Fasolka szparagowa na zimę - bo przetwory to nie tylko ogórki. Jak się za nią zabrać? [PRZEPIS]

Uwielbiasz fasolkę szparagową? My też! Zatem bierzmy się do pracy i przygotujmy fasolkę szparagową na zimę. Mamy dobrą wiadomość - fasolka szparagowa kcal ma naprawdę niewiele!

Fasolka szparagowa kcal 

Na początek dobra wiadomość na zachętę do gotowania. Fasolka szparagowa ma niewiele kalorii! To świetny dodatek do dań obiadowych, a także przekąską w ciągu dnia. Ile kcal ma fasolka szparagowa? W 100 g, czyli tyle, co w dużej garści, fasolki szparagowej jest 31 kcal. Mało, prawda? Bierzmy się więc do przygotowania fasolki szparagowej na zimę.

Fasolka szparagowa na zimę

Fasolka szparagowa na zimę. Składniki:

  • 5 kg fasoli szparagowej,
  • czosnek,
  • woda,
  • cukier,
  • sól.

Fasolka szparagowa na zimę. Przygotowanie:

Zanim zaczniemy przygotowywać fasolkę szparagową na zimę, musimy podkreślić, że przetwory z fasolki wymagają podwójnej pasteryzacji. Należy to robić w dużym odstępie czasu. To zapobiega rozwojowi przetrwalnikowych bakterii i grzybów. Więcej o pasteryzacji dowiesz się tu:

Fasolkę szparagową na zimę oczywiście myjemy solidnie, odcinamy końcówki strączków i wkładamy do dużego garnka. Warzywo zalewamy zimną wodą. Woda musi przykryć całą fasolkę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5-10 minut. Odcedzamy fasolkę i studzimy.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa - pyszna, zdrowa, ale... bywa trująca!

Układamy fasolkę w słoikach bardzo gęsto, najlepiej pionowo. Do każdego słoika wsypujemy: łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli i jeden ząbek czosnku w całości. Zalewamy słoiki zimną wodą. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do garnka. Zalewamy wszystko wodą. Powinna sięgać 2/3 słoika. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy będzie się już wszystko solidnie gotowało, przykręcamy gaz i zostawiamy garnek na ogniu. Gotujemy słoiki przez godzinę. Gorące wyjmujemy po tym czasie i odstawiamy do wystudzenia na 36 godzin. Po tym czasie należy słoiki wstawić ponownie do zimnej wody i powtórzyć cały proces. Studzimy ponownie fasolkę szparagową na zimę i tak przygotowane słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu. Fasolka szparagowa na zimę będzie smaczna nawet przez rok!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.