Szynka na Wielkanoc według Ewy Wachowicz. Ta marynata to mistrzostwo smaku

Bez pysznej pieczonej szynki święta wielkanocne są nijakie, a na pewno nie tak smaczne. Szynka na Wielkanoc powinna być krucha, soczysta i idealnie upieczona. Przepis Ewy Wachowicz na szynkę wielkanocną jest bardzo prosty a podstawą smaku jest marynata - nie wolno zapomnieć o soku jabłkowym i sosie Worcester.

Więcej przepisów w sam raz na stół wielkanocny znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Na wielkanocnym stole obowiązkowo musi znaleźć się kilka potraw. Są to oczywiście żurek, mazurek, babka, różne jajka oraz pieczone mięso. Dziś mamy dla was przepis na pieczoną szynkę z przepisu Ewy Wachowicz. Wielkanocna szynka jest delikatna, soczysta i naprawdę przepyszna, wszystko dzięki charakterystycznej marynacie oraz sposobie pieczenia. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości czymś absolutnie pysznym, koniecznie sprawdź ten przepis na szynkę wielkanocną.

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.

Szynka na Wielkanoc - przepis:

  • ok. 1 kg szynki wieprzowej bez kości
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pierz, majeranek

Marynata do szynki:

  • 3 większe białe cebule
  • ok. 0,5 szklanki soku jabłkowego
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • ziele angielskie i liście laurowe

Szynka na Wielkanoc Ewy Wachowicz - jak ją zrobić?

  1. Szynkę osusz za pomocą ręcznika papierowego i przełóż do miski. Dodaj oliwę, płaską łyżeczkę soli, płaską łyżeczkę pieprzu, przeciśnięty czosnek i dokładnie natrzyj mięso.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dodaj ją do miski z mięsem i wlej sok z jabłek oraz sos Worcester. Dołóż 3-4 kulki ziela angielskiego oraz 4 listki laurowe. Całość wymieszaj, aby sok dokładnie wnikał w mięso i cebulę. Miskę szczelnie przykryj pokrywką lub zakryj folią do żywności. Wstaw na całą noc do lodówki.
  3. Kiedy szynka już się zamarynuje, całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i piecz przez 20 minut ze zdjętą pokrywką. Po upływie 20 minut zmniejsz moc grzania do 120 stopni i przykryj naczynie żaroodporne. Następnie piecz mięso przez 3-4 godziny.

Trzy proste kroki, a smak wybitny. Jednak prawdą jest, że smak tkwi w prostocie, a taka szynka to istny rarytas. Koniecznie zrób ją na Wielkanoc, a zobaczysz, że nie zostanie ani kawałeczek. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA