Sałatki na Święta Wielkanocne siostry Anastazji - top przepisy, które zrobią furorę na świątecznym stole

Sałatki na Święta Wielkanocne siostry Anastazji to prawdziwy top of the top, jeżeli chodzi o przepisy świąteczne. Siostra Anastazja to dla wielu autorytet kulinarny. Sprawdź, jakie przepisy serwuje nam ekspertka.

Sałatki na Wielkanoc - przepisy siostry Anastazji: jarzynówka krok po kroku

Sałatki na Wielkanoc? Przepisy siostry Anastazji cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Zwłaszcza kiedy zbliżają się ważne uroczystości. Między innymi takie jak święta Wielkanocne. Wówczas każdy z nas chce zaserwować coś pysznego. Poniżej przepis na sałatkę jarzynową wg siostry Anastazji. Oto i receptura:

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • 1 cebula
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1 puszka groszku
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 250-300 g szynki konserwowej
  • sól
  • pieprz
  • 150 g majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypior + natka pietruszki

Sałatka jarzynowaSałatka jarzynowa fot. Kamil Gozdan / Agencja Wyborcza.pl

Wykonanie:

  1. Ugotuj ziemniaki i marchewki w mundurkach. Muszą być miękkie.
  2. Później po przestudzeniu obierz je i pokrój w kostkę.
  3. Następnie przejdź do ugotowania jajek na twardo.
  4. Pokrój szynkę w kostkę. Podobnie cebulę i ogórki.
  5. Przecedź groszek.
  6. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj.
  7. Teraz wykonaj sos. Połącz ze sobą majonez, musztardę i sok z cytryny. Dodaj przyprawy.
  8. Przełóż do miski z warzywami. Całość wymieszaj.
  9. Umyj i osusz szczypior oraz pietruszkę. Posiekaj na drobno i posyp sałatkę. Możesz położyć wcześniej majonez.

Sałatki na Wielkanoc siostry Anastazji - wersja z serkiem wiejskim. W sam raz na Wielkanocne śniadanie

Sałatki na Wielkanoc siostry Anastazji charakteryzują się nie tylko znakomitym smakiem, ale i oryginalnością. Takim przykładem jest między innymi wariant z serkiem wiejskim. Przekonajcie się sami, jak bardzo jest pyszna. Świąteczne śniadanko - palce lizać!

Składniki, które są potrzebne do jej wykonania to:

  • sałata masłowa
  • szczypior
  • rzodkiewki - cały pęczek
  • 1-2 ogórki
  • 2-3 pomidory
  • szczypior
  • 3-4 jajka
  • 1 serek typu wiejskiego
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki wody
  • 1-2 łyżeczki musztardy - łagodnej
  • 1- 1,5 łyżki miodu
  • odrobina wody

Sałatka z jajkiem to klasyk wśród przystawek.Sałatka z jajkiem to klasyk wśród przystawek. zdjęcie ilustracyjne, Pixabay

Wykonanie:

  1. Umyj sałatę. Osusz. Porwij na mniejsze kawałki.
  2. Umyj pomidory, pokrój je na mniejsze części.
  3. To samo zrób z rzodkiewkami.
  4. Ogórka umyj i pokrój w półplasterki.
  5. Szczypiorek umyj, osusz. Posiekaj na drobno.
  6. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i pokrój w ćwiartki.
  7. Przejdź do wykonania sosu. Wymieszaj oliwę z oliwek z wodą, sokiem cytrynowym. Dodaj musztardę oraz miód. Dopraw przyprawami. Całość wymieszaj.
  8. Połącz wszystkie składniki. Oprócz: jajek i serka.
  9. Wymieszaj z sosem.
  10. Na wierzchu sałaty ułóż jajka i odsączony serek.
Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Sałatki świąteczne siostry Anastazji - przepis

Sałatki świąteczne siostry Anastazji są najlepsze. Odpowiednim wyborem na Wielkanoc 2023 będzie sałatka świąteczna z chrzanem. To chyba jeden z tych składników, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Oto i przepis:

Składniki:

  • 2-3 piersi z kurczaka
  • 6 jajek
  • kukurydza (słoik, puszka)
  • 250 g sera żółtego
  • mały słoiczek cebulek marynowanych
  • mały jogurt
  • słoiczek chrzanu
  • mały słoiczek majonezu
  • sól
  • pieprz
  • szczypior
  • olej

Jak zrobić chrzan do słoika na zimę, aby był kremowy i lekko słodki? Zdradzamy najlepszy przepisJak zrobić chrzan do słoika na zimę, aby był kremowy i lekko słodki? Zdradzamy najlepszy przepis Fot. iStock

Wykonanie:

  1. Mięso pokrój w kostkę.
  2. Dopraw do smaku.
  3. Podduś delikatnie na oleju.
  4. Jaja ugotuj na twardo. Ostudź i pokrój w kostkę.
  5. Ser zetrzyj na dużych oczkach.
  6. Połącz składniki.
  7. Wykonaj sos.
  8. Jogurt wymieszaj z majonezem. Dodaj chrzan. Dopraw. Dołóż do warzyw.
  9. Wymieszaj. Dodaj cebulki i posiekany szczypior.

Zobacz też: Obiad na Wielkanoc - łosoś pieczony w plastrach boczku w sosie na bazie musztardy i miodu

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.