Makaron z cukinią do świetny pomysł na danie obiadowe lub kolację. Niewielka ilość składników czyni to je łatwym i szybkim w przygotowaniu. Do tego dania możemy wybrać swój ulubiony rodzaj makaronu, choć polecamy najbardziej makaron typu penne, fusilli lub farfalle (czyli pióra, świderki lub kokardki). Można przygotować go zarówno z samą cukinią, jak i z sosem na bazie cukinii (ponoć makaronem w ostatniej wersji zajada się m.in. wybranka brytyjskiego księcia Harrego - Meghan Markle).
Cukinie można przyrządzić w wersji łagodnej lub na ostro. Świetnie pasuje do niej ostra papryka chili lub pieprz cayenne. Można do niej dodać również odrobinę słodszych przypraw, takich jak kurkuma czy curry. Żeby danie nie wydawało nam się mało pożywne, możemy dodać do niego mięso. Do cukinii świetnie pasuje zarówno delikatne mięso drobiowe, jak i łosoś wędzony.
Cukinia świetnie sprawdza się również w sosie pomidorowym. Wtedy zamiast śmietany dodajemy na patelnie pomidory pelati. Wszystko razem dusimy aż odparuje znaczna część wody z pomidorów. Całość możemy uzupełnić czarnymi oliwkami i świeżą bazylią. Gdybyśmy chcieli dodać kurczaka do cukinii, to powinniśmy go dodać chwilę przed dodaniem śmietany. Wtedy wszystkie składniki dobrze się nam podsmażą i przenikną aromatami. Podobnie postępujemy również w przypadku wędzonego łososia. Podsmażamy całość przez parę minut i możemy dodać makaron.
To łatwe uniwersalne danie ma wiele wariantów. Każdy z nich zapewni nam doskonałą ucztę. Ten przepis pozwala wam na przyrządzenie pysznego makaronu z cukinią i kilkoma dodatkami. Zawsze możecie rozwinąć ten przepis o swój ulubiony składnik. Zachęcamy was do eksperymentowania!