A może omlet wytrawny? Sprawdźcie naszą wersję hiszpańskiego klasyku!
Aby puszysty omlet wyszedł naprawdę puszysty, musimy pamiętać o tym, aby wyjąć jajka odpowiednio wcześniej z lodówki. Powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy mąkę, mleko, cukier waniliowy i szczyptę soli. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną masę. Dodajemy delikatnie do masy z żółtkami porcjami, za pomocą szpatułki. Bardzo delikatnie mieszamy, ale pamiętamy, że składniki muszą się połączyć. Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej odrobinę masła. Gdy będzie już rozgrzany tłuszcz, usuwamy ewentualną pianę, która powstała. Wlewamy masę na omlet cesarski. Smażymy na bardzo małym ogniu przez 4-5 minut. Sprawdzamy delikatnie, czy spód omletu jest zarumieniony.
Przewracamy omlet cesarski na drugą stronę. Jeśli się porwie, nie przejmujemy się tym zupełnie. W kolejnym kroku i tak będziemy dzielić go na kawałki. Najlepiej zrobić to dwoma widelcami i mocno szarpać nimi omlet. Poszczególne kawałki omleta przewracamy i smażymy ze wszystkich stron. Ciasto nie może być surowe.
Przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem. Puszysty omlet cesarski podajemy z powidłami śliwkowymi i ulubionymi dodatkami. Wybornie omlet cesarski smakuje także z cynamonem, podsmażonymi jabłkami i odrobiną bitej śmietany.
Powidła łatwo zrobić samodzielnie i to ekspresowo. Sprawdźcie, jak: