Zawsze kupujesz majonez? A może w te święta przygotujesz własny? Mamy kilka przepisów

Majonez, jeden z naszych ulubionych sosów, przydaje się w wielu daniach wielkanocnych. Można go kupić w każdym sklepie, ale może w te święta przygotujesz go własnoręcznie? Mamy kilka przepisów na różne majonezy. Sprawdź, jak go zrobić!
Domowy majonez Domowy majonez Fot. Shutterstock/ Olexiy Bayev

Domowy majonez - prosty i smaczny

Umiejętność zrobienia domowego majonezu jest bardzo przydatna. Kiedyś każda gospodyni potrafiła ukręcić majonez. Dziś mamy go na półkach w bród, ale warto zrobić domową wersję zwłaszcza jeśli zależy nam na tym, aby jeść smaczne produkty najwyższej jakości. Domowy majonez to w końcu wybrane przez nas składniki i brak ulepszaczy. Jak przygotować majonez samodzielnie? Mamy kilka przepisów na różne majonezy!

Zobacz, jak poznać dobry majonez. Z naszymi przepisami nie będziesz się zastanawiać.

Majonez Majonez Fot. Shutterstock/zoryanchik

Majonez tradycyjny

Składniki:

  • 350 ml oleju rzepakowego,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu,
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Do kielicha blendera wbij żółtka, dodaj musztardę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj łyżką. Następnie dodaj trochę oleju i zacznij blendować, używając blendera ręcznego. Gdy masa zgęstnieje, zacznij wlewać powoli pozostały olej, cały czas blendując masę. W kilka minut powstanie dość gęsty majonez.

Jeśli nie masz blendera, możesz przygotować majonez, używając rózgi lub drewnianej łyżki.

Majonez to składnik, którego nie może zabraknąć w większości kuchni. Majonez to składnik, którego nie może zabraknąć w większości kuchni. Fot. Shutterstock/Jypbie

Lżejsza wersja - majonez na białkach

Składniki:

  • 3 białka,
  • 350 ml oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu,
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Białka ubij na sztywną pianę, a potem zmniejsz obroty miksera i dodaj sok z cytryny, musztardę, cukier, sól i pieprz. Gdy wszystkie składniki się połączą, zacznij powoli wlewać olej i nadal mieszaj. Po wlaniu całego oleju, ponownie włącz najszybsze obroty miksera i ubijaj, aż majonez osiągnie właściwą gęstość.

Majonez wegański Majonez wegański Fot. Yevgeniya Abayeva / shutterstock.com

Wegański majonez na mleku roślinnym

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka sojowego lub ryżowego (niesłodzonego),
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/2 łyżeczki soli kala namak,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • odrobina pieprzu

Sposób przygotowania:

Do kielicha wlej mleko, dodaj musztardę, sok z cytryny, sól kala namak i pieprz. Wszystko zblenduj, a po chwili zacznij dolewać powoli olej. Blenduj przez kilka minut, aż masa osiągnie dosyć gęstą konsystencję. Jeśli majonez wciąż jest zbyt rzadki, wstaw go do lodówki - powinien jeszcze trochę zgęstnieć.

Majonez chrzanowy Majonez chrzanowy Fot. Hans Geel / shutterstock.com

Domowy sos majonezowy z chrzanem

Sposób przygotowania:

Przygotuj majonez według dowolnego przepisu - powinien być schłodzony i mieć już konsystencję, której oczekiwaliśmy. Przełóż do miseczki 5 łyżek majonezu i dodaj 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego. Następnie dołóż do tego 1 łyżkę tartego chrzanu i wszystko dobrze wymieszaj. Spróbuj sosu i dopraw go solą i pieprzem do smaku. Jeżeli sos jest za ostry, dodaj jeszcze trochę jogurtu, jeśli za mało intensywny - dodaj kolejną porcję chrzanu.

Więcej o: