? Na początek prezentujemy listę potrzebnych składników:

Lista składników: 

  • twaróg - 500 g, 
  • żółtka - 4 sztuki, 
  • śmietana 30% - pół szklanki, 
  • masło - 100 g, 
  • migdały - 60 g, 
  • pomarańcza - 1 sztuka, 
  • cukier puder - 150 g, 
  • rodzynki - 70 g, 
Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!

Słodycze wielkanocne - pascha krok po kroku 

Słodycze wielkanocne to ulubiony punkt w menu wielu osób. Jak przygotować pyszną paschę krok po kroku? Nie jest to trudne zadanie. Oto prosty przepis:

  • Na początku należy ucierać żółtka z cukrem pudrem przez około 5 minut, następnie dodać śmietanę i całość ubić przy pomocy miksera.
  • Tak powstałą masę podgrzewamy w małym garnku i następnie studzimy.
  • Teraz czas posiekać orzechy na drobno, sparzyć pomarańczę wrzątkiem, zetrzeć skórkę i wymieszać ją z migdałami i rodzynkami.
  • Na koniec mielimy twaróg dwukrotnie, następnie odsączamy wodę. Powstałą wcześniej masę miksujemy z serem, dodajemy też masło i ponownie miksujemy. W kolejnym kroku dodajemy bakalie i całość przekładamy do gazy, którą następnie przekładamy na sito i dociskamy talerzykiem. Po kilku godzinach można paschę postawić na stole. Dekorujemy ją startą skórką pomarańczy.

Pomysły na słodycze wielkanocne - sernik wiedeński 

Najlepsze pomysły na słodycze wielkanocne? Z pewnością będzie to tradycyjny sernik wiedeński, czyli ciasto, które wszystkim smakuje. Jest to nasza kolejna propozycja na bazie twarogu, wymagająca dedykowanej oprawy w postaci borówek. O szczegółach piszemy poniżej. 

Lista składników: 

  • twaróg - 1 kg, 
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki, 
  • jajka - 6 sztuk, 
  • masło - 120 g, 
  • cytryna - 1 sztuka, 
  • mąka pszenna - 1 łyżka, 
  • cukier - 220 g, 
  • borówka - 300 g, 

Przygotowanie: 

  • Na początek mieszamy miękkie masło z cukrem i ucieramy.
  • Następnie dodajemy jajka i miksujemy przy pomocy miksera. 
  • W kolejnym kroku dodajemy twaróg, mąkę pszenną i ziemniaczaną, skórkę z cytryny i wszystko razem ponownie miksujemy.
  • Masę należy przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połowę  borówek i pieczemy przez około 70 minut w 160 stopniach.
  • Na koniec otwieramy drzwiczki piekarnika i studzimy sernik. 

Sernik wiedeński warto polać własnoręcznie przygotowaną masą czekoladową (tu znajdziesz przepis na polewę czekoladową). Przed samym podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce, i na koniec udekorować górę drugą połową borówek. 

Słodycze na Wielkanoc - propozycje

Jeśli zastanawiasz się, jakie jeszcze słodycze przygotować na Wielkanoc, mamy dla ciebie kilka sprawdzonych propozycji:

Zobacz też: Ciasto na mazurek na Wielkanoc - sprawdzony przepis na prostą bazę i dodatki. Jak zrobić efektowne ciasto?

Więcej o: