Wiosenne kanapki dla dzieci- jak przekonać najmłodszych do jedzenia warzyw?

Wiosenne kanapki dla dzieci są wyjątkowo zdrowe i pyszne. Szukasz pomysłu na to, aby Twoje dziecko sięgało częściej po warzywa niż słodycze? Sprawdź metody rodziców, które sprawdzą się także w Twoim domu.

Jakie kanapki na wiosnę dla dzieci?- graj w kolory 

Kanapki to tradycyjne, polskie śniadanie, które smakuje dzieciom. I wszystko prezentuje się idealnie, dopóki maluchy nie zaczynają ściągać z chleba zdrowych warzyw. Jak przekonać najmłodszych do naturalnego źródła witamin i minerałów? Zawsze warto grać w kolory, kanapka nie może być nudna. Małe ilości różnych warzyw sprawią, że dzieci nie poczują się przytłoczone śniadaniem i będą miały okazję do testowania różnych smaków. Dodatkowo, gdy na kanapce pojawi się kolorowa buzia z marchewki, czy rzodkiewki bardziej zachęcimy dzieci do zjedzenia jej. Jakie kanapki na wiosnę dla dzieci? Co oprócz kolorów? 

Kanapki wiosenne dla dzieci. Zdjęcie ilustracyjneKanapki wiosenne dla dzieci. Zdjęcie ilustracyjne Anastasia_Panait/shutterstock.com

Wiosenne kanapki na bazie nowalijek 

Oprócz zmysłu wzroku maluchy są też wyczulone na smak. Dlatego warzywa serwowane dzieciom powinny być świeże i soczyste. Wiosenne kanapki na bazie nowalijek to idealne rozwiązanie, które skutecznie pomoże rozszerzyć dietę malucha o nowe propozycje. 

Co do kanapek na wiosnę- lista nowalijek 

Niby wiemy, co powinno znaleźć się na zdrowej kanapce, ale w sklepie ze względu na dużą ilość bodźców często tracimy zdrowy wątek. Aby tego uniknąć, warto zawczasu przygotować sobie listę nowalijek, które włożymy później do koszyka. Poniżej prezentujemy krótką ściągawkę, gotową odpowiedź na pytanie: ''co do kanapek na wiosnę?''.

Zobacz wideo Wegański smalec ze śliwką kalifornijską

Warzywa sezonowe do kanapki- top lista 

Do grupy nowalijek zaliczamy warzywa, które pojawiają się wiosną. Nowalijki szklarniowe można spotkać w sklepach już od marca, warzywa, które rosną w pełnym słońcu na polu, dostępne są od maja. Warzywa sezonowe do kanapek to między innymi: 

  • rzodkiewka- źródło witamin i minerałów, takich jak: A, C, B, a także żelaza. Rzodkiewka znana jest z tego, że pobudza trawienie i wspiera wątrobę. 
  • pomidory- wykazują działanie przeciwutleniające i wzmacniają odporność
  • szczypiorek- źródło witaminy C, która wspiera odporność. Witamina A oraz foliany wspierają układ nerwowy. Szczypiorek to też doskonałe źródło żelaza, magnezu oraz miedzi. 
  • rzeżucha- wspiera metabolizm i wzmacnia apetyt.
  • pietruszka- wykazuje działanie moczopędne i pomaga oczyścić organizm. Poprawia system trawienny. 
  • cebulka dymka- źródło witaminy C i substancji o działaniu bakteriobójczym. To naturalny antybiotyk.  
  • marchewka - to źródło witamin, takich jak: B1, B2, C, D, E, wapń, magnez, fosfor, miedź, potas oraz jod. Młoda marchewka jest też ważnym źródłem antyoksydantów. Marchewka w diecie poprawia stan cery, zapobiega powstawaniu nowotworów i jest dodatkową ochroną przed chorobami serca. 
  • sałata - warzywo bogate w kwas foliowy i błonnik, co oznacza mniejsze wchłanianie cukrów i tłuszczów. Sałata to źródło minerałów, takich jak: żelazo, magnez, potas oraz witamin z grupy B, witaminy C i E. 
  • ogórki - mają działanie moczopędne, usuwają nadmiar wody z organizmu i zmniejszają obrzęki. Działają też przeciwzapalnie.  

Zobacz też: Labneh - ser z jogurtu. Idealny na kanapkę i do sernika. Jak to się robi? [PRZEPIS]

Kanapki wiosenne dla dzieci. Zdjęcie ilustracyjneKanapki wiosenne dla dzieci. Zdjęcie ilustracyjne Vladislav Noseek/shutterstock.com

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.