Jajecznica z kurkami - aromatyczne śniadanie krok po korku

Jajecznica na kurkach to prosty sposób na sycący poranek dla smakosza. Jeśli szukasz alternatywy dla nudnego śniadania, to jajecznica z kurkami i śmietaną sprawdzi się doskonale. Jak zrobić jajecznicę z kurkami? Czy kurki do jajecznicy trzeba gotować? Sprawdź nasz patent na całkiem nowe oblicze popularnego śniadania.

Jajka są wprost stworzone do serwowania na śniadania. Można je przygotowywać na tyle różnych sposobów, że nie znudzą nam się nawet jedzone codziennie. Znane i lubiane jajka na miękko oraz na twardo to propozycje, które z pewnością znamy z rodzinnego domu. Wykwintną i wymagającą wprawy formą podania są jajka w koszulce, a inną ciekawą propozycją są jajka po turecku. Uwielbianą przez wielu królową wytrawnych śniadań na ciepło jest jajecznica. Można przygotowywać ją na maśle, z mięsem lub z aromatycznymi kurkami. Ta ostatnia propozycja jest warta szczególnej uwagi, ponieważ dodatek grzybów sprawia, że jajecznica staje się daniem bardzo wykwintnym. Jak zrobić jajecznicę z kurkami? Podajemy sprawdzony przepis. 

Jajecznica z kurkami i śmietaną - leśne dary 

Kurki należy do grupy grzybów, które nie tylko dobrze smakują, ale też są łatwo dostępne. Można je zebrać w lesie bez obaw o pomyłkę lub kupić w niemal każdym sklepie spożywczym. Jajecznica z kurkami i śmietaną to dobry pomysł na jesienne, leniwe śniadanie w weekend. Poniżej znajdziesz kilka praktycznych wskazówek. 

Jajecznica na kurkach - grzyby świeże, czy mrożone 

Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będą świeże grzyby. Jak oczyścić kurki i czy kurki do jajecznicy trzeba gotować? Kurki zebrane w lesie należy najpierw oczyścić. Najprostszym sposobem na oczyszczenie grzybów to solna kąpiel. Kurki przekładamy do miski, zalewamy wodą i dodajemy sól. Dla lepszego efektu kurki w solnej zalewie należy zamieszać i powtórzyć tę czynność kilka razy. Jajecznica na kurkach to też kwestia gotowania grzybów. Czy kurki do jajecznicy trzeba gotować, a może nie jest to konieczne? Oczyszczenie grzybów poprzez wypłukanie piasku w zupełności wystarczy. Należy tylko pamiętać, aby nie trzymać ich zbyt długo w wodzie, w przeciwnym razie nasiąkną i staną się bezużyteczne. 

Zobacz wideo Sprawdź przepisy:

Ile gotować kurki do jajecznicy - po jakim czasie będą gotowe?

Kurki to grzyby, których nie musimy gotować przed dodaniem do jajecznicy. Wystarczy, że wypłuczemy dokładnie grzyby, osuszymy je ręcznikiem papierowym i podsmażymy na maśle lub oleju. Nie wszystkich może przekonać zwykłe płukanie. Każdy, kto chciałby wcześniej ugotować kurki, może to zrobić. Ile gotować kurki do jajecznicy? Wystarczy dosłownie chwila we wrzątku. 

Jak zrobić jajecznicę z kurkami krok po kroku? 

Jajecznica w tym wydaniu nie wymaga większych umiejętności. Z tym zadaniem poradzi sobie z pewnością każdy. Jak zrobić jajecznicę z kurkami? Poniżej znajduje się szczegółowa instrukcja. 

Jajecznica na kurkach - lista składników

Wszystkie produkty to podstawowe wyposażenie każdej lodówki. Co trzeba przygotować, aby na śniadanie powstała jajecznica na kurkach? 

Składniki:

  • 150 g świeżych kurek 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • masło
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub szczypiorek

Jajecznica z kurkami przepis:

  • Kurki należy oczyścić w wodnej kąpieli. 
  • Grzyby można wrzucić na wrzątek i chwilę pogotować, jednak oczyszczone kurki można umieścić na rozgrzanej patelni bez gotowania - dzięki temu podczas duszenia grzyby puszczą mniej wody. 
  • Masło rozgrzewamy na patelni na małym ogniu. Zbyt duża temperatura sprawi, że masło zacznie się palić. 
  • Na rozgrzanym maśle podsmażamy grzyby, przez okres około 15 minut. 
  • W przypadku, gdy pojawi się zbyt duża ilość wody, należy zaczekać aż odparuje lub odlać ją z patelni. 
  • Do uduszonych grzybów dodajemy śmietanę oraz jajka, które przed wbiciem na patelnie należy umyć.  
  • W kolejnym kroku całość doprawiamy i mieszamy wszystkie składniki do momentu, w którym konsystencja jajecznicy będzie dla nas zadowalająca. 
  • Polecamy dodatek posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku.

Jajecznica z kurkami: dodatki

Nie zawsze jest czas na wyszukane dodatki do śniadania, ale w weekend można się trochę postarać. Jajecznica z kurkami to przepis na wyszukane śniadanie, które wcale nie jest trudne. Poniżej lista dodatków, które wzbogacą smak tego aromatycznego posiłku:

  • świeże pieczywo z masłem
  • pomidorki ze szczypiorkiem i majonezem 
  • ser pleśniowy 
  • ser orzechowy
  • ogórki konserwowe 
  • marynowana cebulka 
  • czarne oliwki 
  • gotowana kukurydza 
  • suszona żurawina 
  • ciepłe kakao 
  • mocna kawa
  • herbata z cytryną 

Zobacz też: Zapomnijcie o sadzonych albo na miękko. Zobaczcie, jak zrobić jajka po turecku, wiedeńsku czy florencku

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.