Pasztet z cukinii - pyszna alternatywa dla pasztetów z mięsa [PRZEPIS]

Pasztet z cukinii to propozycja dla smakoszy pasztetów warzywnych i dla tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie tej potrawy bez mięsa. Pasztet z cukinii z marchewką, pasztet z cukinii z pieczarkami - sprawdźcie, jak je przyrządzić.

Pasztet z cukinii - podobnie jak inne pasztety warzywne - staje się coraz popularniejszym danie nie tylko wśród wegetarian i wegan, lecz także wśród osób niebędących na takich dietach. Nic dziwnego - pasztety warzywne są bardzo smaczne i zdrowe, nie muszą zastępować mięsnego produktu, ale funkcjonują jako samodzielna potrawa. Zobaczcie, jak przyrządzić pasztet z cukinii!

Z czym zrobić pasztet z cukinii?

Pasztet z cukinii na pewno będzie pyszny z dodatkiem marchewki. Pasztet z cukinii z marchewką będzie delikatny w smaku nie należy przyprawiać go bardzo wyrazistymi przyprawami. Jeśli szukasz mocniejszych smaków, przygotuj pasztet z cukinii z pieczarkami - jego smak będzie bardziej intensywny.

Pasztet z cukinii - składniki podstawowe:

  • 6 szklanek startej cukinii (odsączonej z wody)
  • pół szklanki kaszy manny lub bułki tartej
  • 2 jajka (w wersji wegańskiej - 6 łyżek aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy: po 3 na każde jedno jajko)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • tymianek, natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie żółty ser (ok. 150 g)

Pasztet z cukinii z marchewką:

  • 2 szklanki cukinii zamień na 2 szklanki tartej marchewki

Pasztet z cukinii z pieczarkami:

  • 2 szklanki cukinii zamień na 150 g pieczarek i dodatkową cebulę

Jak zrobić pasztet z cukinii?

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sól i odstaw do odsączenia. Jeśli pominiesz ten krok, będzie w niej za dużo wody i masa będzie zbyt wilgotna. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju.
  2. W przepisie na pasztet z cukinii z marchewką: dodaj marchew startą na tarce o grubych oczkach.
  3. W przepisie na pasztet z cukinii z pieczarkami: pieczarki pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Drugą cebulę również pokrój w piórka i zeszklij, dodaj pieczarki, a potem podduś na patelni. Dopraw solą, pieprzem, papryką do smaku.
  4. W przepisie na pasztet z cukinii z serem żółtym: dodaj ser starty na tarce o grubych oczkach.
  5. Cukinię połącz z dodatkowymi składnikami, wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj kaszę mannę lub bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Oddziel żółtka od białek, z białek ubij pianę trzepaczką lub robotem kuchennym (jeśli zamiast jajek używasz aquafaby, również ubij ją) i dodaj do masy na pasztet cukiniowy.
  7. Wymieszaj wszystko z pianą z białek, a następnie dodaj żółtka. Dodaj pół szklanki oleju, posiekaną natkę pietruszki oraz tymianek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Przełóż do aluminiowej lub silikonowej foremki-pasztetówki. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około godzinę.

Pasztet z cukinii - z czym podawać?

Po przestudzeniu podawaj pasztet z cukinii na świeżym pieczywie. Będzie wybornie smakował z ogórkiem kiszonym lub żurawiną - podobnie jak pasztet mięsny.

Z tak przygotowanej masy możesz przyrządzić nie tylko pasztet cukiniowy, lecz także przepyszne pulpeciki cukiniowe lub kotlety do wegetariańskich/wegańskich burgerów! Jeśli natomiast przygotujesz więcej pasztetu, możesz zamrozić go po ostudzeniu - po rozmrożeniu również będzie bardzo smaczny.

Więcej o:
Copyright © Agora SA