Szybki obiad z makaronem? Makaron ze szpinakiem i kurczakiem to pestka [PRZEPIS]

Masz ochotę na szybki obiad z makaronem? Postaw na makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Makaron na obiad to najlepszy sposób na stworzenie zdrowego dania w kilka chwil. Ten przepis nie zajmie ci więcej niż 20 minut, a w smaku nie ma sobie równych. Prosta receptura na zdrowy posiłek z tego, co zawsze masz pod ręką.

Obiad na szybko może być niesamowicie smaczny i aromatyczny. I choć slowfood wydają nam się o wiele zdrowsze od tych fast, w rzeczywistości żaden system kulinarny nie jest zero-jedynkowy. Makaron na obiad to sposób na posiłek, który zrobisz w mgnieniu oka. Oto nasz ulubiony przepis na makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Skorzystaj z produktów, które masz zawsze pod ręką.

Zobacz wideo Włoska klasyka - spaghetti aglio olio e peperoncino

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Szybki obiad z makaronem dla najbardziej zabieganych

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g tartego parmezanu
  • 300 g dowolnego makaronu
  • 500 g szpinaku
  • 150 ml śmietanki kremówki - najlepiej 30 proc.
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: pieprz i sól

Placki z kalafiora. Zdjęcie ilustracyjnePlacki z kalafiora - alternatywa dla placków ziemniaczanych [PRZEPISY]

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Sposób przygotowania:

Przygotowania rozpocznij od dokładnego umycia i oczyszczenia kurczaka. Pokrój go w cienkie paseczki i przypraw pieprzem oraz solą. Na grillową patelnię wlej oliwę z oliwek, rozgrzej tłuszcz i wrzuć mięso. Grillowa patelnia sprawdzi się najlepiej, ale jeśli jej nie posiadasz, możesz spokojnie użyć zwykłej. Kawałki kurczaka smaż przez kilka minut, dopóki nie nabiorą koloru. Gotowe mięso przełóż mi miski.

Na patelnię wylej odrobinę oliwy z oliwek, dodaj posiekany czosnek, a następnie szpinak. Całość smaż przez około dwie minuty, nieustannie mieszając. Do szpinaku dodaj mięso i zalej całość śmietaną. Gotuj przez kilka minut, dopraw do smaku. Makaron ugotuj al dente i dodaj do sosu. Przemieszaj wszystko dokładnie i przetrzymaj na patelni przez kilka chwil. Gotowe danie podawaj w towarzystwie tartego parmezanu.

Aby sos był gęstszy, możesz dodać także około 140 g sera feta. Pamiętaj tylko, że jest on dosyć słony, dlatego kontrola przyprawiania dania będzie musiała być szczególnie czujna. Dla smakoszy proponujemy także dołączyć do składników pomidory suszone. Zamiast oliwy możesz wówczas użyć oleju ze słoika z pomidorami.

Więcej o: