Sałatka jajeczna nie tylko od święta. Poznaj prosty przepis

Sałatka jajeczna to pyszna propozycja dla tych, którzy lubią konkrety nawet w sałatce. Sprawdzi się zarówno podczas świąt wielkanocnych, jak i w standardowy niedzielny poranek. Przepis prezentujemy poniżej.

Sałatka jajeczna - jak przygotować i dlaczego warto? 

Jajko to bogate źródło substancji odżywczych, a przede wszystkim pełnowartościowego białka. Zawarte w jajku białko nazywane jest wzorcowym, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Białko to jest też bardzo łatwo przyswajalne. Co więcej, w jajku znajdziemy też cenne witaminy: A, E, D, K oraz witaminy z grupy B i składniki mineralne takie jak: fosfor, sód, potas, wapń, żelazo, cynk, magnez, miedź i selen. Jajka to też zbilansowany skład tłuszczu, na 5 g w jednym jajku tylko ułamek (0,1 g) to złe nasycone kwasy tłuszczowe. Reszta to niezbędne kwasy omega-3 i omega-6. Każdy, kto poczuł się przekonany, pewnie teraz zastanawia się, jak przygotować sałatkę jajeczną. Poniżej przedstawiamy sprawdzony prosty przepis.  

Sałatka jajeczna - składniki. Co kupić? 

Co oprócz jajek będzie potrzebne do dania takiego jak sałatka jajeczna? Składniki należy odpowiednio dobrać. Poniżej prezentujemy pełną choć krótką listę produktów. Część produktów z pewnością masz już w swojej kuchni, to zdecydowanie ekonomiczna propozycja. 

  • świeże jajka - 5 sztuk, 
  • majonez - 1,5 łyżki stołowej, 
  • musztarda - 1 mała łyżeczka, 
  • posiekany drobno szczypiorek, 
  • ogórki konserwowe - 3 sztuki,
  • por 
  • pieprz, sól do przyprawienia 
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Sałatka jajeczna krok po kroku - przepis 

Jak przygotować jajeczną ucztę? Dobra wiadomość jest taka, że na przygotowanie sałatki jajecznej nie potrzeba wiele czasu, wystarczy kwadrans. Oto sałatka jajeczna krok po kroku:

  1. Na dobry początek należy umyć jajka, część osób tego nie robi, ale jest to czynność konieczna. 
  2. Teraz gotujemy jajka na twardo przez około 10 minut. 
  3. Następnie jajka należy schłodzić pod zimną wodą i obrać ze skorupki. 
  4. Teraz jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  5. Kroimy ogórki i pora i dodajemy do jajek.
  6. W kolejnym kroku należy dodać majonez oraz musztardę i dokładnie wymieszać. 
  7. Na koniec dekorujemy tak powstałą pastę jajeczną szczypiorkiem i gotowe.

 Do czego używać sałatki jajecznej? Jak skomponować smaczny duet lub trio?

Do czego używać sałatki jajecznej? Sama sałatka może nie wystarczyć, każdy, kto lubi na talerz nałożyć trochę więcej, może pomyśleć o następujących dodatkach: 

  • Wędzony łosoś sprawi, że to będzie prawdziwa symfonia smaków. 
  • Nic też tak nie komponuje się z jajkiem jak tuńczyk i feta. 
  • Do sałatki z jajkiem można dodać też pietruszkę oraz oliwki. 
  • Porcja sałatki będzie się idealnie prezentować w liściu sałaty. 
  • Podpieczona w piekarniku bułka z ziołami dla tych, dla których pieczywo to najlepszy dodatek. 
  • Na wiosnę wraz z pojawieniem się nowalijek sprawdzą się rzodkiewki lub pomidory. 

Zobacz też: Jajka w pomidorach po chińsku. Przepis na sycącą kolację lub lekki obiad

Więcej o: