Chleb w jajku- śniadanie na ciepło dla całej rodziny. Poznaj superprosty przepis

Chleb w jajku to smak dzieciństwa, który uratował już niejeden poranek. Zastanawiasz się co podać dzieciom przed szkołą lub przedszkolem? Sprawdź nasz pyszny i prosty przepis na chleb w jajku, którego przygotowanie zajmuje tylko chwilę.

Życie rodzinne przypomina często bieg z przeszkodami, rodzice starają się, jak mogą, aby dzieci rano zjadły ciepły i wartościowy posiłek, ale jak wszyscy wiemy, bywa różnie. Tymczasem jajko w chlebie to bardzo prosty pomysł na śniadanie, kiedy brakuje pomysłu lub lodówka świeci pustkami. Szczegóły prezentujemy poniżej. 

Jajko w chlebie- sprawdź, co będzie Ci potrzebne 

Większość składników każdy z nas ma w swojej kuchni, poniżej prezentujemy listę produktów oraz dodatków, które będą przydatne, gdy zechcemy przygotować jajko w chlebie

Zobacz wideo Fit śniadania, z którymi dobrze zaczniesz swój dzień [PRZEPISY]

Chleb w jajku z serem i szynką

Brzmi smacznie? Pełną listę składników do wykonania chleba w jajku z serem i szynką prezentujemy poniżej: 

  • kilka kromek chleba, nie muszą być super świeże
  • masło 
  • 3 jajka
  • szynka 
  • ser żółty 
  • pomidory
  • koperek 
  • pieprz i sól 

Dodatkowo należy przygotować głęboki talerz, widelec oraz patelnię.

Zobacz też: Dania z papryki. Mamy zdrowe i pyszne patenty na warzywa [PRZEPISY]

Jak zrobić chleb w jajku? Przepis krok po kroku 

To zdecydowanie danie w kategorii łatwe, idealne dla początkujących kucharzy, którzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w krainie kulinariów. Zastanawiasz się jak zrobić chleb w jajku? Trzymaj się poniższej instrukcji: 

  1. Do głębokiego talerza wbij jajko i roztrzep widelcem, następnie dodaj trochę soli i pieprzu. 
  2. W kolejnym kroku zamocz chleb z każdej strony i przełóż na patelnię z rozgrzanym masłem. 
  3. Chleb z jajkiem obsmażamy z każdej strony na złoty kolor, warto zadbać też o przysmażenie brzegów, gdzie jajko może być jeszcze surowe. 
  4. Następnie ułóż na chlebie w jajku plaster szynki oraz sera, kolejną warstwą może być na przykład pomidor z dodatkiem koperku. 

Chleb w jajku- dodatkowe uwagi 

Ilość jajka na talerzu zależy od indywidualnych potrzeb, część osób nie wbija od razu wszystkich jajek z obawy przed marnotrawstwem. Zbyt duża ilość płynnego jajka na talerzu sprzyja też plamom przy roztrzepywaniu, a pamiętajmy, że trzeba to zrobić dokładnie. Na koniec jeszcze uwaga na temat podania, chleb w jajku idealnie smakuje na ciepło, nie można go zostawić na później lub odgrzać, zdecydowanie odgrzewane śniadanie w tej formie straci swój smak i miękkość, a to jest właśnie klucz do sukcesu. Chleb w jajku przygotowuje się szybko, ale jeśli ktoś chce uczynić z tego dania prawdziwą sztukę na talerzu, warto zaserwować chleb w jajku w weekend. Wolny czas sprzyja eksperymentom w postaci zaskakujących dodatków jak konfitura lub orzechy. 

Zobacz też: Sałatka z pomidorów - sposób na pyszne, zdrowe i szybkie dania z pomidorami

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.