Przepis na miękkie i puszyste faworki. W tym smaku zakochasz się od pierwszego kęsa

Faworki czy chruściki są powszechnie znane i z pewnością bardzo lubiane. Znamy jednak przepis na miękkie i puszyste faworki, które bija na głowę wszystkie inne łakocie na tłusty czwartek. Sekretem ich smaku są żółtka i... pewna niegroźna forma przemocy - ciasto musi być porządnie "zbite".

Więcej przepisów na najlepsze słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na miękkie puszyste faworki powinien znać każdy, kto ceni sobie sprawdzone i domowe receptury oraz po prostu kocha słodkości. Chrupiące faworki czy też chrusty są znane i chętnie po nie sięgamy podczas tłustego czwartku, jednak zapewniam, że nasz przepis na mięciutkie, puchate faworki powala na kolana. Zakochasz się w tym smaku od pierwszego kęsa, a zrobisz je w prosty sposób. Wystarczy porządnie zbić ciasto, więc jeśli masz gorszy dzień, na przykład zdenerwował cię szef w pracy, rozładuj złość, bijąc ciasto na faworki - tobie ulży, a faworki będą pycha.

Puszyste faworki - przepis:

Składniki:

  • 2 szklanki pszennej mąki 
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 7 żółtek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie płaska łyżeczka cynamonu

Puszyste i miękkie faworki - jak je zrobić?

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i cynamon, jeśli go używasz. Drewnianą łyżką dokładnie wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj żółtka oraz kwaśną śmietanę. Ciasto energicznie zagnieć na jednolitą zwartą masę.
  2. Przygotuj stolnicę. Wyrobione ciasto musisz porządnie napowietrzyć, w tym celu energicznie uderzaj nim o stolnicę, następnie delikatnie rozwałkuj i bij ciasto wałkiem. Ponownie uformuj kulę i uderzaj nim o blat. Te czynności powtarzaj przez około 10-15 minut. Kiedy ciasto już odpowiednio się napowietrzy, uformuj z niego kulę i odłóż do lodówki na 15 minut.
  3. Kiedy ciasto na faworki już się schłodzi, podziel je na 2-3 części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek (0,5 cm). Za pomocą ostrego noża podziel ciasto na paseczki długości 10-15 cm i szerokości 3-4 cm. W środku każdego z nich zrób nacięcie i przełóż końce tak, by uzyskać charakterystyczny dla faworków kształt kokardy.
  4. W szerokim garnku porządnie rozgrzej olej. Wrzucaj faworki partiami i smaż na słoty kolor z jednej i drugiej strony. Po usmażeniu przełóż faworki na ręcznik papierowy, by odciekły z nadmiaru tłuszczu.

Tak przygotowane faworki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, obficie posypane cukrem pudrem. Zrobisz je w kilka chwil, a smaku nie zapomnisz do końca życia. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: