Święta wielkanocne to wyjątkowa kulinarna podróż do krainy najlepszych smaków. Oprócz tradycyjnych potraw świąteczne stoły uginają się też od ciast. I chociaż centralny punkt zajmuje babka, to warto postawić też na bardziej kremowe propozycje. Ciasta na Wielkanoc o smaku Oreo oraz Rafaello znajdziesz poniżej.
Ciasto jamajka - święta w egzotycznym klimacie. Jak przygotować bananową ucztę?
Ciasta na Wielkanoc - sernik Oreo
To prawdziwa uczta dla oka, ciasta na Wielkanoc powinno pożerać się też wzrokiem. Sernik Oreo to mocny kandydat w kategorii najładniejsze ciasta na Wielkanoc. Listę składników oraz przepis prezentujemy poniżej.
Lista składników:
- mąka migdałowa - 90 g,
- gorzka czekolada - 100 g,
- ciasteczka Oreo - 60 g,
Składniki na masę serową:
- aksamitny twaróg - 220 g,
- ciasteczka Oreo - 80 g
- ser mascarpone - 100 g,
- śmietana 30% - 80 ml,
- cukier puder - 2 łyżki
Zobacz wideo
Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej
Ciasta wielkanocne 2022. Oreo krok po kroku
Oreo jako ciasto wielkanocne 2022? Zdecydowanie tak! Przepis jest banalnie prosty, sernik Oreo przygotujesz bardzo szybko i to bez użycia piekarnia. Oto sprawdzona receptura:
- Na początek czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy do niej pokruszone ciastka, mąkę migdałową i wszystko razem mieszamy.
- Tak przygotowaną masę wylewamy do tortownicy i wkładamy do lodówki na dwie godziny.
- W misce od robota kuchennego umieszczamy ser twarogowy, ser mascarpone, cukier puder oraz śmietankę. Ubijamy do uzyskania sztywnej masy.
- Krem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta z tortownicy i całość dekorujemy kawałkami Oreo.
Ciasto na mazurek na Wielkanoc - sprawdzony przepis na prostą bazę i dodatki
Jakie ciasta na Wielkanoc? Słodkie Rafaello
Jakie nietypowe ciasto można przygotować na Wielkanoc? Z pewnością warto postawić na pyszne domowe Rafaello. To propozycja dla miłośników popularnych słodyczy - delikatny kokosowy smak pasuje do świąt wielkanocnych. Przedstawiamy sprawdzony przepis na ciasto Rafaello:
Lista składników:
- Krakersy - 280 g,
- Mleko - 1 litr,
- Masło - 250 g,
- Wiórki kokosowe - 200 g
- Budyń bez cukru - 2 sztuki,
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki,
- Cukier - 180 g,
Przygotowanie:
- Na początek gotujemy mleko (około 800 ml) z cukrem. Resztę mleka należy wymieszać z 2 sztukami budyniu i mąką ziemniaczaną. Tak przygotowaną masę wlewamy do mleka z cukrem. Całość gotujemy i studzimy pod przykryciem.
- Masło miksujemy na puszystą masę i dodajemy po łyżce budyniu. Następnie dodajemy ok. 150 g wiórków kokosowych i miksujemy. Teraz należy blachę posmarować masłem, na które wykładamy papier do pieczenia.
- Na tak przygotowaną blachę wykładamy na przemian trzy warstwy krakersów i trzy warstwy masy.
- Resztę wiórków podpiekamy na patelni z małą ilością pokruszonych krakersów. Następnie wysypujemy je na ciasto, które trzeba na koniec włożyć na cztery godziny do lodówki.
Zobacz też: Babka majonezowa - oryginalne menu na Wielkanoc. Wystarczy kilka łyżek, by nadać jej wyjątkowy smak