Przepis na sernik królewski, którym zaskoczysz wielkanocnych gości. Wszystko przez ten dodatek

Sernik królewski to ciasto idealne na każdą okazję. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane i z pewnością poradzi sobie z nim nawet początkujący amator domowych wypieków. Jeśli chcesz, by sernik królewski zaskoczył twoich gości podczas wielkanocnych spotkań, dodaj serki waniliowe - wtedy ciasto będzie bardziej kremowe i delikatne.

Więcej słodkich inspiracji na wielkanocny stół znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli mówimy o klasykach wśród świątecznych ciast, sernik królewski zajmuje szczytowe miejsce na podium. Pyszny spód z kakaowego kruchego ciasta, aksamitna masa serowa oraz wierzch z wiórek ciasta kruchego to coś, co kocha każdy łasuch. Przygotowanie sernika królewskiego dla niektórych może wydawać się skomplikowane za sprawą kruchego ciasta, które bywa kapryśne. Na szczęście nasz przepis ułatwi wypiek tego sernika i dodatkowo sprawi, że masa serowa będzie aksamitna, wilgotna i pyszna jak nigdy. Pamiętaj o dodaniu serków waniliowych - dzięki temu twój sernik zrobi prawdziwą furorę wśród gości.

Przepis na sernik królewski 

Składniki konieczne do wykonania kakaowego ciasta kruchego

  • 400 g mąki pszennej typ 450 (tzw. mąki tortowej)
  • 200 g ziemnego masła
  • 2 łyżki śmietany 18 proc lub 12 proc
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki gorzkiego kakao

Składniki potrzebne do masy serowej

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, najlepiej zmielonego dwukrotnie (opcjonalnie można posłużyć się gotowym serem sernikowym z wiaderka)
  • 200 g masła
  • 6 jajek
  • ok. 300 g serka waniliowego (2 opakowania po 150 g)
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu w proszku (waniliowy smak)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Sernik królewski - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta kruchego. Przy jego wykonaniu ważny jest czas, by składniki możliwie szybko się połączyły i nie zdążyły nabrać temperatury. Wówczas ciasto nie będzie kruche. Przygotuj stolnicę i przesiej na nią mąkę, przesiej także kakao, dodaj cukier puder, cukier waniliowy oraz budyń. Całość wymieszaj łyżką. Następnie wbij jajko, dodaj śmietanę i zimne, pokrojone w kostkę masło.
  2. Teraz za pomocą noża, siekaj składniki, aż względnie się połączą. Następnie energicznie zagnieć ciasto, uważając, by się zbytnio nie ociepliło. Podziel ciasto na dwie części i owiń folią spożywczą. Odłóż ciasto do zamrażarki na 20-30 minut.
  3. Kiedy kruche ciasto chłodzi się w lodówce, przygotuj masę serową. W tym przypadku wszystkie potrzebne składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotuj miskę i włóż do niej masło i dodaj oba cukry. Za pomocą miksera ubij całość na puszystą masę i wbijaj po kolei jajka, nie przerywając miksowania. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj zmielony ser. Na koniec dodaj serki waniliowe oraz proszek budyniowy.
  4. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ja papierem. Ciasto wyjmij z zamrażarki i za pomocą tarki, zetrzyj pierwszą połowę i umieść na dnie formy. Lekko przyklep, by warstwa ciasta była jednolita i wlej na nią całą masę serową. Lekko potrząśnij blaszką, by masa serowa równomiernie się rozłożyła. Następnie zetrzyj drugą część ciasta kakaowego tak, by pokrywała całą masę serową.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni z funkcją grzania góra-dół. Sernik królewski piecz przez godzinę. Następnie przez pół godziny studź go w ciepłym piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Tak przygotowany sernik królewski smakuje lepiej niż z cukierni. Jeśli szukasz inspiracji kulinarnych na Wielkanoc, niech ten przepis na sernik królewski znajdzie się na twojej liście. Jest tak pyszny, jak wygląda. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.plkobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: