Więcej pomysłów na weekendowe słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto Shrek kusi wyglądem i zachwyca smakiem. Jest idealnym pomysłem na weekendowe ciasto, gdy już znudziły ci się znane serniki i szarlotki. Jego wykonanie wydaje się skomplikowane, ale to tylko pozory. Jak zrobić warstwowe ciasto Shrek? Wszystko wyjaśnimy.
Warstwa pierwsza - biszkopt
Składniki:
Biszkopt do ciasta Shrek jest łatwy do zrobienia. Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier oraz olej, nie przerywając miksowania. Teraz dodawaj żółtka jedno po drugim, cały czas miksując. Teraz do masy dodaj przesianą mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i całość wymieszaj za pomocą łyżki. Ciasto na biszkopt wylej na blaszkę wyłożoną papierem i piecz przez pół godziny w temperaturze 170 stopni.
Warstwa druga - zielony krem budyniowy
Do wykonania kolejnej warstwy potrzebujesz:
Przygotowanie kremu zielonego zajmuje dosłownie chwilę. By ją wykonać, odlej 1 szklankę zielonego soku, natomiast pozostałą część wlej do rondelka i zagotuj. Do odlanego soku wsyp proszki budyniowe i całość dokładnie zamieszaj. Teraz ostrożnie wlewaj sok z budyniem do rondelka, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Kiedy całość zgęstnieje, wylej masę na upieczony biszkopt i pozostaw do ostygnięcia.
Warstwa trzecia - śmietanka z ciastkami
Cytrynową galaretkę rozpuść w niecałej szklance wrzątku i pozostaw, by ostygła (ale nie stężała). Śmietankę wlej do miski i za pomocą miksera ubij ją na sztywno, następnie ostrożnie wlewaj schłodzoną galaretkę. Gotową masę przełóż na warstwę zieloną ciasta, a na wierzchu ułóż ciasteczka, i lekko je dociśnij.
Czwarta warstwa - zielona galaretka
Ostatnia i najłatwiejsza do wykonania warstwa to po prostu galaretka. Potrzebujesz:
Zagotuj litr wrzątku i wsyp galaretki i żelatynę. Energicznie zamieszaj całość i pozostaw do ostygnięcia (galaretka nie powinna stężeć). Kiedy będzie już chłodna, wylej ją na śmietankową warstwę. Ciasto Shrek schowaj do lodówki, by dobrze się schłodziło, a galaretka zdążyła stężeć.
Ciasto Shrek najlepiej smakuje po 4-6 godzinach w lodówce. Zrób je koniecznie na weekend, twoi bliscy będą zachwyceni smakiem. Smacznego!