Sezon na bób trwa dość krótko, dlatego świetnym pomysłem na wykorzystanie go nie tylko jako przekąski będzie pasta z bobu. Przepisy, które proponujemy, są łatwe w wykonaniu, niezbyt czasochłonne, a pomogą wprowadzić bób również do śniadań i kolacji.
Klasyczna pasta z bobu – przepis
Składniki:
Bób ugotować w osolonej wodzie, odsączyć, obrać. Dodać czosnek, sok z cytryny i olej, zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pasta jest idealna na kanapki oraz grzanki.
Wyrazista pasta z bobu – przepis
Składniki:
Bób ugotować w osolonej wodzie, odsączyć, ewentualnie obrać (można nie obierać!). Czosnek posiekać, koperek również. Wszystkie składniki umieścić w misce i zblendować. Jeśli pasta wyjdzie zbyt sucha – dodać odrobinę oliwy lub oleju. Podawać od razu, lub pozostawić na noc w lodówce, by składniki się przegryzły. Potrawa jest idealna jako pasta do kanapek, ale sprawdzi się również jako dodatek do makaronu.
Dla wielbicieli bobu oraz past jajecznych idealnym rozwiązaniem będzie pasta z bobu i jajek. Wystarczy zaledwie kilka składników, by stworzyć niepowtarzalną pastę kanapkową, która zachwyci zarówno domowników, jak i gości.
Składniki:
Jajka ugotować na twardo. Bób ugotować w osolonej wodzie, odsączyć, obrać. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajka i sok z cytryny. Zblendować na gładką masę. Doprawić kurkumą, pieprzem i solą, wymieszać. Szczypiorek posiekać i posypać nim pastę.
Doskonałym pomysłem na zachowanie smaku bobu na cały rok jest pasta z bobu mrożonego. Bób warto zamrozić samodzielnie, jednak można też kupić gotową mrożonkę.
Składniki:
Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, obrać. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek i chwilę podsmażyć, następnie dodać wraz z oliwą i sokiem z cytryny do bobu. Zmiksować. Dodać posiekany koperek, sól, pieprz, wymieszać. W przypadku, gdy pasta będzie za gęsta, można dolać odrobinę oliwy z oliwek lub wody.
Nieco bardziej wyszukanym pomysłem na przygotowanie bobu jako pasty kanapkowej jest pasta z bobu i fety. Przedstawiamy dwie propozycje: bezmięsną oraz z bekonem.
Pasta z bobu i sera feta z koperkiem – przepis
Składniki:
Bób ugotować w osolonej wodzie, odsączyć, obrać. Połączyć z fetą, obranym czosnkiem, oliwą i posiekanym koperkiem. Całość zblendować na gładką masę. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą (uwaga: feta jest sama w sobie słona). Przełożyć do okrągłego naczynia, posypać koperkiem i skropić oliwą.
Pasta z bobu i sera feta z bekonem – przepis
Składniki:
Bób ugotować w osolonej wodzie, odsączyć, obrać i włożyć do wysokiego naczynia. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wcisnąć sok z połówki cytryny, zblendować. Dodać pokrojoną w kosteczkę fetę, jogurt grecki oraz skwarki z bekonu, wymieszać łyżką na gładką masę, dodać pieprz i ewentualnie sól do smaku (pamiętajmy, że feta jest słona).
Zobacz też: Obiad na upalne dni? Sałatka z bobu to szybka i pyszna propozycja [PRZEPIS]