cukinia
-
Do surówki dodałam składnik, który zwykle dodaje się do ciast. Moja mama była w szoku, jakie to smaczne
Dietetycy twierdzą, że do każdego posiłku powinniśmy spożywać porcję warzyw i owoców. Jak jednak przemycić takie ilości zieleniny do codziennej diety? Jednym z dobrych pomysłów jest przygotowanie zdrowej i smakowitej surówki. Ta z marchewką to hit...
-
Odkryłam, jak zrobić smaczniejsze placki z cukinii, a ta porada jest bezcenna. Potrzebujesz tego składnika
Placki z cukinii to nieco mniej popularna wersja tych zrobionych z ziemniaków. Robi się je równie szybko i mają charakterystyczny smak. By trochę go zmienić, dodałam do masy pewien składnik. Podkręca aromat, a placki dużo dzięki temu zyskują. Nie...
-
Aromatyczny i sycący krem z cukinii. Przepis na leniwy, jesienny obiad. Zjedz z grzankami lub prażoną cebulką
Szukasz pomysłu na prosty i zdrowy obiad? Najsmaczniejszą propozycją jest niewątpliwie krem z cukinii. Przepis na tę aromatyczną zupę jest banalnie prosty, wykorzystuje sezonowe warzywa i smakuje obłędnie z dodatkiem chrupiących grzanek. Tym obiad...
-
Dodaj 3 łyżki tej przyprawy i ciesz się najlepszymi faszerowanymi cukiniami pod słońcem. Ten smak deklasuje konkurencję
Faszerowane warzywa to już klasyka. Dobrym nadzieniem można napełnić paprykę, bakłażana, czy też cukinię. Standardowa wersja z mięsem mielonym mogła się jednak wielu osobom już przejeść. Warto urozmaicić farsz i tchnąć w potrawę nowe życie. Z...
-
Do cukinii wbij jajko i zblenduj. Tak smacznych placków jeszcze nie jadłaś
Jesień to sezon nie tylko na dynie i śliwki, ale również na lubianą przez wszystkich cukinię. Można z niej zrobić znakomity i wegetariański pasztet, najróżniejsze przetwory, a nawet słodki dżem. Tym razem postaw jednak na klasykę i przygotuj...
-
Placki z cukinii bez mąki? Pszenny składnik łatwo zastąpisz innym produktem. Podawaj je z ulubionym sosem lub jedz na sucho
Ten Nie da się ukryć, że koniec lata to czas cukiniowego szału. Gospodynie przygotowują cukinie w occie, w orientalnej zalewie lub chrupiącej panierce. Tymczasem tradycyjne placki schodzą na dalszy plan, a to wielka szkoda. To pyszne i sycące dani...
-
Placuszki cukiniowe to lekka, smaczna i zdrowa przekąska. Z tymi dodatkami to istny majstersztyk
Placki z cukinii to pyszna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, więc świetnie sprawdzą się na szybki i prosty obiad lub przekąskę do pracy czy na uczelnię....
-
Warzywne leczo robione "na oko" smakuje najlepiej. Ale zrobimy wyjątek i trochę wam podpowiemy
Warzywne leczo do słoików to doskonała propozycja na zamknięcie smaku lata. Później tylko wystarczy je podgrzać, by obiad był gotowy do podania błyskawicznie. Takie leczo najlepiej smakuje robione "na oko", ale podpowiemy, jakie proporcje będą...
-
Faszerowana cukinia, czyli banalny sposób na kolorowy i smaczny obiad. Wystarczy kilka składników
Jeśli do domowego menu wkradła się nuda, postaw na faszerowaną cukinię. Sezonowe warzywo w tym wydaniu nie ma sobie równych - wszystko to za sprawą obłędnego nadzienia z warzyw i serowej pierzynce, która doskonale dopełni całość. Jest smacznie,...
-
Przepis na "polskie leczo". Nie zadowoli Makłowicza, jednak smakuje obłędnie. Wszystko za sprawą dodatków
Nie ma lepszej pory roku na leczo niż jesień. Kultowe danie, które często gości w polskich domach doda energii, rozgrzeje i zaspokoi głód na długo. Co prawda przygotowane strawy w tej wersji nie spotka się z sympatią Roberta Makłowicza, jednak z...
-
Królowa sałatek w nowej odsłonie. Każdy mówi, że jest jeszcze smaczniejsza
-
Przekąska tak pyszna, że zniknie w minutę. Jest idealna na imprezę
-
Najpiękniejsze jarmarki w Europie, zimowe ogrody i wyjątkowe prezenty. 4 powody, by zimą odwiedzić SaksonięMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Tak naleśniki robi Ania Starmach. Ten kremowy składnik jest obowiązkowy
-
Makowiec w kratkę, który wygląda, ale i smakuje. Oto sposób Ewy Wachwoicz
- Zapiekanka gyros z patelni, czyli przepis na szybki, prosty i smaczny obiad
- Lepszych uszek nie robi nawet babcia. Przepis Magdy Gessler nigdy nie zawodzi
- Piernikowa krajanka jest pyszna. Ciasta teściowej mogą się schować
- Zupa, która nigdy się nie znudzi. Babcia zawsze używała tego mięsa
- Pamiętasz jeszcze, co jadło się w PRL-u? Jeśli tak, spróbuj mieć 9/9 w tym QUIZIE!
-
Tradycyjne placki ziemniaczane cię nudzą? Wystarczy zetrzeć sezonowe warzywo, by poznać obłędny smak
Placki ziemniaczane to prawdziwy rarytas w domowym menu. Kultowe, tanie oraz ekonomiczne danie królują zazwyczaj w klasycznej wersji. Warto jednak nieco zaszaleć tej jesieni i dodać do masy nieco świeżości i witamin. W tej roli świetnie sprawdzi s...
-
Dżem z cukinii: odkryj nowe smaki, które rozgoszczą się na stałe na Twoim stole
Dżem z cukinii to zaskakująco łatwy i smakowity przepis, którym możesz zaskoczyć rodzinę i przyjaciół. W świecie kulinarnych eksperymentów czasami najlepsze smaki skrywają się w najmniej oczekiwanych miejscach. Cukinia, zwykle kojarzona z wytrawny...
-
Sałatka z cukinii na zimę: sprawdzony sposób na zachowanie letnich smaków
Sałatka z cukinii na zimę to doskonały pomysł na wykorzystanie obfitości tego aromatycznego warzywa i cieszenie się jego świeżością nawet w chłodniejsze dni. Przygotowana z starannie wyselekcjonowanych składników, zachowa walory odżywcze oraz...
-
Pasztet z cukinii według receptury siostry Anastazji. W tej wersji będzie wilgotny i lekko pikantny
Pasztet z cukinii? Siostra Anastazja robiła go często. Ten przepis jest tak prosty, że wyjdzie nawet największym amatorom. Przy okazji to dobry sposób, by przemycić więcej warzyw do codziennej diety. Biegnij na rynek i kup cukinie, póki są tanie....
-
Taką cukinią wygralibyście konkurs kulinarny. Inne przepisy mogą się jej kłaniać
Cukinia, choć zawiera w sobie sporo wody, jest warzywem, które gdy zostanie dobrze przyrządzone, może wymieść konkurencję. Odpowiednio dobrane składniki sprawiają, że dania z cukinią wyrastają na obiadowych liderów. Czasem potrzeba do tego nieco...
-
Cukinia marynowana na zimę - przepis. Gdy tylko otworzysz słoik, jego zawartość zniknie w mgnieniu oka
Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Na lokalnych targach i małych ryneczkach można kupić ją naprawdę za grosze. Warto więc z tego korzystać, ponieważ cukinia marynowana to świetna przekąska na zimę. Jak ją zrobić i czego potrzebujemy, by cieszyć si...
-
Cukinia po meksykańsku to idealny przepis na przetwory. Raz zrobisz i już nie sięgniesz po inną wersję
Cukinia po meksykańsku to doskonały pomysł na marynatę na zimę. Sezonowe warzywo w tym anturażu smakuje wyśmienicie i idealnie zasili spiżarnie. Przepis jest prosty, nadaje się do obiadów, przekąsek, tapasów i sałatek.
-
Kopytka bez ziemniaków? To żaden wymysł, a kulinarne dzieło sztuki. Wystarczy to zielone warzywo
Tradycyjne kopytka robi się z ziemniaków, podobnie jak wiele innych klusek. Mączyste bulwy używane są do podobnych wyrobów od setek lat, jednak okazuje się, że wcale nie są obowiązkowym składnikiem. Ziemniaki zastąp cukinią i zaskocz wszystkich...
-
Musztarda z tego warzywa staje się totalnym hitem. Wszyscy robili z niego keczup, a nikt nie wpadł na to
Musztarda to świetny dodatek do mięs i warzyw. Doskonale sprawdza się jako składnik marynaty, ale też jako dodatek, który podkręca smak przygotowanych już produktów. W sklepach jest do wyboru wiele musztard, jednak taką można zrobić wyłącznie w...
-
Surówka z cukinią, czosnkiem i serem feta. Dodaj te przyprawy, a obłędnie urozmaicisz obiad
Choć surowa cukinia niekoniecznie stanowi przekąskę smaczną dla każdego, to już w połączeniu z innymi składnikami robi istną furorę. Czosnek, ser feta i aromatyczne przyprawy podbijają smak cukinii i sprawiają, że nachodzi nas ochota na dokładkę....
-
Faszerowana cukinia w tej wersji zachwyci podniebienie. Wszystko za sprawą aromatycznego farszu
Latem przepisów na lekkie, warzywne obiady nie brakuje, jednak jeden to prawdziwa perełka! Mowa tu o faszerowanej cukinii, czyli znakomitym daniu bez grama mięsa. Zielony rarytas wystarczy hojnie wypełnić obłędnym farszem na bazie kaszy i kilku...
-
Błyskawiczne placki z cukinii według przepisu Ewy Wachowicz. Są o niebo lepsze niż ziemniaczane
Placki z cukinii to pyszna alternatywa dla tych wykonywanych z ziemniaków. W środku są miękkie i delikatne, a za zewnątrz złociste i chrupiące. Podane z dodatkami stanowią świetny pomysł na lekki i pożywny obiad. Sprawdź, jak przygotowuje je guru...
-
Zapiekanka z cukinii to wegetariański zamiennik klasycznej lasagne. Obejdzie się bez dodatku makaronu
Jeśli szukasz przepisu na obłędny obiad bez mięsa, zapiekanka z cukinii powinna sprawdzić się doskonale. To oryginalny zamiennik włoskie lasagne, tu jednak w składnie na próżno szukać mięsa czy makaronu. Jest za to solidna porcja sezonowych warzyw...
-
Prosty, smaczny i zdrowy bigos z cukinii. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnej wersji z kapustą
Bigos z cukinii to ciekawa alternatywa dla kapuścianej klasyki. Lekkie, zielone warzywo da charakterystyczny posmak, szczególnie w anturażu pomidorów i świeżych ziół. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, szybkie no i zaspokaja nawet największ...
-
Zapach tego dania rozchodzi się po całym domu. Znany kucharz pokazał, jak zrobić potrawę, której nikt nie zapomni
Kuchnie świata bogate są w oryginalne połączenia i to właśnie one mogą nas często zaskoczyć. Łączą w sobie ciekawe składniki, które nam nawet nie przyszłyby do głowy. Takim przykładem jest ta potrawa z Włoch. Jej baza wykonana jest z nieoczywisteg...
-
Zapomnij o kopytkach z ziemniaków. Te warzywo jest o wiele lepsze i nada im piękny kolor
Kopytka z ziemniaków to tradycyjny i pyszny przepis. Warto jednak czasem poeksperymentować. Jeśli masz w domu to warzywo, nie zwlekaj dłużej. Kopytka z niego wykonane nie tylko obłędnie wyglądają, ale i wspaniale smakują.
-
Cukinia po cygańsku to przepis na aromatyczne warzywa w słodko-kwaśnym sosie. Świetna do mięs i sosów
Przygotowywanie przetworów to już w wielu domach tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Cukinia po cygańsku to jednak dla wielu nowość, o której wcześniej nie miało pojęcia. Tymczasem to obłędny przepis na zamknięcie lata w słoikach w...
-
Zupa z cukinii to mistrzowski przepis na obiad. Sekretem smaku jest odpowiednie pokrojenie warzyw
Przepis na zupę z cukinii to połączenie sezonowych warzyw z domowym, rozgrzewającym bulionem. Jest szybko, smacznie i zdrowo, a to wszystko bez kilku godzin spędzonych w kuchni! Sekretem idealnego efektu jest jednak odpowiednie pokrojenie warzyw -...
-
Prosty pomysł na szybki obiad z piekarnika. Te składniki będą kluczem do wyśmienitego smaku
Sezon na cukinię i pomidory to idealny moment na przyrządzenie wyśmienitego dania z piekarnika. Jego przygotowanie nie jest trudne, a smak zachwyci każdego. Co zrobić, aby zapiekanka miała doskonały smak?
-
Takie kotlety są wege i mają wyśmienity smak. Zrobisz je w mgnieniu oka. Jeden składnik jest kluczowy
Sezon na cukinię to idealna pora na przygotowanie wegetariańskich kotletów. Są lekkie, pełne smaku i świetnie komponują się z różnymi dodatkami. Ich przygotowanie nie jest bardzo trudne. Wystarczy połączyć wszystkie składniki.
-
To ciasto czekoladowe ma niesamowity smak i delikatną konsystencję. Jeden składnik zbija z pantałyku
Jak przyrządzić czekoladowe ciasto, którego smak sprawi, że zniknie w mgnieniu oka? Oprócz kakao, cukru, jajek i mąki przyda się pewien niecodzienny składnik. Podajemy oryginalną recepturę na wyjątkowo smaczny deser.
-
Przecier z dodatkiem cukinii. Wyśmienity sos, który smakuje o niebo lepiej niż klasyczna wersja
Wśród domowych przetworów nie brakuje kolorowych sałatek, kiszonek, dżemów i owocowych akcentów. W tym sezonie warto postawić także na niebanalny przecier z dodatkiem cukinii, który jest o niebo lepszy od znanej nam klasyki! Taki duet świetnie...
-
Te trzy fikuśne sałatki do słoików, zrobisz w mgnieniu oka. Zamknięte smaki lata wypadają wybornie
Domowej roboty przetwory wypadają mistrzowsko i bezkonkurencyjnie, szczególnie w porównaniu ze sklepowymi produktami. W spiżarni nie może jednak zabraknąć kilku fikuśnych sałatek w słoikach na zimę, które pozwolą wrócić do smaków lata i zadbać o...
-
Te kotlety wyglądają jak klasyczne mielone, ale przygotujesz je z tartej cukinii. To hit tego sezonu
Wśród sezonowych dań nie może zabraknąć obłędnie chrupiących kotlecików z tarte cukinii! Ten banalnie prosty i jednocześnie wybornie smaczny pomysł na obiad, sprawdzi się, gdy brakuje nam czasu lub mamy ochotę na warzywną alternatywę schabowych!...
-
Lekkie i chrupiące placuszki z cukinii bez smażenia. Dodaj do nich jeszcze jeden składnik, który maksymalnie podkręci smak
Cukiniowy szał właśnie się zaczął. Na straganach pojawia się coraz więcej sezonowych warzyw, a gospodynie stają na głowie wymyślając nowe przepisy. Ta receptura na placki, choć nie odkrywa niczego nowego, różni się od tradycyjnego przepisu znacząc...
-
Domowe przetwory na zimę - pomysły na pyszną cukinię, gruszki i ogórki do słoików
Przetwory na zimę stanowią doskonały sposób na zachowanie świeżości i smaku sezonowych produktów przez długie miesiące. Domowe metody konserwacji żywności, takie jak kiszenie, marynowanie, dżemy czy suszenie, umożliwiają cieszenie się ulubionymi...
-
Łatwy i tani pomysł na obiad. Cukinia w tym wydaniu smakuje nieziemsko, a przyda się ser
Cukinia to warzywo, które można przerabiać na setki sposobów. Dziś jednak nie będziemy kombinować i pokażemy wam przepis na kotleciki, czy też paluszki z cukinii, które są banalne i szybkie w wykonaniu, a smakiem biją wszelkie placki i inne cuda....
-
Placki z cukinii to przepis na smaczny i lekki obiad idealny na lato. Tak podane skradną serce każdego
Lekkie obiady przygotowane w ekspresowym tempie to latem prawdziwy skarb. Szczególnie ceni się te, z dodatkiem sezonowych dóbr, jak np. ziemniaki, kapusta i masa świeżych ziół. Przepis na placki z cukinii to absolutny numer jeden - są smaczne,...
-
Pasztet z cukinii smakuje bajkowo. Ale bez obaw, wcale nie przypomina zielonego ogra
Pasztet z cukinii - dla wielu może brzmieć absurdalnie, ale jest naprawdę pyszny. Choć podstawą jest cukinia, to bukiet innych warzyw sprawia, że smakuje obłędnie. Nie wolno też zapominać o przyprawach. I choć może wydawać się tego dużo, to z nasz...
-
Kotlety z cukinii w różnych wydaniach. Zainspiruj się i stwórz dania pełne smaków i kolorów!
Kotlety z cukinii charakteryzują się dużą soczystością. Cukinię można z powodzeniem łączyć z wieloma dodatkami. Ponadto możemy wykonać z niej praktycznie wszystko. Poczynając od dżemów, a kończąc na kotletach.