Ciasto z galaretką na Wielkanoc i nie tylko. Poznaj przepisy na pyszne ciasto, które rozpływa się w ustach

Ciasto z galaretką to deser numer jeden na wiosnę. Nie ma nic lepszego, niż świeże owoce zanurzone w puszystym cieście. Jak je zrobić? Mamy na to sprawdzone przepisy!
Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Ciasto z galaretką i owocami - biszkopt z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną

Zastanawiasz się, jakie ciasto z galaretką i owocami przygotować na Wielkanoc? Biszkopt z truskawkami, galaretka i bitą śmietaną to jedno z najbardziej klasycznych ciast, jakie serwujemy podczas wiosennego lub letniego podwieczorku. Mimo swojej prostoty deser jest również wspaniałą propozycją na święta. Obecność owoców wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie, ale i poprawi smak. Przejdźmy zatem do konkretnego przepisu:

Składniki na biszkopt:

  • około 4-5 dużych jajek
  • odrobina soli
  • około 80 gramów cukru białego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • około 50 gramów mąki ziemniaczanej

Składniki na bitą śmietanę:

  • około 500-600 gramów śmietanki 36-procentowej
  • około 125 gramów cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 duża łyżka żelatyny
  • około 1/4 szklanki wody wrzącej
  • 1/4 szklanki mleka

Pozostałe składniki:

  • około 1/2 kilograma truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • odrobinę herbaty z cytryną - do nasączenia biszkoptu

Wykonanie:

  1. W pierwszym kroku zajmujemy się przygotowaniem galaretki. Następnie odstawiamy ją do ostygnięcia.
  2. Możemy przejść do przygotowania formy do pieczenia. Później przełożymy do niej masę biszkoptową.
  3. Trzeci etap to przygotowanie biszkoptu. W tym też celu oddzielamy żółtka od białek. Pamiętajmy o tym, żeby jajka były w pokojowej temperaturze.
  4. Białka ubijamy na sztywno. Wcześniej dodajemy sól. Dalej dokładamy stopniowo cukier - po łyżce.
  5. Cały czas ubijamy. Dodajemy stopniowo żółtka. Wszystko mieszamy. Najlepiej drewnianą łyżką.
  6. Mąki przesiewamy i stopniowo dokładamy do masy. Mieszamy ręcznie.
  7. Przekładamy do blaszki i pieczemy biszkopt w temperaturze około 180 stopni przez 15 - 20 minut.
  8. Kiedy ciasto będzie upieczone i wystudzone, nasączamy je herbatą.
  9. Kolejny krok to wykonanie bitej śmietany. Żelatynę wsypujemy do kubka i mieszamy ją z wodą. Dodajemy zimne mleko. Całość mieszamy i odstawiamy. Śmietankę schładzamy i następnie ubijamy w misce. Dodajemy wcześniej cukier puder oraz cukier waniliowy. Masę przekładamy do żelatyny i mieszamy na jednolitą masę.
  10. Masę przekładamy na biszkopt. Truskawki myjemy, kroimy i przekładamy na masę. Zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Ciasto z truskawkami - biszkoptowa wersja, czyli klasyk na stole

Ciasto z truskawkami nie musi być skomplikowane. Jeżeli nie mamy w domu galaretek lub bitej śmietany możemy ograniczyć się do wariantu z samymi owocami. Poniżej przedstawiamy bardzo prosty przepis z dodatkiem truskawek:

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • około 6-7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej - wcześniej musimy ją przesiać
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 7 łyżek oleju roślinnego
  • 500 gramów truskawek

Wykonanie:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Białka ubić na sztywno. Możemy dodać odrobinę soli.
  3. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dokładamy ją do białek. Potem przechodzimy do dodawania żółtek. Dodajemy je, jednocześnie mieszając. Na końcu dodajemy olej. Wszystko mieszamy ręcznie za pomocą drewnianej łyżki.
  4. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i wkładamy do ciasta.
  5. Tak przygotowaną masę, przelewamy na blaszkę i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie odpowiednio wypieczone. Warto zastosować test suchego patyczka.

Ciasto z mascarpone i galaretką - przepis w kilku krokach

Ciasto z mascarpone i galaretką jest znakomitym pomysłem na deser na co dzień, ale i od święta. Smak serka i owocowego musu będzie dobrze komponował się z galaretką. Oto i przepis:

Składniki:

  • 2 - 3 jajka
  • około 1/3 szklanki cukru białego
  • około 125 gramów mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 1,5 szklanki śmietanki 30 - procentowej
  • 500 gramów serka mascarpone
  • 1/3 szklanki cukru typu puder
  • 500 gramów mrożonych lub świeżych truskawek
  • 3 paczki galaretek o smaku truskawkowym

Wykonanie krok po kroku:

  1. Pierwszy krok to wykonanie tradycyjnego biszkoptu. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka na sztywno, dodając przy tym stopniowo cukier i odrobinę soli.
  2. Do piany dokładamy żółtka i przesiane mąki i proszek. Pamiętajmy, aby masę mieszać ręcznie za pomocą drewnianej łopatki a składniki dodawać stopniowo. Następnie przekładamy masę do ówcześnie przygotowanej blachy i pieczemy biszkopt w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Dalej wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
  3. Śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy ją. Jednocześnie dodajemy stopniowo cukier puder.
  4. Kiedy będzie ubita, dodajemy serek. Całość mieszamy i przekładamy na wystudzony biszkopt.
  5. Piąty krok to przygotowanie owoców. Rozmrożone truskawki lub świeże miksujemy na mus. Następnie przekładamy je do garnka i gotujemy. Zdejmujemy z palnika i dokładamy galaretki. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy do wystygnięcia. Później umieszczamy mus na wierzchu naszego ciasta.
  6. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Zobacz też: Ciasto jamajka - święta w egzotycznym klimacie. Jak przygotować bananową ucztę?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.