Jak przygotować bób? Przepis na genialną pastę z bobu to hit

Bób to jedno z tych warzyw, które wszyscy uwielbiają. Ba, czekają na nie cały rok! Pyszny, lekko twardy, a może w postaci pasty? Doradzamy, jak przygotować bób i prezentujemy przepis na obłędną pastę z bobu.

Jak przygotować bób?

Bób jest bardzo wdzięcznym warzywem. Idealnie sprawdzi się jako przekąska, a także jako dodatek do dań, aż w końcu - w roli głównej. Zanim jednak przygotujemy z nim same pyszności, musimy wiedzieć, jak przygotować bób.

Na początek zagotowujemy wodę. Potrzebujemy trzech litrów na kilogram bobu. Dodajemy łyżkę soli. Ewentualnie można dodać pół łyżeczki cukru. Bób gotujemy około 15-20 minut od momentu zagotowania wody. Wszystko zależy od naszych preferencji, jeśli lubimy bób al dente, gotujemy go krócej, jeśli lubimy miękki, gotujemy kilka minut dłużej.

Jedynie co warto tu zaznaczyć, że im dłużej gotujemy bób, tym więcej wartości odżywczych on traci. Warto więc zachować zdrowy rozsądek i umiar w tym temacie.

Zobacz wideo

Po ugotowaniu bobu należy odstawić bób na 10 minut. Lekko przestudzony bób delikatnie obieramy. Skórka bobu młodego odchodzi szybciej.

Tak przygotowany bób sprawdzi się w wielu przepisach na bób. Kurczak z bobem to tylko jedna z propozycji. A może masz ochotę na pastę z bobu?

Pasta z bobu. Składniki:

  • 250 g bobu
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Bób przepis. Przygotowanie:

Aby przygotować pastę z bobu, musisz ugotować bób. Wykorzystaj nasz powyższy przepis na przyrządzenie bobu. Następnie wystudź go zupełnie i obierz ze skórki. Aby pasta z bobu była idealnie kremowa, należy bób zblendować. Najlepiej robić to dwukrotnie. Najpierw więc zmiksuj sam bób, a potem dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny i oliwę. Blenduj ponownie. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj na grzankach z serem kozim i tymiankiem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA