Kanapki to tradycyjne, polskie śniadanie, które smakuje dzieciom. I wszystko prezentuje się idealnie, dopóki maluchy nie zaczynają ściągać z chleba zdrowych warzyw. Jak przekonać najmłodszych do naturalnego źródła witamin i minerałów? Zawsze warto grać w kolory, kanapka nie może być nudna. Małe ilości różnych warzyw sprawią, że dzieci nie poczują się przytłoczone śniadaniem i będą miały okazję do testowania różnych smaków. Dodatkowo, gdy na kanapce pojawi się kolorowa buzia z marchewki, czy rzodkiewki bardziej zachęcimy dzieci do zjedzenia jej. Jakie kanapki na wiosnę dla dzieci? Co oprócz kolorów?
Kanapki wiosenne dla dzieci. Zdjęcie ilustracyjne Anastasia_Panait/shutterstock.com
Oprócz zmysłu wzroku maluchy są też wyczulone na smak. Dlatego warzywa serwowane dzieciom powinny być świeże i soczyste. Wiosenne kanapki na bazie nowalijek to idealne rozwiązanie, które skutecznie pomoże rozszerzyć dietę malucha o nowe propozycje.
Niby wiemy, co powinno znaleźć się na zdrowej kanapce, ale w sklepie ze względu na dużą ilość bodźców często tracimy zdrowy wątek. Aby tego uniknąć, warto zawczasu przygotować sobie listę nowalijek, które włożymy później do koszyka. Poniżej prezentujemy krótką ściągawkę, gotową odpowiedź na pytanie: ''co do kanapek na wiosnę?''.
Do grupy nowalijek zaliczamy warzywa, które pojawiają się wiosną. Nowalijki szklarniowe można spotkać w sklepach już od marca, warzywa, które rosną w pełnym słońcu na polu, dostępne są od maja. Warzywa sezonowe do kanapek to między innymi:
Zobacz też: Labneh - ser z jogurtu. Idealny na kanapkę i do sernika. Jak to się robi? [PRZEPIS]
Kanapki wiosenne dla dzieci. Zdjęcie ilustracyjne Vladislav Noseek/shutterstock.com