Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz
Ciasto z galaretką i owocami - biszkopt z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną
Zastanawiasz się, jakie ciasto z galaretką i owocami przygotować na Wielkanoc? Biszkopt z truskawkami, galaretka i bitą śmietaną to jedno z najbardziej klasycznych ciast, jakie serwujemy podczas wiosennego lub letniego podwieczorku. Mimo swojej prostoty deser jest również wspaniałą propozycją na święta. Obecność owoców wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie, ale i poprawi smak. Przejdźmy zatem do konkretnego przepisu:
Składniki na biszkopt:
- około 4-5 dużych jajek
- odrobina soli
- około 80 gramów cukru białego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- około 50 gramów mąki ziemniaczanej
Składniki na bitą śmietanę:
- około 500-600 gramów śmietanki 36-procentowej
- około 125 gramów cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 duża łyżka żelatyny
- około 1/4 szklanki wody wrzącej
- 1/4 szklanki mleka
Pozostałe składniki:
- około 1/2 kilograma truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- odrobinę herbaty z cytryną - do nasączenia biszkoptu
Wykonanie:
- W pierwszym kroku zajmujemy się przygotowaniem galaretki. Następnie odstawiamy ją do ostygnięcia.
- Możemy przejść do przygotowania formy do pieczenia. Później przełożymy do niej masę biszkoptową.
- Trzeci etap to przygotowanie biszkoptu. W tym też celu oddzielamy żółtka od białek. Pamiętajmy o tym, żeby jajka były w pokojowej temperaturze.
- Białka ubijamy na sztywno. Wcześniej dodajemy sól. Dalej dokładamy stopniowo cukier - po łyżce.
- Cały czas ubijamy. Dodajemy stopniowo żółtka. Wszystko mieszamy. Najlepiej drewnianą łyżką.
- Mąki przesiewamy i stopniowo dokładamy do masy. Mieszamy ręcznie.
- Przekładamy do blaszki i pieczemy biszkopt w temperaturze około 180 stopni przez 15 - 20 minut.
- Kiedy ciasto będzie upieczone i wystudzone, nasączamy je herbatą.
- Kolejny krok to wykonanie bitej śmietany. Żelatynę wsypujemy do kubka i mieszamy ją z wodą. Dodajemy zimne mleko. Całość mieszamy i odstawiamy. Śmietankę schładzamy i następnie ubijamy w misce. Dodajemy wcześniej cukier puder oraz cukier waniliowy. Masę przekładamy do żelatyny i mieszamy na jednolitą masę.
- Masę przekładamy na biszkopt. Truskawki myjemy, kroimy i przekładamy na masę. Zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Ciasto z truskawkami - biszkoptowa wersja, czyli klasyk na stole
Ciasto z truskawkami nie musi być skomplikowane. Jeżeli nie mamy w domu galaretek lub bitej śmietany możemy ograniczyć się do wariantu z samymi owocami. Poniżej przedstawiamy bardzo prosty przepis z dodatkiem truskawek:
Składniki, które są nam potrzebne to:
- około 6-7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej - wcześniej musimy ją przesiać
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 7 łyżek oleju roślinnego
- 500 gramów truskawek
Wykonanie:
- Oddzielić żółtka od białek.
- Białka ubić na sztywno. Możemy dodać odrobinę soli.
- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dokładamy ją do białek. Potem przechodzimy do dodawania żółtek. Dodajemy je, jednocześnie mieszając. Na końcu dodajemy olej. Wszystko mieszamy ręcznie za pomocą drewnianej łyżki.
- Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i wkładamy do ciasta.
- Tak przygotowaną masę, przelewamy na blaszkę i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie odpowiednio wypieczone. Warto zastosować test suchego patyczka.
Ciasto z mascarpone i galaretką - przepis w kilku krokach
Ciasto z mascarpone i galaretką jest znakomitym pomysłem na deser na co dzień, ale i od święta. Smak serka i owocowego musu będzie dobrze komponował się z galaretką. Oto i przepis:
Składniki:
- 2 - 3 jajka
- około 1/3 szklanki cukru białego
- około 125 gramów mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
- około 1,5 szklanki śmietanki 30 - procentowej
- 500 gramów serka mascarpone
- 1/3 szklanki cukru typu puder
- 500 gramów mrożonych lub świeżych truskawek
- 3 paczki galaretek o smaku truskawkowym
Wykonanie krok po kroku:
- Pierwszy krok to wykonanie tradycyjnego biszkoptu. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka na sztywno, dodając przy tym stopniowo cukier i odrobinę soli.
- Do piany dokładamy żółtka i przesiane mąki i proszek. Pamiętajmy, aby masę mieszać ręcznie za pomocą drewnianej łopatki a składniki dodawać stopniowo. Następnie przekładamy masę do ówcześnie przygotowanej blachy i pieczemy biszkopt w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Dalej wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy ją. Jednocześnie dodajemy stopniowo cukier puder.
- Kiedy będzie ubita, dodajemy serek. Całość mieszamy i przekładamy na wystudzony biszkopt.
- Piąty krok to przygotowanie owoców. Rozmrożone truskawki lub świeże miksujemy na mus. Następnie przekładamy je do garnka i gotujemy. Zdejmujemy z palnika i dokładamy galaretki. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy do wystygnięcia. Później umieszczamy mus na wierzchu naszego ciasta.
- Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Zobacz też: Ciasto jamajka - święta w egzotycznym klimacie. Jak przygotować bananową ucztę?