W przypadku takiej "kanapki" najlepiej sprawdzą się pieczarki o szerokim kapeluszu. W wielu sklepach, szczególnie dyskontach, można kupić odmianę portobello, która idealnie się do tego nadaje. Jest nieco bardziej mięsista od zwykłych pieczarek, a więc zbytnio nie rozmięka.
Składniki na dwie porcje:
Sposób przygotowania:
"Kanapka" z talarków ziemniaczanych to wyjątkowo prosta przekąska. Ziemniaki, ser i szynka to składniki, które bardzo często można znaleźć w domu. Warto więc przygotować takie kanapeczki, gdy nie chcecie wychodzić do sklepu lub kiedy zaskoczą was niespodziewani goście.
Składniki na dwie porcje:
Sposób przygotowania:
Takie kanapki mogą mieć dowolny rozmiar, w zależności od tego, jak pokroicie ziemniaka i jakiej będzie wielkości. Te mniejsze świetnie sprawdzą się na imprezę, większe to dobra propozycja obiadowa. Z uwagi na czas pieczenia lub smażenia, warto zrobić większą liczbę takich kanapek.
"Kanapka" caprese jest kolejną ciekawą odsłoną popularnej włoskiej sałatki. Ułożenie pomidorów i mozzarelli w formę kanapki zdecydowanie odróżnia tę przekąskę od wersji sałatkowej. Dodatkowo to dużo zdrowsza alternatywa dla zwykłej kanapki z pieczywem.
Składniki na dwie porcje:
Sposób przygotowania:
Mozzarellę warto też polać syropem na bazie octu balsamicznego lub po prostu oliwą wymieszaną z tymże octem. Kanapkę można przygotować z większej liczby warstw, ale wtedy będzie ją trudniej jeść.
Zawijana "kanapka" z sałatą i indykiem to wyjątkowa wariacja na temat słynnej amerykańskiej kanapki BLT, czyli bacon, lettuce, tomato (bekon, sałata, pomidor). Pomimo obecności tłustego boczku, to i tak zdecydowanie lżejsza propozycja od klasycznej kanapki, a jaka pyszna!
Składniki na dwie porcje:
Sposób przygotowania:
Podobną wersję przekąski możecie też przygotować w formie roladek. Nasze wideo pokazuje, jak zrobić wyjątkową roladę BLT.
Jabłkowa "kanapka" to jedna z tych słodkich propozycji, obok których nie można przejść obojętnie. Połączenie słodkich i kwaśnych owoców ze słonawym masłem orzechowym czy tahiną z pewnością zrobi wrażenie na was i każdej osobie, która jej spróbuje. A dodatkowo to przecież owoce, a więc samo zdrowie.
Składniki na cztery porcje:
Sposób przygotowania:
Borówki i maliny można zastąpić plasterkami bananów. Połączenie bananów i masła orzechowego będzie smakować idealnie wraz z polewą z płynnego miodu oraz posiekanymi prażonymi orzechami ziemnymi.
Bataty to niby ziemniaki, ale świetnie sprawdzają się nie tylko w daniach na słono, ale także tych na słodko. Warto więc przygotować obie wersje takiej "kanapki" i sprawdzić, która smakuje wam bardziej. A wybór może być naprawdę trudny.
Składniki na cztery porcje:
Wersja na słono:
Wersja na słodko:
Sposób przygotowania:
Zobacz również: