Życie rodzinne przypomina często bieg z przeszkodami, rodzice starają się, jak mogą, aby dzieci rano zjadły ciepły i wartościowy posiłek, ale jak wszyscy wiemy, bywa różnie. Tymczasem jajko w chlebie to bardzo prosty pomysł na śniadanie, kiedy brakuje pomysłu lub lodówka świeci pustkami. Szczegóły prezentujemy poniżej.
Większość składników każdy z nas ma w swojej kuchni, poniżej prezentujemy listę produktów oraz dodatków, które będą przydatne, gdy zechcemy przygotować jajko w chlebie.
Brzmi smacznie? Pełną listę składników do wykonania chleba w jajku z serem i szynką prezentujemy poniżej:
Dodatkowo należy przygotować głęboki talerz, widelec oraz patelnię.
Zobacz też: Dania z papryki. Mamy zdrowe i pyszne patenty na warzywa [PRZEPISY]
To zdecydowanie danie w kategorii łatwe, idealne dla początkujących kucharzy, którzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w krainie kulinariów. Zastanawiasz się jak zrobić chleb w jajku? Trzymaj się poniższej instrukcji:
Ilość jajka na talerzu zależy od indywidualnych potrzeb, część osób nie wbija od razu wszystkich jajek z obawy przed marnotrawstwem. Zbyt duża ilość płynnego jajka na talerzu sprzyja też plamom przy roztrzepywaniu, a pamiętajmy, że trzeba to zrobić dokładnie. Na koniec jeszcze uwaga na temat podania, chleb w jajku idealnie smakuje na ciepło, nie można go zostawić na później lub odgrzać, zdecydowanie odgrzewane śniadanie w tej formie straci swój smak i miękkość, a to jest właśnie klucz do sukcesu. Chleb w jajku przygotowuje się szybko, ale jeśli ktoś chce uczynić z tego dania prawdziwą sztukę na talerzu, warto zaserwować chleb w jajku w weekend. Wolny czas sprzyja eksperymentom w postaci zaskakujących dodatków jak konfitura lub orzechy.
Zobacz też: Sałatka z pomidorów - sposób na pyszne, zdrowe i szybkie dania z pomidorami