Czekoladki wielkanocne już dłuższego czasu goszczą na półkach w supermarketach. Ale czy próbowaliście kiedyś zrobić takie pralinki samodzielnie? Takie słodkości to nie tylko wspaniała przekąska, ale także świetny pomysł na prezent, jeśli praktykujecie tradycję "zajączka". Sprawdźcie, jak zrobić czekoladki wielkanocne.
Składniki:
Potrzebna będzie także silikonowa forma do czekoladek oraz pędzelek i szpatułka.
Na kilka godzin przed przygotowaniem czekoladek, przekładamy masło orzechowe (powinno być dość gęste, ale nie zbite) do miseczki i zostawiamy w temperaturze pokojowej.
Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w metalowej miseczce. Miskę ustawiamy na brzegach garnka wypełnionego ciepłą wodą. Czekolada powinna zacząć się rozpuszczać - mieszamy ją i pilnujemy, aby nie dostała się do niej woda.
We wgłębienia formy do czekoladek nakładamy pędzelkiem małe porcje czekolady. Wkładamy do zamrażalnika na 5 minut. Wtedy wyjmujemy je i znów nakładamy niewielką jej ilość. Ponownie wkładamy do zamrażalnika, aby powstała grubsza warstwa.
Następnie do foremek nakładamy niewielką ilość masła orzechowego z cukrem. Wkładamy ją do lodówki. Po wyjęciu pokrywamy nadzienie porcją czekolady i ponownie wstawiamy do lodówki. Najlepiej, aby zostały w niej na całą noc. Po kilkunastu godzinach wypychamy czekoladki z foremek. Przechowujemy je w chłodnym miejscu.
Czekoladki wielkanocne można także przygotować z innymi nadzieniami. Doskonałe będzie np. nadzienie malinowe - wystarczy rospuścić w kąpieli wodnej białą czekoladę, dodać do niej kilka łyżek musu malinowego (najlepiej odparować nieco wody, podgrzewając go wcześniej na suchej patelni) i postępować według przepisu powyżej. Aby przygotować najprostsze nadzienie kokosowe, wystarczy do przestudzonej białej czekolady dodać nieco wiórek kokosowych i odrobinę śmietanki kremówki. Jako nadzienie dobrze sprawdzą się też suszone owoce lub różnorodne masła orzechowe. Zamiast takiego nadzienia czekoladki na Wielkanoc można wypełnić granulkami czekoladowymi lub kremem typu nutella.