Zostało ci sporo żółtek po zrobieniu bezy? Podpowiadamy, co z nich zrobić. Nie tylko tiramisu!

Co zrobić z żółtkami, które zostały po przygotowaniu bezy? Popularną propozycją jest przygotowanie tiramisu. My podrzucimy wam jeszcze trzy inne przypisy na dania z wykorzystaniem samych żółtek.

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Żółtek, które zostały po przygotowaniu bez lub innego dania z samymi białkami, nie wolno wyrzucać! Przydadzą się do zrobienia czegoś pysznego. Mamy dla was trzy propozycje, do których nadadzą się idealnie. Sprawdźcie, co zrobić z żółtek.

Kruche ciasto - do zamrożenia

Zrobienie zapasu kruchego ciasta to zawsze dobry pomysł. Kiedy będziemy chcieli przygotować pyszną tartę, wyjmiemy rozmrozimy porcję i szybko wykleimy formę. Jak zrobić kruche ciasto?

Składniki (na jedną porcję):

  • 300 g mąki,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • szczypta soli

Sposób przygotowania: do miski wsypujemy mąkę i dodajemy kawałki zimnego masła. Używając noża, siekamy je i łączymy. Potem dodajemy cukier, sól i żółtka. Palcami "szczypiemy" ciasto i szybko wyrabiamy, by się dobrze połączyło. Zagniatamy kulę i przechowujemy w zamrażalniku.

Wskazówka: jeśli wolicie słone tarty, pomińcie cukier - zamiast niego dodajcie łyżkę soli.

Carbonara - prosty przepis

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti,
  • 4 żółtka,
  • 1 cebula,
  • 200 g boczku,
  • 50 g sera grana padano,
  • sól i biały pieprz do smaku

Sposób przygotowania: makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.

Boczek kroimy w drobną kostkę, a cebulę siekamy. Na patelnię wrzucamy boczek i smażymy, aż wytopi się tłuszcz. Wrzucamy na niego cebulkę i podsmażamy. Żółtka wbijamy do miseczki, ścieramy do nich ser pecorino i mieszamy. Dodajemy także boczek i cebulkę wraz z tłuszczem.

Gorący makaron odlewamy, zachowujemy 1/2 szklanki wody po gotowaniu. Umieszczamy makaron w garnku lub na patelni, dodajemy masę jajeczną. Wszystko mieszamy, podlewamy odrobiną wody po gotowaniu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Ravioli - kulinarne popisy

Składniki:

Zobacz wideo Jajko sadzone w bułce

Na ciasto:

  • 200 g mąki,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli, 
  • 3-4 łyżki wody

Na nadzienie:

  • 200 g sera ricotta,
  • 300 g świeżego szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz,
  • 6-8 żółtek (w zależności od liczby pierożków)

Jak zrobić ravioli?

Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy do niej sól. Usypujemy kopiec i wbijamy jajka, palcami łączymy ciasto i wyrabiamy je. Zagniatamy kulę. Odstawiamy ciasto na godzinę, by odpoczęło.

Następnie podsypujemy ciasto mąką i rozwałkowujemy je. Dzielimy na dwa prostokąty i każdy z nich rozwałkowujemy cienko na taki sam kształt.

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy świeży szpinak z wyciśniętym ząbkiem czosnku. DOdajemy do niego ser ricotta, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. 

Na rozwałkowanym cieście układamy 6-8 kopczyków nadzienia. Robimy w nich wgłębienie łyżką stołową i wlewamy w nie żółtka. Przykrywamy drugą warstwą ciasta i dociskamy wokół nadzienia. Potem nożem wykrawamy pierożki, zalepiamy ich boki.

Pierożki gotujemy we wrzątku przez około 2-3 minuty. Po przekrojeniu żółtko powinno pięknie się rozlać.

Więcej o: