Sałatka z bobu to szybki sposób na letni obiad. Warto zawczasu ugotować bób. Dobrze zrobić to dzień wcześniej, wieczorem. Dzięki temu nie tylko szybko przygotujemy obiad na upalne dni, lecz także nie będziemy w upale dodatkowo podnosić temperatury w kuchni. Podpowiadamy, jak najlepiej ugotować bób. To ważne, aby nie przegotować bobu i ugotować go tak, aby nie był za twardy, a skórka łatwo odchodziła.
Łuskamy bób. Gdy mamy już gotowy bób, musimy jeszcze ugotować kaszę kuskus. Postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kuskus na dobrą sprawę wystarczy zalać gorącą wodą i zamieszać. Kiedy napęcznieje, jest gotowy. Następnie kroimy w drobną kostkę pomidory, ogórki, rzodkiewki, a także pietruszkę. Wszystko mieszamy - bób, kuskus i warzywa. Przystępujemy do zrobienia dresingu. Oliwę, musztardę i miód blendujemy na gładką masę. Można też roztrzepać mieszaninę widelcem. Sałatkę z bobu zalewamy dresingiem. Próbujemy, jeśli jest potrzeba, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.