Sezon na cukinie trwa, a to oznacza, że czas na wymyślanie nowych przesmacznych dań z nimi w roli głównej. Dziś przychodzimy do was z przepisem niebanalnym, ale prostym, nadającym się idealnie zarówno jako element dania głównego, jak i jako szybki podwieczorek. Placki z cukinii stały się jednym z ulubionych przysmaków wszystkich niejadków. Jak je wykonać?
Placki z cukinii. Składniki:
Placki z cukinii. Sposób przygotowania:
Zacznij od dokładnego umycia cukinii. Odetnij jej końce, ale nie musisz obierać ze skórki – chyba że jest już twarda. Jeśli mamy do dyspozycji młodą cukinię, nie musimy także usuwać gniazda nasiennego, w przypadku starszej, niezbędne będzie wydrążenie. Pamiętaj jednak, że powinnaś ją po tym zważyć, bo do przepisu będzie potrzebne minimum 350 g. Następnie zetrzyj cukinię na małych lub średnich oczkach. Starte warzywo będzie mokre, ale nie musimy go odsączać, jeśli masa nie będzie pływała w wodzie.
Do miski z cukinią wbijamy jajko, przepuszczony przez praskę czosnek i posiekany na małe kawałki szczypiorek. (Zamiast szczypiorku możesz użyć drobno posiekaną dymkę lub zwykłą cebulę). Następnie dodaj także cztery łyżki mąki, łyżkę śmietany oraz solidną szczyptę pieprzu, cukru i 1/3 łyżeczki soli. Aby placki były "lżejsze", możesz, zamiast śmietany, dodać jogurt naturalny lub dwie łyżki mleka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Na dobrze rozgrzanej patelni układaj po łyżce masy. Jeden placek to jedna czubata łyżka. Rozprowadzaj masę, tworząc okrągłego placka o średnicy ok. 8 cm. Smaż z każdej strony od 2 do 4 minut. Placki powinny się lekko rumienić. Przed nałożeniem kolejnych porcji mieszaj masę. Jeśli placuszki wyjdą zbyt tłuste, układaj je po usmażeniu na ręczniku papierowym.