Pasta z bobu - jak przyrządzić bób, by pokochali go domownicy i goście? [PRZEPISY]

Pasta z bobu to doskonały sposób na wykorzystanie tego popularnego warzywa strączkowego w kuchni. Wielbiciele bobu z pewnością będą się nią zajadać. A gdy okaże się, że pastę z bobu można przyrządzić również z warzywa mrożonego - może ona wejść także do całorocznego menu bądź stanowić niespodziankę podczas przyjęcia dla znajomych. Podpowiadamy, jak przyrządzić pastę z bobu.

Pasta z bobu – przepisy

Sezon na bób trwa dość krótko, dlatego świetnym pomysłem na wykorzystanie go nie tylko jako przekąski będzie pasta z bobu. Przepisy, które proponujemy, są łatwe w wykonaniu, niezbyt czasochłonne, a pomogą wprowadzić bób również do śniadań i kolacji.

Klasyczna pasta z bobu – przepis

Składniki:

  • 250 gramów bobu,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz do smaku.

Bób ugotować w osolonej wodzie, odsączyć, obrać. Dodać czosnek, sok z cytryny i olej, zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pasta jest idealna na kanapki oraz grzanki.

Wyrazista pasta z bobu – przepis

Składniki:

  • pół kilograma bobu,
  • około 1/3 szklanki oliwy z oliwek (ewentualnie ulubionego oleju tłoczonego na zimno),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 czubate łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • pół pęczka koperku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • opcjonalnie: łyżka masła,
  • sól, pieprz do smaku.

Bób ugotować w osolonej wodzie, odsączyć, ewentualnie obrać (można nie obierać!). Czosnek posiekać, koperek również. Wszystkie składniki umieścić w misce i zblendować. Jeśli pasta wyjdzie zbyt sucha – dodać odrobinę oliwy lub oleju. Podawać od razu, lub pozostawić na noc w lodówce, by składniki się przegryzły. Potrawa jest idealna jako pasta do kanapek, ale sprawdzi się również jako dodatek do makaronu.

Pasta z bobu i jajek: jak ją przyrządzić?

Dla wielbicieli bobu oraz past jajecznych idealnym rozwiązaniem będzie pasta z bobu i jajek. Wystarczy zaledwie kilka składników, by stworzyć niepowtarzalną pastę kanapkową, która zachwyci zarówno domowników, jak i gości.

Składniki:

  • pół kilograma bobu,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oliwy extra vergine,
  • ząbek czosnku,
  • pęczek szczypiorku,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta kurkumy,
  • sól, pieprz do smaku.

Jajka ugotować na twardo. Bób ugotować w osolonej wodzie, odsączyć, obrać. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajka i sok z cytryny. Zblendować na gładką masę. Doprawić kurkumą, pieprzem i solą, wymieszać. Szczypiorek posiekać i posypać nim pastę.

Zobacz wideo

Pasta z bobu mrożonego: smak lata zimą

Doskonałym pomysłem na zachowanie smaku bobu na cały rok jest pasta z bobu mrożonego. Bób warto zamrozić samodzielnie, jednak można też kupić gotową mrożonkę.

Składniki:

  • pół kilograma bobu mrożonego,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.

Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, obrać. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek i chwilę podsmażyć, następnie dodać wraz z oliwą i sokiem z cytryny do bobu. Zmiksować. Dodać posiekany koperek, sól, pieprz, wymieszać. W przypadku, gdy pasta będzie za gęsta, można dolać odrobinę oliwy z oliwek lub wody.

Pasta z bobu i fety: ekskluzywna pasta kanapkowa

Nieco bardziej wyszukanym pomysłem na przygotowanie bobu jako pasty kanapkowej jest pasta z bobu i fety. Przedstawiamy dwie propozycje: bezmięsną oraz z bekonem.

Pasta z bobu i sera feta z koperkiem – przepis

Składniki:

  • pół kilograma bobu,
  • 150 gramów sera feta,
  • garść posiekanego koperku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz do smaku.

Bób ugotować w osolonej wodzie, odsączyć, obrać. Połączyć z fetą, obranym czosnkiem, oliwą i posiekanym koperkiem. Całość zblendować na gładką masę. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą (uwaga: feta jest sama w sobie słona). Przełożyć do okrągłego naczynia, posypać koperkiem i skropić oliwą.

Pasta z bobu i sera feta z bekonem – przepis

Składniki:

  • pół kilograma bobu,
  • 120 gramów sera feta,
  • pół cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki drobno pokrojonego i przesmażonego bekonu,
  • sól, pieprz do smaku.

Bób ugotować w osolonej wodzie, odsączyć, obrać i włożyć do wysokiego naczynia. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wcisnąć sok z połówki cytryny, zblendować. Dodać pokrojoną w kosteczkę fetę, jogurt grecki oraz skwarki z bekonu, wymieszać łyżką na gładką masę, dodać pieprz i ewentualnie sól do smaku (pamiętajmy, że feta jest słona).

Zobacz też: Obiad na upalne dni? Sałatka z bobu to szybka i pyszna propozycja [PRZEPIS]

Więcej o:
Copyright © Agora SA