Więcej przepisów na sycące zupy znajdziesz na naszej stronie głównej
Grochówka na wędzonce, z dużą ilością kiełbasy to pomysł na pyszny, sycący obiad. Najlepiej wykorzystać do niej składniki najwyższej jakości - kawałek prawdziwego wędzonego boczku i dobrej kiełbasy - ponieważ cały aromat nada zupie wyśmienitego smaku. Jak zrobić grochówkę? Polecamy sprawdzony przepis.
Składniki (na garnek o pojemności ok. 5 l):
Groch zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odcedzamy go i wrzucamy do dużego garnka. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka z zupą i zalewamy wodą (do około połowy wysokości garnka), dodajemy także ziarna jałowca i liście laurowe. Gotujemy przez 10-15 minut.
W tym czasie siekamy cebulę, kiełbasę kroimy w plasterki, a boczek w kostkę. Na patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy z niego tłuszcz, następnie dodajemy kiełbasę i cebulę, smażymy przez kilka minut. Po usmażeniu dodajemy do garnka z grochem. Składniki dokładnie mieszamy i dopełniamy zupę wodą. Wrzucamy także rozdrobnione ząbki czosnku. Przykrywamy i gotujemy przez około 40 minut, aż groch dobrze zmięknie, a zupa nabierze wyrazistego aromatu wędzonki. W trakcie gotowania ściągamy szumowiny, aż zupa będzie klarowna. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem wedle smaku. Grochówkę podajemy na gorąco z pajdą świeżego chleba.