Placki z cukinii. Szybki przepis na aromatyczny obiad, który przekona każdego niejadka

Szukasz przepisu na szybki obiad dla dziecka? Ten przepis na placki z cukinii to propozycja zarówno na danie główne, jak i na podwieczorek. Prosta receptura, która przekona do siebie nawet największych niejadków. Smacznie, prosto i niesamowicie aromatycznie.

Sezon na cukinie trwa, a to oznacza, że czas na wymyślanie nowych przesmacznych dań z nimi w roli głównej. Dziś przychodzimy do was z przepisem niebanalnym, ale prostym, nadającym się idealnie zarówno jako element dania głównego, jak i jako szybki podwieczorek. Placki z cukinii stały się jednym z ulubionych przysmaków wszystkich niejadków. Jak je wykonać?

Zobacz wideo

Placki z cukinii przepis. Jak zrobić prosty, smaczny i niesamowicie aromatyczny obiad na szybko?

Placki z cukinii. Składniki:

  • 400 g cukinii
  • 2 średnie jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 średni ząbek czosnku
  • garść szczypiorki, najlepiej cienkiego
  • przyprawy: pieprz, cukier, sól
  • olej do smażenia

Placki z cukinii. Sposób przygotowania:

Zacznij od dokładnego umycia cukinii. Odetnij jej końce, ale nie musisz obierać ze skórki – chyba że jest już twarda. Jeśli mamy do dyspozycji młodą cukinię, nie musimy także usuwać gniazda nasiennego, w przypadku starszej, niezbędne będzie wydrążenie. Pamiętaj jednak, że powinnaś ją po tym zważyć, bo do przepisu będzie potrzebne minimum 350 g. Następnie zetrzyj cukinię na małych lub średnich oczkach. Starte warzywo będzie mokre, ale nie musimy go odsączać, jeśli masa nie będzie pływała w wodzie.

Do miski z cukinią wbijamy jajko, przepuszczony przez praskę czosnek i posiekany na małe kawałki szczypiorek. (Zamiast szczypiorku możesz użyć drobno posiekaną dymkę lub zwykłą cebulę). Następnie dodaj także cztery łyżki mąki, łyżkę śmietany oraz solidną szczyptę pieprzu, cukru i 1/3 łyżeczki soli. Aby placki były "lżejsze", możesz, zamiast śmietany, dodać jogurt naturalny lub dwie łyżki mleka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Leczo ze zgrillowanych warzyw i mięsLeczo do słoików na zimę to sposób na zatrzymanie lata. Jak zrobić leczo na szybko?

Na dobrze rozgrzanej patelni układaj po łyżce masy. Jeden placek to jedna czubata łyżka. Rozprowadzaj masę, tworząc okrągłego placka o średnicy ok. 8 cm. Smaż z każdej strony od 2 do 4 minut. Placki powinny się lekko rumienić. Przed nałożeniem kolejnych porcji mieszaj masę. Jeśli placuszki wyjdą zbyt tłuste, układaj je po usmażeniu na ręczniku papierowym.

Więcej o: