Pasztet z cukinii - podobnie jak inne pasztety warzywne - staje się coraz popularniejszym danie nie tylko wśród wegetarian i wegan, lecz także wśród osób niebędących na takich dietach. Nic dziwnego - pasztety warzywne są bardzo smaczne i zdrowe, nie muszą zastępować mięsnego produktu, ale funkcjonują jako samodzielna potrawa. Zobaczcie, jak przyrządzić pasztet z cukinii!
Z czym zrobić pasztet z cukinii?
Pasztet z cukinii na pewno będzie pyszny z dodatkiem marchewki. Pasztet z cukinii z marchewką będzie delikatny w smaku nie należy przyprawiać go bardzo wyrazistymi przyprawami. Jeśli szukasz mocniejszych smaków, przygotuj pasztet z cukinii z pieczarkami - jego smak będzie bardziej intensywny.
Pasztet z cukinii - składniki podstawowe:
- 6 szklanek startej cukinii (odsączonej z wody)
- pół szklanki kaszy manny lub bułki tartej
- 2 jajka (w wersji wegańskiej - 6 łyżek aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy: po 3 na każde jedno jajko)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki oleju roślinnego
- tymianek, natka pietruszki
- sól, pieprz
- opcjonalnie żółty ser (ok. 150 g)
Pasztet z cukinii z marchewką:
- 2 szklanki cukinii zamień na 2 szklanki tartej marchewki
Pasztet z cukinii z pieczarkami:
- 2 szklanki cukinii zamień na 150 g pieczarek i dodatkową cebulę
Jak zrobić pasztet z cukinii?
- Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sól i odstaw do odsączenia. Jeśli pominiesz ten krok, będzie w niej za dużo wody i masa będzie zbyt wilgotna. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju.
- W przepisie na pasztet z cukinii z marchewką: dodaj marchew startą na tarce o grubych oczkach.
- W przepisie na pasztet z cukinii z pieczarkami: pieczarki pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Drugą cebulę również pokrój w piórka i zeszklij, dodaj pieczarki, a potem podduś na patelni. Dopraw solą, pieprzem, papryką do smaku.
- W przepisie na pasztet z cukinii z serem żółtym: dodaj ser starty na tarce o grubych oczkach.
- Cukinię połącz z dodatkowymi składnikami, wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj kaszę mannę lub bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Oddziel żółtka od białek, z białek ubij pianę trzepaczką lub robotem kuchennym (jeśli zamiast jajek używasz aquafaby, również ubij ją) i dodaj do masy na pasztet cukiniowy.
- Wymieszaj wszystko z pianą z białek, a następnie dodaj żółtka. Dodaj pół szklanki oleju, posiekaną natkę pietruszki oraz tymianek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Przełóż do aluminiowej lub silikonowej foremki-pasztetówki. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około godzinę.
Pasztet z cukinii - z czym podawać?
Po przestudzeniu podawaj pasztet z cukinii na świeżym pieczywie. Będzie wybornie smakował z ogórkiem kiszonym lub żurawiną - podobnie jak pasztet mięsny.
Z tak przygotowanej masy możesz przyrządzić nie tylko pasztet cukiniowy, lecz także przepyszne pulpeciki cukiniowe lub kotlety do wegetariańskich/wegańskich burgerów! Jeśli natomiast przygotujesz więcej pasztetu, możesz zamrozić go po ostudzeniu - po rozmrożeniu również będzie bardzo smaczny.