Bez glutenu, bez mleka, bez cukru. Brzmi jak zbrodnia na pączkach? Niekoniecznie

Ograniczenia w diecie sprawiają, że nie masz co liczyć na pyszne pączki w tłusty czwartek? Niekoniecznie! Przygotowaliśmy przepis na pyszne pączki trzy razy bez: bez glutenu, bez mleka i bez cukru. Sprawdźcie, jak je zrobić.

Więcej przepisów na tłusty czwartek znajdziesz na naszej stronie głównej

Tłusty czwartek to dzień, w którym wiele osób zarzuca dietę i delektuje się pysznymi pączkami. Są jednak sytuacje, w których diety zarzucić nie można, bo zależy od niej nasze zdrowie. Co zrobić, gdy ochota na pączka jest tak trudna do zwalczenia?

Pączki trzy razy bez

Nasza odpowiedź brzmi: najlepiej zrobić pączki! Ale zaraz, zaraz: pączki w specjalnym wydaniu. Ważne, by skupić się na składnikach, które możemy jeść, a wyeliminować te szkodliwe. Obecnie w sklepach dostępne są różne substytuty tradycyjnych produktów. Zamiast mąki możemy wybrać specjalną bezglutenową mieszankę do wypieków, zamiast cukru naturalny słodzik, czyli ksylitol lub erytrytol, zamiast mleka krowiego zaś napój roślinny.

Przygotowaliśmy dla was przepis na pączki "trzy razy bez". Jeśli wydaje wam się, że to zbrodnia na pączkach... to jesteście w błędzie. Zresztą, sprawdźcie sami!

Pączki bez glutenu, mleka i cukru - przepis

Składniki:

  • 500 g mieszanki bezglutenowej do wypieków (np. mąka ryżowa - ziemniaczana - owsiana - gryczana) + odrobina do podsypania,
  • 14 g drożdży suchych lub 50 g drożdży świeżych,
  • 1 szklanka napoju roślinnego, np. migdałowego lub owsianego,
  • 50 g ksylitolu lub erytrytolu + wybrany słodzik do posypania,
  • 2 łyżki oleju,
  • 6 żółtek + 2 jajka,
  • słoiczek dżemu bez dodatku cukru,
  • olej do smażenia

Jak zrobić pączki bez glutenu, mleka i cukru?

Do miseczki wsypujemy lub wkruszamy drożdże i zalewamy podgrzanym napojem roślinnym (nie powinien być gorący!). Odstawiamy na 15 minut, aż drożdże podrosną.

Zobacz wideo Bezglutenowy chleb z ziarnami

Do miski wsypujemy mieszankę mąk bezglutenowych. Dodajemy rozczyn drożdżowy, wybrany słodzik, jajka i żółtka oraz olej. Ciasto wyrabiamy rękami lub przy użyciu robota kuchennego ze specjalnym hakiem przez kilkanaście minut. Następnie odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto zagniatamy w kulę i wyjmujemy je na stolnicę podsypaną mąką bezglutenową. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5-2 cm i wycinamy z niego kółka. Na każde kółeczko nakładamy łyżeczkę dżemu, zaklejamy jak pieróg i formujemy kulkę.

Na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Przygotowane pączki smażymy po 2-3 sztuki przez kilka minut po obu stronach, aż do zrumienienia. Usmażone pączki odkładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po wystudzeniu obsypujemy je ksylitolem lub erytrytolem.

Pączki można również upiec - wystarczy wyłożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 st. C. Tak przygotowane będą bardziej lekkostrawne i mniej kaloryczne.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.