Jajka w pomidorach po chińsku. Przepis na sycącą kolację lub lekki obiad

Jajka w pomidorach po chińsku to szybkie danie, które jest dobrym pomysłem na kolację, ale sprawdzi się o każdej porze dnia. Sprawdźcie, jak je przygotować.

Więcej pomysłów na pyszne dania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jajka w pomidorach to bardzo popularna w Chinach potrawa, prosta i szybka do zrobienia. Na pewno posmakuje wielbicielom pochodzącej z Bliskiego Wschodu szakszuki. Zapraszamy po przepis na doskonałe jajka w pomidorach - najlepiej podawać je z ryżem, ale ze świeżym pieczywem także będą pyszne.

Zobacz wideo Chińskie bułeczki - wariacja na temat drożdżówek

Jajka w pomidorach po chińsku - przepis

Składniki (na dwie porcje):

  • 6 pomidorów,
  • 4 jajka,
  • 2-3 dymki (razem ze szczypiorem),
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 3 łyżki sezamu,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka skrobi,
  • opcjonalnie: szczypta chilli,
  • olej do smażenia

Jak zrobić jajka w pomidorach po chińsku?

Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni, zdejmujemy i odkładamy na bok. Skórkę pomidorów nacinamy delikatnie dookoła, a następnie zalewamy je wrzątkiem. Po kilku minutach wyjmujemy pomidory i ściągamy skórkę. Kroimy je na ćwiartki. Dymkę siekamy. 

Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy do nich olej sezamowy i sos sojowy, mieszamy. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy połowę posiekanej dymki (białą i jasnozielone części). Podsmażamy i dodajemy pomidory. Doprawiamy mielonym imbirem i chilli. W kubeczku mieszamy skrobię z odrobiną wody i sosu z patelni, następnie dodajemy do pomidorów i mieszamy. Wszystko łączymy, a następnie wlewamy jajka. Smażymy bez mieszania przez około 2 minuty, a potem łączymy je z pomidorami. Podajemy na gorąco, posypane uprażonym sezamem i dodatkową porcją zielonego szczypioru.

Jajka po chińsku podajemy z gotowanym ryżem lub z pieczywem. 

Więcej o: