• Link został skopiowany

Fasolka szparagowa na zimę - bo przetwory to nie tylko ogórki. Jak się za nią zabrać? [PRZEPIS]

Uwielbiasz fasolkę szparagową? My też! Zatem bierzmy się do pracy i przygotujmy fasolkę szparagową na zimę. Mamy dobrą wiadomość - fasolka szparagowa kcal ma naprawdę niewiele!
Fasolka szparagowa na zimę
fot. shutterstock.com

Fasolka szparagowa kcal 

Na początek dobra wiadomość na zachętę do gotowania. Fasolka szparagowa ma niewiele kalorii! To świetny dodatek do dań obiadowych, a także przekąską w ciągu dnia. Ile kcal ma fasolka szparagowa? W 100 g, czyli tyle, co w dużej garści, fasolki szparagowej jest 31 kcal. Mało, prawda? Bierzmy się więc do przygotowania fasolki szparagowej na zimę.

Fasolka szparagowa na zimę

Fasolka szparagowa na zimę. Składniki:

  • 5 kg fasoli szparagowej,
  • czosnek,
  • woda,
  • cukier,
  • sól.

Fasolka szparagowa na zimę. Przygotowanie:

Zanim zaczniemy przygotowywać fasolkę szparagową na zimę, musimy podkreślić, że przetwory z fasolki wymagają podwójnej pasteryzacji. Należy to robić w dużym odstępie czasu. To zapobiega rozwojowi przetrwalnikowych bakterii i grzybów. Więcej o pasteryzacji dowiesz się tu:

Fasolkę szparagową na zimę oczywiście myjemy solidnie, odcinamy końcówki strączków i wkładamy do dużego garnka. Warzywo zalewamy zimną wodą. Woda musi przykryć całą fasolkę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5-10 minut. Odcedzamy fasolkę i studzimy.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa - pyszna, zdrowa, ale... bywa trująca!

Układamy fasolkę w słoikach bardzo gęsto, najlepiej pionowo. Do każdego słoika wsypujemy: łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli i jeden ząbek czosnku w całości. Zalewamy słoiki zimną wodą. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do garnka. Zalewamy wszystko wodą. Powinna sięgać 2/3 słoika. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy będzie się już wszystko solidnie gotowało, przykręcamy gaz i zostawiamy garnek na ogniu. Gotujemy słoiki przez godzinę. Gorące wyjmujemy po tym czasie i odstawiamy do wystudzenia na 36 godzin. Po tym czasie należy słoiki wstawić ponownie do zimnej wody i powtórzyć cały proces. Studzimy ponownie fasolkę szparagową na zimę i tak przygotowane słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu. Fasolka szparagowa na zimę będzie smaczna nawet przez rok!

Więcej o: