Szarlotka - przepis idealny na każdą okazję. Ten sposób na ciasto oszczędzi ci wiele czasu

Szarlotka to jedno z ukochanych ciast Polaków. Przepis jest bardzo prosty, a szarlotka świetnie sprawdzi się jako coś słodkiego na każdą okazję. Ale jak zrobić szarlotkę, kiedy nie ma czasu na zagniatanie ciasta kruchego? Po prostu wymieszaj suche składniki i pyszna szarlotka sypana gotowa. Zobacz, jak krok po kroku ją zrobić.

Więcej przepisów na pyszne domowe ciasta znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Wykonanie szarlotki jest bardzo proste, jednak dosyć długo schodzi się z wykonaniem spodu z kruchego ciasta. Dziś mamy dla ciebie przepis na szarlotkę sypaną, która nie wymaga zabawy w zagniatane ciasta. Zrobisz ją szybko i bez brudzenia rąk a wyjdzie tak pyszna, jak w najlepszej cukierni. Nie ma na co czekać, zaczynajmy.

Szarlotka - przepis:

Potrzebne składniki na nadzienie z jabłek

  • ok. 2,5 kg jabłek
  • 3 czubate łyżki cukru
  • cynamon (2 łyżeczki to odpowiednia ilość, jeśli ktoś lubi, może dodać więcej)

Składniki na ciasto sypane

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 450
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła

Szybka szarlotka - sposób wykonania krok po kroku

  1. Zacznij od przygotowania jabłek. Obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie odsącz je z nadmiaru soku, ale tak, by wciąż były wilgotne. Dodaj cukier oraz cynamon i dokładnie wymieszaj. 
  2. Przygotuj miskę i wsyp do niej wszystkie suche składniki. Dokładnie całość wymieszaj i podziel na 3 równe części. 
  3. Przygotuj formę do pieczenia ciasta. Wyłóż ją papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. Teraz wsyp jedną z trzech części suchych składników i równomiernie rozprowadź je na całej powierzchni blaszki. Następnie wyłóż połowę porcji farszu jabłkowego i przykryj kolejną częścią suchych składników. Połóż drugą połowę jabłek i na jabłka ostatnią część suchych składników. 
  4. Wierzch ciasta pokryj zimnym masłem startym na tarce o grubych oczkach. Postaraj się, by wiórki z masła równomiernie pokrywały całą powierzchnię formy.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Szarlotkę piecz przez godzinę, aż wierzch ciasta apetycznie się zarumieni.

Kilka chwil i pyszne ciasto gotowe. Tak przygotowana szarlotka to duża porcja smaku i duża oszczędność czasu. Zrób ją już dziś do popołudniowej kawy i spraw bliskim odrobinę radości. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.