Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Żółtek, które zostały po przygotowaniu bez lub innego dania z samymi białkami, nie wolno wyrzucać! Przydadzą się do zrobienia czegoś pysznego. Mamy dla was trzy propozycje, do których nadadzą się idealnie. Sprawdźcie, co zrobić z żółtek.
Zrobienie zapasu kruchego ciasta to zawsze dobry pomysł. Kiedy będziemy chcieli przygotować pyszną tartę, wyjmiemy rozmrozimy porcję i szybko wykleimy formę. Jak zrobić kruche ciasto?
Składniki (na jedną porcję):
Sposób przygotowania: do miski wsypujemy mąkę i dodajemy kawałki zimnego masła. Używając noża, siekamy je i łączymy. Potem dodajemy cukier, sól i żółtka. Palcami "szczypiemy" ciasto i szybko wyrabiamy, by się dobrze połączyło. Zagniatamy kulę i przechowujemy w zamrażalniku.
Wskazówka: jeśli wolicie słone tarty, pomińcie cukier - zamiast niego dodajcie łyżkę soli.
Składniki:
Sposób przygotowania: makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
Boczek kroimy w drobną kostkę, a cebulę siekamy. Na patelnię wrzucamy boczek i smażymy, aż wytopi się tłuszcz. Wrzucamy na niego cebulkę i podsmażamy. Żółtka wbijamy do miseczki, ścieramy do nich ser pecorino i mieszamy. Dodajemy także boczek i cebulkę wraz z tłuszczem.
Gorący makaron odlewamy, zachowujemy 1/2 szklanki wody po gotowaniu. Umieszczamy makaron w garnku lub na patelni, dodajemy masę jajeczną. Wszystko mieszamy, podlewamy odrobiną wody po gotowaniu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Składniki:
Na ciasto:
Na nadzienie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy do niej sól. Usypujemy kopiec i wbijamy jajka, palcami łączymy ciasto i wyrabiamy je. Zagniatamy kulę. Odstawiamy ciasto na godzinę, by odpoczęło.
Następnie podsypujemy ciasto mąką i rozwałkowujemy je. Dzielimy na dwa prostokąty i każdy z nich rozwałkowujemy cienko na taki sam kształt.
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy świeży szpinak z wyciśniętym ząbkiem czosnku. DOdajemy do niego ser ricotta, sól i pieprz, dokładnie mieszamy.
Na rozwałkowanym cieście układamy 6-8 kopczyków nadzienia. Robimy w nich wgłębienie łyżką stołową i wlewamy w nie żółtka. Przykrywamy drugą warstwą ciasta i dociskamy wokół nadzienia. Potem nożem wykrawamy pierożki, zalepiamy ich boki.
Pierożki gotujemy we wrzątku przez około 2-3 minuty. Po przekrojeniu żółtko powinno pięknie się rozlać.