Domowe pączki, które biją na głowę te z cukierni. Tylko pamiętaj o ważnym dodatku

Nie ma nic pyszniejszego niż pulchne, ciepłe pączki ze słodkim nadzieniem. Już nie musisz biec do cukierni po ulubiony przysmak - najlepsze, domowe pączki na tłusty czwartek zrobisz samodzielnie i to w bardzo prosty sposób. Nie zapomnij jednak o wódce - twoje pączki z pewnością nie będą pijane, a na pewno mniej kaloryczne.

Więcej inspiracji na tłusty czwartek 2022 znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Nasze ulubione święto, czyli tłusty czwartek już za chwilę dlatego czym prędzej śpieszymy z najlepszym przepisem na domowe pączki, które są lepsze niż te z cukierni. Zrobisz je w bardzo prosty sposób, ale nie możesz zapomnieć o alkoholu. Ale po co wódka do pączków, pewnie niektórzy zapytają. Otóż ten dodatek jest istotny wówczas, kiedy chcemy by nasze domowe pączki były puchate i lekkie, a nie nasączone tłuszczem ze smażenia. Alkohol dodany do pączków sprawi, że tłuszcz ze smażenia nie wniknie do środka i pączki będą dużo smaczniejsze i zdecydowanie mniej kaloryczne. Zapraszamy do prostego przepisu na domowe pączki.

Pyszne oponki serowe z piekarnikaOponki pieczone, czyli fit hit na tłusty czwartek. Są pyszniejsze niż tradycyjne

Domowe pączki - przepis:

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej (typ 450 lub 500)
  • 100 g masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko i 4 żółtka
  • 1,5 łyżki wódki lub spirytusu

Domowe pączki - prosty sposób wykonania:

  1. Przygotowanie domowych pączków zacznij oczywiście od rozczynu. W tym celu do miski wkrusz drożdże i utrzyj je z łyżeczką cukru. Następnie wlej ciepłe (ale nie gorące) mleko o dodaj 4 czubate łyżki mąki. Całość dokałdnie wymieszaj, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować. Powinien rosnąć ok. 15 minut. Kiedy rozczyn pracuje, w rondelku rozpuść masło.
  2. Teraz  czas na ubijanie w kąpieli wodnej. Przygotuj większy garnek i zagotuj w nim wodę. Do mniejszego garnka wbij jajko, dodaj żółtka i cukier. Całość utrzyj na puszystą masę w kąpieli wodnej (to ważne, by zachować odpowiednią temperaturę). 
  3. Kiedy rozczyn już zdecydowanie wyrósł, zacznij robić ciasto na pączki. Przygotuj większą miskę i przesiej do niej mąkę, wlej rozczyn oraz masę z jajek. Zacznij wyrabiać ciasto dłońmi, stopniowo wlewając ciepłe masło. Ciasto wyrabiaj energicznie, a pod koniec wyrabiania, kiedy masa będzie gładka, dodaj alkohol. Kiedy ciasto z łatwością będzie odchodzić od dłoni, uklep je w kształt kuli, przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  4. Kiedy ciasto na pączki znacznie zwiększy swoja objętość, wyłóż je na stolnicę i rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj z ciasta krążki, na każdy z nich połóż porcję ulubionego nadzienia (dżemu, marmolady) i szczelnie zlep pączki tak, by nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia.
  5. Pączki ułóż na blacie i ponownie odstaw do wyrośnięcia pod ściereczką, tym razem na pół godziny.
  6. W dużym i szerokim garnku rozgrzej dużą ilość oleju. Wkładaj pączki partiami i smaż w bardzo gorącym tłuszczu przez ok. 2 minuty z każdej strony. Podczas smażenia powinna pojawić się charakterystyczna biała obręcz wokół pączka. Usmażone pączki przełóż na ręcznik papierowy, by odciekły z tłuszczu. Następnie obsyp je cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.

Pączki 3 razy bezBez glutenu, mleka i cukru. Brzmi jak zbrodnia na pączkach? Niekoniecznie

Tak przygotowane pączki to poezja smaku. Przygotuj je już dziś, nie ma co czekać do tłustego czwartku. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: