Umiejętność zrobienia domowego majonezu jest bardzo przydatna. Kiedyś każda gospodyni potrafiła ukręcić majonez. Dziś mamy go na półkach w bród, ale warto zrobić domową wersję zwłaszcza jeśli zależy nam na tym, aby jeść smaczne produkty najwyższej jakości. Domowy majonez to w końcu wybrane przez nas składniki i brak ulepszaczy. Jak przygotować majonez samodzielnie? Mamy kilka przepisów na różne majonezy!
Zobacz, jak poznać dobry majonez. Z naszymi przepisami nie będziesz się zastanawiać.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do kielicha blendera wbij żółtka, dodaj musztardę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj łyżką. Następnie dodaj trochę oleju i zacznij blendować, używając blendera ręcznego. Gdy masa zgęstnieje, zacznij wlewać powoli pozostały olej, cały czas blendując masę. W kilka minut powstanie dość gęsty majonez.
Jeśli nie masz blendera, możesz przygotować majonez, używając rózgi lub drewnianej łyżki.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Białka ubij na sztywną pianę, a potem zmniejsz obroty miksera i dodaj sok z cytryny, musztardę, cukier, sól i pieprz. Gdy wszystkie składniki się połączą, zacznij powoli wlewać olej i nadal mieszaj. Po wlaniu całego oleju, ponownie włącz najszybsze obroty miksera i ubijaj, aż majonez osiągnie właściwą gęstość.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do kielicha wlej mleko, dodaj musztardę, sok z cytryny, sól kala namak i pieprz. Wszystko zblenduj, a po chwili zacznij dolewać powoli olej. Blenduj przez kilka minut, aż masa osiągnie dosyć gęstą konsystencję. Jeśli majonez wciąż jest zbyt rzadki, wstaw go do lodówki - powinien jeszcze trochę zgęstnieć.
Sposób przygotowania:
Przygotuj majonez według dowolnego przepisu - powinien być schłodzony i mieć już konsystencję, której oczekiwaliśmy. Przełóż do miseczki 5 łyżek majonezu i dodaj 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego. Następnie dołóż do tego 1 łyżkę tartego chrzanu i wszystko dobrze wymieszaj. Spróbuj sosu i dopraw go solą i pieprzem do smaku. Jeżeli sos jest za ostry, dodaj jeszcze trochę jogurtu, jeśli za mało intensywny - dodaj kolejną porcję chrzanu.