Ciasto snickers bez pieczenia - czas na wielkanocne łakocie bez wysiłku

Ciasto snickers bez pieczenia to nie tylko wygoda, ale też pewność, że otrzymamy smak dokładnie taki jak w przepisie. Każdy, kto szuka pomysłu na proste i szybkie ciasto, powinien sprawdzić przepis poniżej.

Co to jest ciasto snickers i jak smakuje? 

Odpowiedzi na pytanie, co to jest ciasto snickers, można poszukać na sklepowej półce wśród batonów. To właśnie tym popularnym słodyczom ciasto snickers zawdzięcza swój początek. Krótko mówiąc - moc orzechów w towarzystwie ciągnącej się masy. Ciasto snickers jest nie tylko słodkie, ale też bardzo sycące. 

Jak zrobić ciasto snickers - dwie opcje do wyboru 

Ciasto snickers można przygotować w piekarniku lub bez pieczenia. Plus tej drugiej opcji jest taki, że jak już wspomniano na początku, jest większa szansa na sukces. Nie wszyscy dysponują też profesjonalnym sprzętem, ciasto snickers można przygotować nawet w polowych warunkach. Jak zrobić ciasto snickers? Sprawdź koniecznie nasz poniższy przepis

Zobacz wideo Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej

Ciasto snickers - lista składników 

Produkty potrzebne do przygotowania ciasta snickers to smaki, które znamy z popularnych batonów. Oprócz orzeszków ziemnych pojawia się też czekolada, czy karmel. Oto składniki potrzebne do przygotowania ciasta snickers:

  • słone krakersy - 2 opakowania, 
  • jajko - 1 sztuka, 
  • masło - 1 sztuka, 
  • masa kajmakowa - 1 puszka, 
  • cukier - pół szklanki, 
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie 
  • mleko - 1 litr, 
  • mąka pszenna - 4 łyżki stołowe, 
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki stołowe, 
  • budyń śmietankowy bez cukru - 2 opakowania, 
  • orzeszki ziemne - 1 puszka 

Ciasto snickers krok po kroku - sprawdzony przepis 

Jak zrobić ciasto snickers krok po kroku? Oto sprawdzony przepis:

  • Zaczynamy od masy budyniowej. 
  • Z mleka odlej szklankę. 
  • Do mniejszej ilości mleka wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier waniliowy, budynie i jajko. 
  • Wszystko dokładnie mieszamy, aż do momentu, gdy otrzymamy jednolitą masę. 
  • Pozostałą część mleka  gotujemy z cukrem i masłem, gdy mleko zacznie wrzeć, powoli dolej odlane mleko z pozostałą częścią składników. 
  • Mieszamy do momentu, aż budyń stanie się gęsty. Następnie zdejmujemy z gazu i studzimy. 
  • Teraz wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia i ułóż krakersy. 
  • 1 część budyniu rozsmaruj na krakersach.
  • Na budyń wyłóż kolejną warstwę krakersów.
  • Na krakersy wyłóż masę kajmakową i dodaj posiekane orzeszki. 
  • Przed podaniem ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. 

Co w formie dodatków? Do takiej ilości słodkości warto dodać jakąś przeciwwagę. Idealna będzie filiżanka aromatycznej kawy lub szklanka wody z dodatkiem cytryny i mięty. Z kolei osoby, które chciałaby dodatkowo podkręcić sobie smak ciasta na słodko, mogą dodać bitą śmietanę. Na wierzch ciasta sprawdzi się również polewa czekoladowa. 

Zobacz też: Babka marmurkowa - słodka tradycja. Sprawdź prosty przepis, który zawsze wychodzi

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.