Cukinia to łatwe w przygotowaniu warzywo, które jest dostępne przez cały rok. Jednak teraz jest najtańsze i najsmaczniejsze, dlatego warto częściej po nie sięgać. Z cukinii można przygotować wiele pysznych dań: makaron, leczo, placuszki, a nawet gofry. To warzywo świetnie nadaje się do faszerowania, marynowania i na grilla. Nie zapominajmy jednak, że cukinię można jeść także na surowo. Sprawdzi się doskonale jako dodatek do obiadu. Poznaj szybki i prosty przepis na surówkę z cukinii.
Surówka z cukinii. Składniki
Do przygotowania surówki z cukinii potrzebujesz:
- 1 młoda cukinia
- 2 marchewki
- pół papryki
- 1 łyżka miodu
- pół łyżeczki musztardy
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól, pieprz
Surówka z cukinii - przepis
- Umyj dokładnie cukinię, marchew i paprykę.
- Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach.
- Następnie obierz marchew ze skóry i również zetrzyj na tarce.
- Paprykę pokrój w małe cienkie paseczki i dodaj do startych wcześniej warzyw.
- Wszystkie warzywa posól (koło 1 łyżeczką soli), wymieszaj i odstaw na około 10 minut. Po upływie tego czasu odciśnij warzywa z nadmiaru wody.
- W małym naczyniu wymieszaj miód, musztardę, oliwę oraz ocet jabłkowy. Jeśli chcesz sobie ułatwić zadanie, wszystkie składniki włóż do małego słoiczka, zakręć go i energicznie potrząsaj, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
- Tak powstałą marynatą zalej warzywa, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw sałatkę na jakieś 20 minut, aby smaki się przegryzły.
Dania z cukinii - przepisy. Pyszne i proste w przygotowaniu potrawy
Szukasz przepisów na dania z cukinii? Oto kilka najciekawszych propozycji:
Przepis na ekspresową pizzę? Tej z cukinii jeszcze nie jedliście
Pasztet z cukinii - pyszna alternatywa dla pasztetów z mięsa
Zupa krem z cukinii - przepis nie tylko na sezon
Gofry z cukinii