Więcej pomysłów na pyszne dania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jajka w pomidorach to bardzo popularna w Chinach potrawa, prosta i szybka do zrobienia. Na pewno posmakuje wielbicielom pochodzącej z Bliskiego Wschodu szakszuki. Zapraszamy po przepis na doskonałe jajka w pomidorach - najlepiej podawać je z ryżem, ale ze świeżym pieczywem także będą pyszne.
Składniki (na dwie porcje):
Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni, zdejmujemy i odkładamy na bok. Skórkę pomidorów nacinamy delikatnie dookoła, a następnie zalewamy je wrzątkiem. Po kilku minutach wyjmujemy pomidory i ściągamy skórkę. Kroimy je na ćwiartki. Dymkę siekamy.
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy do nich olej sezamowy i sos sojowy, mieszamy. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy połowę posiekanej dymki (białą i jasnozielone części). Podsmażamy i dodajemy pomidory. Doprawiamy mielonym imbirem i chilli. W kubeczku mieszamy skrobię z odrobiną wody i sosu z patelni, następnie dodajemy do pomidorów i mieszamy. Wszystko łączymy, a następnie wlewamy jajka. Smażymy bez mieszania przez około 2 minuty, a potem łączymy je z pomidorami. Podajemy na gorąco, posypane uprażonym sezamem i dodatkową porcją zielonego szczypioru.
Jajka po chińsku podajemy z gotowanym ryżem lub z pieczywem.