Co na obiad w chłodne dni? Grochówka! Sprawdzony przepis na sycącą, domową zupę

Planujecie obiady na cały tydzień? Zróbcie grochówkę! Pyszna i sycąca zupa będzie doskonała na chłodną porę, a z naszego przepisu wyjdzie wielki garnek na kilka dni. Sprawdźcie, jak ją przyrządzić.

Więcej przepisów na sycące zupy znajdziesz na naszej stronie głównej

Grochówka na wędzonce, z dużą ilością kiełbasy to pomysł na pyszny, sycący obiad. Najlepiej wykorzystać do niej składniki najwyższej jakości - kawałek prawdziwego wędzonego boczku i dobrej kiełbasy - ponieważ cały aromat nada zupie wyśmienitego smaku. Jak zrobić grochówkę? Polecamy sprawdzony przepis.

Grochówka - przepis

Składniki (na garnek o pojemności ok. 5 l):

Zobacz wideo Przepis na fasolkę po bretońsku z chorizo [PROSTY SPOSÓB NA]
  • 400 g grochu (waga przed namoczeniem),
  • 400 g wędzonej kiełbasy,
  • 400 g wędzonego boczku,
  • 400 g ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 3 ziarna jałowca,
  • 3 liście laurowe,
  • woda,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić grochówkę?

Groch zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odcedzamy go i wrzucamy do dużego garnka. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka z zupą i zalewamy wodą (do około połowy wysokości garnka), dodajemy także ziarna jałowca i liście laurowe. Gotujemy przez 10-15 minut.

W tym czasie siekamy cebulę, kiełbasę kroimy w plasterki, a boczek w kostkę. Na patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy z niego tłuszcz, następnie dodajemy kiełbasę i cebulę, smażymy przez kilka minut. Po usmażeniu dodajemy do garnka z grochem. Składniki dokładnie mieszamy i dopełniamy zupę wodą. Wrzucamy także rozdrobnione ząbki czosnku. Przykrywamy i gotujemy przez około 40 minut, aż groch dobrze zmięknie, a zupa nabierze wyrazistego aromatu wędzonki. W trakcie gotowania ściągamy szumowiny, aż zupa będzie klarowna. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem wedle smaku. Grochówkę podajemy na gorąco z pajdą świeżego chleba

Więcej o: