Puszysty omlet? Cesarski sprawi, że nie będziecie chcieli jeść nic innego

Omlet cesarski oryginalnie nazywa się Kaiserschmarrn. Jest to austriacki deser serwowany jako puszysty omlet smażony w kawałkach. Podawany tradycyjnie z powidłami śliwkowymi, niekiedy spotyka się także wersję z morelami i jabłkami. Tak naprawdę owoce możemy dać dowolne! Jak przygotować omlet cesarski?

Puszysty omlet

Omlet cesarski. Składniki:

  • pół szklanki mąki - dowolnej, ale najlepsza będzie tortowa,
  • pół szklanki mleka - także dowolnego, ale najlepsze będzie krowie o wysokiej zawartości tłuszczu,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli
  • masło do smażenia,
  • cukier puder,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • do podania: powidła śliwkowe, konfitury, podsmażone owoce.

A może omlet wytrawny? Sprawdźcie naszą wersję hiszpańskiego klasyku!

Omlet cesarski. Przygotowanie:

Aby puszysty omlet wyszedł naprawdę puszysty, musimy pamiętać o tym, aby wyjąć jajka odpowiednio wcześniej z lodówki. Powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy mąkę, mleko, cukier waniliowy i szczyptę soli. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną masę. Dodajemy delikatnie do masy z żółtkami porcjami, za pomocą szpatułki. Bardzo delikatnie mieszamy, ale pamiętamy, że składniki muszą się połączyć. Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej odrobinę masła. Gdy będzie już rozgrzany tłuszcz, usuwamy ewentualną pianę, która powstała. Wlewamy masę na omlet cesarski. Smażymy na bardzo małym ogniu przez 4-5 minut. Sprawdzamy delikatnie, czy spód omletu jest zarumieniony.

Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na śniadanie, obiad i deser

Przewracamy omlet cesarski na drugą stronę. Jeśli się porwie, nie przejmujemy się tym zupełnie. W kolejnym kroku i tak będziemy dzielić go na kawałki. Najlepiej zrobić to dwoma widelcami i mocno szarpać nimi omlet. Poszczególne kawałki omleta przewracamy i smażymy ze wszystkich stron. Ciasto nie może być surowe.

Przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem. Puszysty omlet cesarski podajemy z powidłami śliwkowymi i ulubionymi dodatkami. Wybornie omlet cesarski smakuje także z cynamonem, podsmażonymi jabłkami i odrobiną bitej śmietany.

Powidła łatwo zrobić samodzielnie i to ekspresowo. Sprawdźcie, jak:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.