Na początek dobra wiadomość na zachętę do gotowania. Fasolka szparagowa ma niewiele kalorii! To świetny dodatek do dań obiadowych, a także przekąską w ciągu dnia. Ile kcal ma fasolka szparagowa? W 100 g, czyli tyle, co w dużej garści, fasolki szparagowej jest 31 kcal. Mało, prawda? Bierzmy się więc do przygotowania fasolki szparagowej na zimę.
Zanim zaczniemy przygotowywać fasolkę szparagową na zimę, musimy podkreślić, że przetwory z fasolki wymagają podwójnej pasteryzacji. Należy to robić w dużym odstępie czasu. To zapobiega rozwojowi przetrwalnikowych bakterii i grzybów. Więcej o pasteryzacji dowiesz się tu:
Fasolkę szparagową na zimę oczywiście myjemy solidnie, odcinamy końcówki strączków i wkładamy do dużego garnka. Warzywo zalewamy zimną wodą. Woda musi przykryć całą fasolkę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5-10 minut. Odcedzamy fasolkę i studzimy.
Układamy fasolkę w słoikach bardzo gęsto, najlepiej pionowo. Do każdego słoika wsypujemy: łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli i jeden ząbek czosnku w całości. Zalewamy słoiki zimną wodą. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do garnka. Zalewamy wszystko wodą. Powinna sięgać 2/3 słoika. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy będzie się już wszystko solidnie gotowało, przykręcamy gaz i zostawiamy garnek na ogniu. Gotujemy słoiki przez godzinę. Gorące wyjmujemy po tym czasie i odstawiamy do wystudzenia na 36 godzin. Po tym czasie należy słoiki wstawić ponownie do zimnej wody i powtórzyć cały proces. Studzimy ponownie fasolkę szparagową na zimę i tak przygotowane słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu. Fasolka szparagowa na zimę będzie smaczna nawet przez rok!