• Link został skopiowany

Szarlotka - przepis idealny na każdą okazję. Ten sposób na ciasto oszczędzi ci wiele czasu

Szarlotka to jedno z ukochanych ciast Polaków. Przepis jest bardzo prosty, a szarlotka świetnie sprawdzi się jako coś słodkiego na każdą okazję. Ale jak zrobić szarlotkę, kiedy nie ma czasu na zagniatanie ciasta kruchego? Po prostu wymieszaj suche składniki i pyszna szarlotka sypana gotowa. Zobacz, jak krok po kroku ją zrobić.
Szarlotka
Agnes Kantaruk /Shutterstock

Więcej przepisów na pyszne domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Wykonanie szarlotki jest bardzo proste, jednak dosyć długo schodzi się z wykonaniem spodu z kruchego ciasta. Dziś mamy dla ciebie przepis na szarlotkę sypaną, która nie wymaga zabawy w zagniatane ciasta. Zrobisz ją szybko i bez brudzenia rąk a wyjdzie tak pyszna, jak w najlepszej cukierni. Nie ma na co czekać, zaczynajmy.

Szarlotka - przepis:

Potrzebne składniki na nadzienie z jabłek

  • ok. 2,5 kg jabłek
  • 3 czubate łyżki cukru
  • cynamon (2 łyżeczki to odpowiednia ilość, jeśli ktoś lubi, może dodać więcej)

Składniki na ciasto sypane

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 450
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła

Szybka szarlotka - sposób wykonania krok po kroku

  1. Zacznij od przygotowania jabłek. Obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie odsącz je z nadmiaru soku, ale tak, by wciąż były wilgotne. Dodaj cukier oraz cynamon i dokładnie wymieszaj. 
  2. Przygotuj miskę i wsyp do niej wszystkie suche składniki. Dokładnie całość wymieszaj i podziel na 3 równe części. 
  3. Przygotuj formę do pieczenia ciasta. Wyłóż ją papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. Teraz wsyp jedną z trzech części suchych składników i równomiernie rozprowadź je na całej powierzchni blaszki. Następnie wyłóż połowę porcji farszu jabłkowego i przykryj kolejną częścią suchych składników. Połóż drugą połowę jabłek i na jabłka ostatnią część suchych składników. 
  4. Wierzch ciasta pokryj zimnym masłem startym na tarce o grubych oczkach. Postaraj się, by wiórki z masła równomiernie pokrywały całą powierzchnię formy.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Szarlotkę piecz przez godzinę, aż wierzch ciasta apetycznie się zarumieni.

Kilka chwil i pyszne ciasto gotowe. Tak przygotowana szarlotka to duża porcja smaku i duża oszczędność czasu. Zrób ją już dziś do popołudniowej kawy i spraw bliskim odrobinę radości. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: