Jak zrobić "kanapki" bez chleba? Oto kilka zaskakujących przepisów na przekąski do szkoły albo na przyjęcie

Pieczarkowa "kanapka" z guacamole
W przypadku takiej "kanapki" najlepiej sprawdzą się pieczarki o szerokim kapeluszu. W wielu sklepach, szczególnie dyskontach, można kupić odmianę portobello, która idealnie się do tego nadaje. Jest nieco bardziej mięsista od zwykłych pieczarek, a więc zbytnio nie rozmięka.
Składniki na dwie porcje:
- 4 pieczarki portobello lub zwykłe o szerokim kapeluszu
- 1 awokado
- sok z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- garść sałaty (na przykład rukoli lub roszponki)
- 2 grube plastry pomidora
- 1 łyżka majonezu najlepiej tego domowej roboty
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
Sposób przygotowania:
- Pieczarki pozbawiamy nóżek, po czym lekko nacieramy je oliwą i posypujemy równomiernie pieprzem. Układamy na kratce do pieczenia (pod spodem warto ustawić zwykłą blachę, aby woda i oliwa na nią skapywały) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 15 minut. Można je również przygotować na patelni grillowej. Na sam koniec doprawiamy je solą, dzięki temu zbytnio nie rozmiękną.
- W międzyczasie przygotowujemy guacamole. Miąższ awokado umieszczamy w misce, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Całość rozgniatamy i łączymy ze sobą za pomocą widelca.
- W miseczce mieszamy majonez ze śmietaną, można go dodatkowo doprawić solą i pieprzem.
- Na dwóch upieczonych pieczarkach rozsmarowujemy po dużej łyżce guacamole, a na niej układamy po plastrze pomidora, garstce sałaty i kleksie sosu śmietanowo-majonezowego. Całość przykrywamy pozostałymi pieczarkami i posypujemy sezamem.

"Kanapka" z talarków ziemniaczanych z rozmarynem
"Kanapka" z talarków ziemniaczanych to wyjątkowo prosta przekąska. Ziemniaki, ser i szynka to składniki, które bardzo często można znaleźć w domu. Warto więc przygotować takie kanapeczki, gdy nie chcecie wychodzić do sklepu lub kiedy zaskoczą was niespodziewani goście.
Składniki na dwie porcje:
- 1 duży ziemniak
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 2 plasterki żółtego sera
- 2 plasterki szynki lub salami
- kilka listków rozmarynu
Sposób przygotowania:
- Na niewielkiej patelni rozgrzewamy olej.
- W międzyczasie obieramy ziemniaka i kroimy go w plastry o grubości około centymetra. Każdy z nich doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
- Talarki układamy na patelni i smażymy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, aż będą miękkie w środku i lekko przysmażone z wierzchu. Można je także upiec w piekarniku w 180 stopniach przez około 30-40 minut. Kilka minut przed zakończeniem smażenia lub pieczenia wierzch talarków posypujemy posiekanymi listkami rozmarynu.
- Na talarkach, które będą się znajdowały na dole kanapki, układamy po plasterku szynki lub salami, a także sera. Całość przykrywamy wierzchnimi talarkami i smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu przez chwilę, tylko do momentu, aż ser się roztopi. Zamiast smażenia, talarkowe kanapki możemy piec w piekarniku przez kilka minut.
Takie kanapki mogą mieć dowolny rozmiar, w zależności od tego, jak pokroicie ziemniaka i jakiej będzie wielkości. Te mniejsze świetnie sprawdzą się na imprezę, większe to dobra propozycja obiadowa. Z uwagi na czas pieczenia lub smażenia, warto zrobić większą liczbę takich kanapek.

"Kanapka" caprese
"Kanapka" caprese jest kolejną ciekawą odsłoną popularnej włoskiej sałatki. Ułożenie pomidorów i mozzarelli w formę kanapki zdecydowanie odróżnia tę przekąskę od wersji sałatkowej. Dodatkowo to dużo zdrowsza alternatywa dla zwykłej kanapki z pieczywem.
Składniki na dwie porcje:
- 1 duży pomidor
- 1/2 kulki sera mozzarella
- kilka liści świeżej bazylii
- oliwa
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Pomidora kroimy na cztery plastry, a połówkę mozzarelli na dwa.
- Na dwóch plastrach pomidora układamy po plasterku mozzarelli, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą oraz pieprzem i posypujemy kilkoma listkami bazylii. Na wierzchu układamy po jednym pozostałym plastrze pomidora.
Mozzarellę warto też polać syropem na bazie octu balsamicznego lub po prostu oliwą wymieszaną z tymże octem. Kanapkę można przygotować z większej liczby warstw, ale wtedy będzie ją trudniej jeść.

Zawijana "kanapka" z sałatą i indykiem
Zawijana "kanapka" z sałatą i indykiem to wyjątkowa wariacja na temat słynnej amerykańskiej kanapki BLT, czyli bacon, lettuce, tomato (bekon, sałata, pomidor). Pomimo obecności tłustego boczku, to i tak zdecydowanie lżejsza propozycja od klasycznej kanapki, a jaka pyszna!
Składniki na dwie porcje:
- 2 spore liście sałaty
- 2 plastry szynki z indyka o grubości ok. 3 mm
- 2 cienkie plastry boczku
- 2 plastry pomidora
- 1/2 awokado
- sok z cytryny
- 1 pełna łyżka majonezu
Sposób przygotowania:
- Boczek smażymy na suchej patelni do momentu, aż się mocno przyrumieni. Następnie wykładamy go na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Sałatę oczyszczamy pod bieżącą zimną wodą i osuszamy.
- Na środku rozsmarowujemy po pół łyżki majonezu, na nim układamy po plastrze szynki, boczku i pomidora, a następnie po kilka plasterków awokado i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Liście zawijamy wokół kanapek. Można je związać długim szczypiorkiem lub spiąć wykałaczką, aby zachowały swój kształt.
Podobną wersję przekąski możecie też przygotować w formie roladek. Nasze wideo pokazuje, jak zrobić wyjątkową roladę BLT.

Owocowa "kanapka" na jabłku
Jabłkowa "kanapka" to jedna z tych słodkich propozycji, obok których nie można przejść obojętnie. Połączenie słodkich i kwaśnych owoców ze słonawym masłem orzechowym czy tahiną z pewnością zrobi wrażenie na was i każdej osobie, która jej spróbuje. A dodatkowo to przecież owoce, a więc samo zdrowie.
Składniki na cztery porcje:
- 1 jabłko ulubionej odmiany
- 4 łyżki masła orzechowego (lub kremu czekoladowego)
- garść borówek lub malin
- opcjonalnie: nieco wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Jabłko myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy, a następnie odkrawamy z góry i dołu po 1 cm. Pozostałą część kroimy na cztery plastry, z każdej z nich wycinamy gniazdo nasienne.
- Plastry smarujemy masłem orzechowym lub kremem czekoladowym, układamy po kilka borówek albo malin i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Borówki i maliny można zastąpić plasterkami bananów. Połączenie bananów i masła orzechowego będzie smakować idealnie wraz z polewą z płynnego miodu oraz posiekanymi prażonymi orzechami ziemnymi.

Batatowa "kanapka" na słodko i na słono
Bataty to niby ziemniaki, ale świetnie sprawdzają się nie tylko w daniach na słono, ale także tych na słodko. Warto więc przygotować obie wersje takiej "kanapki" i sprawdzić, która smakuje wam bardziej. A wybór może być naprawdę trudny.
Składniki na cztery porcje:
- 1 duży batat
- 1 łyżka oliwy do skropienia kanapek na słono
- 1 łyżka oleju kokosowego do skropienia kanapek na słodko
Wersja na słono:
- 2 łyżeczki pesto z bazylii
- 1/2 awokado
- sok z cytryny lub limonki
- kilka listków ulubionych ziół (na przykład bazylii, tymianku lub kolendry)
- 1 łyżka pestek słonecznika
Wersja na słodko:
- 2 łyżki dżemu malinowego
- 1 banan
- 2 łyżki masła orzechowego lub tahiny
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub limonki
- kilka świeżych malin do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Batat przekrawamy wzdłuż na cztery plastry o grubości około 1 centymetra. Dwa pokrywamy równomiernie oliwą z obu stron, a do pozostałych wykorzystujemy olej kokosowy, po czym układamy je na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będą miękkie w środku i lekko przyrumienione z zewnątrz.
- Na słono: na dwóch plastrach batata rozsmarowujemy pesto, na nim układamy plastry awokado i skrapiamy je sokiem z cytrusów. Całość posypujemy pestkami słonecznika (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni) i posiekanymi ziołami.
- Na słodko: na pozostałych batatach rozsmarowujemy dżem malinowy i posypujemy z wierzchu wiórkami kokosowymi. Następnie układamy po kilka plasterków banana, a na każdym z nich po odrobinie masła orzechowego albo tahiny. Całość posypujemy skórką z cytrusów, nasionami chia i cząstkami świeżych malin.
Zobacz również: