Jajko to bogate źródło substancji odżywczych, a przede wszystkim pełnowartościowego białka. Zawarte w jajku białko nazywane jest wzorcowym, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Białko to jest też bardzo łatwo przyswajalne. Co więcej, w jajku znajdziemy też cenne witaminy: A, E, D, K oraz witaminy z grupy B i składniki mineralne takie jak: fosfor, sód, potas, wapń, żelazo, cynk, magnez, miedź i selen. Jajka to też zbilansowany skład tłuszczu, na 5 g w jednym jajku tylko ułamek (0,1 g) to złe nasycone kwasy tłuszczowe. Reszta to niezbędne kwasy omega-3 i omega-6. Każdy, kto poczuł się przekonany, pewnie teraz zastanawia się, jak przygotować sałatkę jajeczną. Poniżej przedstawiamy sprawdzony prosty przepis.
Co oprócz jajek będzie potrzebne do dania takiego jak sałatka jajeczna? Składniki należy odpowiednio dobrać. Poniżej prezentujemy pełną choć krótką listę produktów. Część produktów z pewnością masz już w swojej kuchni, to zdecydowanie ekonomiczna propozycja.
Jak przygotować jajeczną ucztę? Dobra wiadomość jest taka, że na przygotowanie sałatki jajecznej nie potrzeba wiele czasu, wystarczy kwadrans. Oto sałatka jajeczna krok po kroku:
Do czego używać sałatki jajecznej? Sama sałatka może nie wystarczyć, każdy, kto lubi na talerz nałożyć trochę więcej, może pomyśleć o następujących dodatkach:
Zobacz też: Jajka w pomidorach po chińsku. Przepis na sycącą kolację lub lekki obiad