Ciasto Shrek, czyli rozpusta w czterech warstwach. W sam raz na weekend

Jeśli jesteś fanem nietuzinkowych słodkości, ciasto Shrek na pewno wpisze się w twój gust. To proste i naprawdę pyszne ciasto wspaniale się prezentuje, a zielony kolor zwraca uwagę i wzbudza zainteresowanie. Szukasz pomysłu na idealny deser na weekendowe spotkania? Ciasto Shrek to strzał w 10!

Więcej pomysłów na weekendowe słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Ciasto Shrek kusi wyglądem i zachwyca smakiem. Jest idealnym pomysłem na weekendowe ciasto, gdy już znudziły ci się znane serniki i szarlotki. Jego wykonanie wydaje się skomplikowane, ale to tylko pozory. Jak zrobić warstwowe ciasto Shrek? Wszystko wyjaśnimy.

Ciasto Shrek - przepis na weekendową rozpustę

Warstwa pierwsza - biszkopt

Składniki:

  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt do ciasta Shrek jest łatwy do zrobienia. Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier oraz olej, nie przerywając miksowania. Teraz dodawaj żółtka jedno po drugim, cały czas miksując. Teraz do masy dodaj przesianą mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i całość wymieszaj za pomocą łyżki. Ciasto na biszkopt wylej na blaszkę wyłożoną papierem i piecz przez pół godziny w temperaturze 170 stopni.

Warstwa druga - zielony krem budyniowy

Do wykonania kolejnej warstwy potrzebujesz:

  • Litr gęstego soku warzywno - owocowego typu Kubuś lub Ptyś (kolor oczywiście zielony)
  • 3 śmietankowe budynie

Przygotowanie kremu zielonego zajmuje dosłownie chwilę. By ją wykonać, odlej 1 szklankę zielonego soku, natomiast pozostałą część wlej do rondelka i zagotuj. Do odlanego soku wsyp proszki budyniowe i całość dokładnie zamieszaj. Teraz ostrożnie wlewaj sok z budyniem do rondelka, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Kiedy całość zgęstnieje, wylej masę na upieczony biszkopt i pozostaw do ostygnięcia.

Warstwa trzecia -  śmietanka z ciastkami

  • 400 ml śmietanki kremówki do ubijania
  • 1 opakowanie cytrynowej galaretki
  • 1 opakowanie ulubionych ciastek, najlepiej typu Delicje

Cytrynową galaretkę rozpuść w niecałej szklance wrzątku i pozostaw, by ostygła (ale nie stężała). Śmietankę wlej do miski i za pomocą miksera ubij ją na sztywno, następnie ostrożnie wlewaj schłodzoną galaretkę. Gotową masę przełóż na warstwę zieloną ciasta, a na wierzchu ułóż ciasteczka, i lekko je dociśnij.

Czwarta warstwa - zielona galaretka

Ostatnia i najłatwiejsza do wykonania warstwa to po prostu galaretka. Potrzebujesz:

  • dwóch opakowań zielonej galaretki
  • dwóch łyżeczek żelatyny

Zagotuj litr wrzątku i wsyp galaretki i żelatynę. Energicznie zamieszaj całość i pozostaw do ostygnięcia (galaretka nie powinna stężeć). Kiedy będzie już chłodna, wylej ją na śmietankową warstwę. Ciasto Shrek schowaj do lodówki, by dobrze się schłodziło, a galaretka zdążyła stężeć. 

Ciasto Shrek najlepiej smakuje po 4-6 godzinach w lodówce. Zrób je koniecznie na weekend, twoi bliscy będą zachwyceni smakiem. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.